Παρασκευή , 19/04/2024

Jack Daniels: Και επίσημα το ποτό των γιορτών, μάθε την ιστορία του ιδιόρρυθμου “κυρίου Jack”

 

Άκης Τσακίρης

Ο Jack Daniels είναι ένας κύριος που… πίνεται. Είναι εκείνος που έκανε το “on the rocks” καθαρά αντρική υπόθεση και δύο παγάκια να λιώνουν σε χαμηλό ποτήρι.

Jasper Newton Daniel. Το 1863 γνωρίζει τον Αιδεσιμότατο Dan Call και ένα χρόνο μετά μαθαίνει τα πάντα για την σωστή παραγωγή του Tennessee whiskey. Λίγα χρόνια αργότερα, καταφέρνει και εγκαινιάζει το πρώτο και μοναδικό αποστακτήριο whiskey που φέρει το όνομά του.

Πολλοί ήταν εκείνοι που δούλεψαν για τον Jack και όταν κάποιος ξεκινούσε στη δούλεψή του, έδινε έναν δικό του όρκο πίστης. Ο Jack δεν ήθελε να φύγει και να μην συνεχίσει να υπάρχει αυτό που κατάφερε. Έτσι, όσοι δούλευαν για εκείνον, ήξεραν πως θα συνεχίσουν το όνειρό του, το απόσταγμα της ζωής του. Από το κάψιμο του κάρβουνου, την παραγωγή βαρελιών έως και την ωρίμανση του πολύτιμου whiskey.

Τα χρόνια περνούσαν και το whiskey του Jack έγινε η αγάπη κάθε γνήσιου αρσενικού που σεβόταν την αλκοολούχα προσωπικότητά του. 1906 και ο Jack ήξερε πως δεν του έμενε πολύς χρόνος. Κάθε φορά που συνδυάζεις την συγκεκριμένη χρονολογία, κάθε εργαζόμενος έχει γράψει και κάτι για τον εκνευρισμό του στο προσωπικό του ημερολόγιο. Και όμως! Αυτός ο εκνευρισμός έφερε το τέλος του.

Σε μια προσπάθεια να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο του, έχοντας ξεχάσει τον συνδυασμό, το κλωτσάει με δύναμη και σπάει το δάχτυλό του. Αυτός ήταν και ο λόγος που ένα χρόνο μετά τον οδήγησε στο να πεθάνει από γάγγραινα.

Αρκετά χρόνια αργότερα, ο Jack συνεχίζει να παράγει το δικό του whiskey ασταμάτητα και λίγο πριν η δεκαετία του 80′ δώσει την θέση του στα πολύβουα 90s, μία πρόβλεψη του Jack κάνει το whiskey ακόμη καλύτερο. Το Gentleman Jack, περνάει από το ειδικό φιλτράρισμα ‘charcoal mellowing‘ το οποίο ωστόσο γίνεται δύο φορές, ενώ πια ωριμάζει για 4-6 χρόνια.

Το Jack Daniels όμως δεν σταμάτησε να είναι αυτό που γνώρισαν πολλές δεκαετίες οι gentlemen της εποχής. Σήμερα, οι νεότεροι “κύριοι” απλά θα πουν μία φράση: ” Ένα Jack Daniel’s Tennessee Honey, παρακαλώ”. Και ναι! Ο Jack μέχρι σήμερα, προσθέτει συνταγές μέσα από τα ημερολόγια του και αυτή τη φορά με μυστικό συστατικό το… μέλι.

Δείτε επίσης

Εντυπωσιακά γενέθλια για το μοντέλο Γλυκερία Τσολπίδου με θέμα το «Dubai»

Εντυπωσιακά γενέθλια για το μοντέλο Γλυκερία Τσολπίδου που γιόρτασε τα 21 της χρόνια. Το θέμα …