Πέμπτη , 28/03/2024

“Black Friday”: Αξίζει να βγω για ψώνια; Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Του Άκη Τσακίρη

Μπορεί το όνομα “Black Friday” να παραπέμπει σε μία “Μαύρη Παρασκευή” που σε άλλη περίπτωση δεν θα ήθελες να ακούσεις για εκείνη, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση την περιμένεις σαν “Δευτέρα Παρουσία”, σαν το δώρο πριν από τα Χριστούγεννα.

Το έθιμο μας ήρθε από την Αμερική και έκανε την εμφάνισή του στην Ελλάδα το 2016. Αν ψάξεις για την προέλευση της ονομασίας της, σίγουρα θα βρεις πολλές και δεν θα ξέρεις τί να πρωτοδιαβάσεις. Οι ερμηνείες που έχουν προταθεί για την προέλευση της ονομασίας είναι πολλές. Αξίζει όμως να διαβάσεις εκείνη της Αμερικανικής εφημερίδας “Philadelphia Inquirer” που δημοσιεύθηκε λίγα χρόνια πριν.

“Τη δεκαετία του ’50, όταν οι εγγραφές στα λογιστικά βιβλία ήταν χειρόγραφες, οι λογιστές σημείωναν με κόκκινο μελάνι το παθητικό και με μαύρο τα κέρδη, που για τα εμπορικά μαγαζιά της εποχής εκείνης ξεκινούσαν από αυτή τη μέρα και συνεχίζονταν μέχρι τα Χριστούγεννα.”, αναφέρει η εφημερίδα και δεν μπορούμε να πούμε πως έχει άδικο, μιας και η “Black Friday” είναι ημέρα κέρδους για κάθε επιχείρηση.

Αν πάλι είσαι από εκείνους που πιστεύουν ακόμη, ότι στην Ελλάδα δεν “πιάνει” μία τέτοια Αμερικανιά, τότε πρέπει να ξέρεις, πως από την πρώτη χρονιά επίσημης έναρξης της “Black Friday”, στον “χορό” είχαν μπει μέχρι και ζαχαροπλαστεία.

Βέβαια, δεν είναι όλα τόσο εύκολα. Κανείς μα κανείς δεν πρόκειται να μπει στα καταστήματα για να ψωνίσει, χωρίς να ξέρει τί πρόκειται να συμβεί, αλλά και χωρίς καμία προετοιμασία. Γι’αυτό εμείς, δημιουργήσαμε τον δικό μας “οδηγό” Black Friday για τους αναγνώστες μας.

Αρχικά, από σήμερα πρέπει να κάνεις εγγραφή στα newsletter των καταστημάτων που έχουν το σήμα του Black Friday στα sites τους, έτσι ώστε να ξέρεις τις προσφορές που πρόκειται να κυνηγήσεις. Όσο είσαι στο κατάστημα που θέλεις να κάνεις τις αγορές σου, καλό είναι να μην έχεις επαφή με τους άλλους πελάτες και να μην μπεις σε τσακωμό για την ουρά ή για την σειρά. Όσο εσύ τσακώνεσαι, κάποιος άλλος παίρνει αυτό που θέλεις.

Έχεις στο μυαλό σου κάτι συγκεκριμένο; Τότε κάνει μία βόλτα στα μαγαζιά περίπου δύο μέρες νωρίτερα. Δες πού βρίσκεται αυτό που θέλεις στο κατάστημα και σιγουρέψου ότι θυμάσαι την διαδρομή από την πόρτα. Μην περιμένεις! Να είσαι εκεί με όλους όσους περιμένουν απ’έξω για να ανοίξει το κατάστημα, γιατί αν αποφασίσεις να ψωνίσεις το απόγευμα, σίγουρα δεν θα βρεις αυτό που θέλεις. Αν πάλι δουλεύεις, η άνεργη κολλητή σου θα είναι ο άγγελός σου για την Παρασκευή, που θα σου αγοράσει αυτό που θέλεις.

Τέλος, αλλά εξίσου σημαντικό. Οι προσφορές στα περισσότερα online shops ξεκινούν μετά τα μεσάνυχτα. Εκεί έχεις και το πλεονέκτημα του να ψωνίσεις, πίνοντας ένα ποτήρι κρασί, δίπλα στο τζάκι και φορώντας τις πυτζάμες σου.

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ: Μονή Κηπίνας – Το εντυπωσιακό Μοναστήρι που είναι χτισμένο μέσα σε βράχους!

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Φωτογραφία: Xάρης Πετρίδης, Θοδωρής Μπίτσας Το Label News ταξίδεψε στα …