Παρασκευή , 29/03/2024

Oι εθελοντές δύτες Λουτρακίου μιλούν στο Label News για την θαλάσσια ρύπανση και τις δράσεις τους: «Μέχρι σήμερα έχουμε μαζέψει 30.200 κιλά σκουπιδιών από την θάλασσα!»

Συνέντευξη: Αργυρώ Αρβανίτη

Το Labelnews μίλησε με τον Κ. Νίκο Μπαουράκη μέλος των εθελοντών αυτοδυτών Λουτρακίου αποκαλύπτοντας μας όλα όσα δεν γνωρίζουμε για την θαλάσσια ρύπανση, αλλά και τις δράσεις των εθελοντών.

Πως προέκυψε η ιδέα και η δημιουργία του ομίλου αυτοδυτών Λουτρακίου;

Μέσα από τις καταδύσεις μας βλέπαμε ότι ο βυθός είχε καταντήσει μια απέραντη χωματερή, δεν υπήρχε περιοχή στον βυθό, για τον λόγο αυτό σαν παρέα αποφασίσαμε να λάβουμε δραστικά μέτρα ! Αυτή ήταν και η αρχή . Ξεκινήσαμε τις δράσεις τον Αύγουστο του 2013 και μέχρι σήμερα έχουμε οργανώσει και φέρει εις πέρας 122 δράσεις υποβρυχίου καθαρισμού ! Σε αυτές τις δράσεις έχουμε ανελκύσει από τον βυθό 30.200 κιλά ανθρώπινης ρύπανσης αριθμός που αντιστοιχεί  σε 28.725 τεμάχια, 882 συμμετοχές των μελών του συλλόγου , 515 δύτες, 414 ώρες βυθού! Επιπρόσθετα, ο Όμιλος είναι εγγεγραμμένος στο πρόγραμμα Project Aware, που αφορά σε καταδυτικές δράσεις προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος παγκοσμίως κι έχει υιοθετήσει την Λίμνη Ηραίου Βουλιαγμένης ως diving site. Σε κάθε δράση καταγράφουμε λεπτομερώς και ζυγίζουμε ότι ανελκύεται από τον βυθό! Τα στοιχεία στέλνονται στην Project Aware όπου αναλύονται επιστημονικά!

Ποιος είναι ο κύριος στόχος σας μέσα από την εθελοντική ομάδα;

Σκοπός του Ομίλου Αυτοδυτών Λουτρακίου, μέσω της εθελοντικής προσφοράς του, είναι η ανάδειξη της κατάστασης που βρίσκονται οι βυθοί, η αποφόρτισή τους και παράλληλα η ευαισθητοποίηση της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας, έτσι ώστε να πάψουν οι θάλασσες μας να είναι τεράστιοι σκουπιδότοποι και να παρακινήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους στο να συμμετέχουν ενεργά στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Ο κόσμος και η τοπική κοινωνία σας στήριξε από την αρχή σε αυτή σας την δράση;

Από την αρχή είχαμε καλές κριτικές και στήριξη  από την τοπική κοινωνία αλλά και από τα Μ.Μ.Ε. Στις Δράσεις μας συνεργαστήκαμε άριστα με τον Δήμο Λουτρακίου Περαχώρας και Αγ. Θεοδώρων , Δημοτική κοινότητα Αγ. Θεοδώρων αλλά και με αρκετούς συλλόγους και ομίλους όπως : Εξωραϊστικό σύλλογο λίμνης Ηραίου , Ναυτικός όμιλος Κιάτου , Ναυτικός όμιλος Αμφιθέας , Ναυτικός όμιλος Αλεποχωρίου , Ναυτικό Όμιλο Ακράτας , Τοπικό συμβούλιο Κοινότητας Ισθμίων, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων δημοτικών σχολείων Ισθμίων, Πολιτιστικό σύλλογο Ισθμίων, Σύλλογος ερασιτεχνών αλιέων Ίσθμιας, Μεσογειακό Κέντρο αποκατάστασης, Εξωραϊστικό και εκπολιτιστικό σύλλογο η Αλκυόνη , την Πολιτιστική Κίνηση Κόρφου και το Τοπικό Συμβούλιο Κόρφου .

 Έχω δει πως η ομάδα σας αποτελείτε από πέντε εθελοντές. Θεωρείτε ότι είναι ικανοποιητικός αριθμός η πρέπει να υπάρχουν παραπάνω άτομα; 

Συνήθως είμαστε περισσότεροι από 5 μέχρι 15 στις δράσεις ή και περισσότεροι όταν συνεργαζόμαστε με άλλους φορείς. Σημασία δεν έχει τόσο ο μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων όσο η απήχηση στο γενικό σύνολο από μια τέτοια δράση . Θέλουμε οι δράσεις μας να κοινοποιούνται από περισσότερους , περισσότερα μέσα , περισσότερα στόματα έτσι ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η μη ρύπανση.

Αν κάποιος θέλει να συμμετέχει στην ομάδα σας, τι χρειάζεται να γνωρίζει;

Αν κάποιος θέλει να συμμετέχει στην ομάδα μας θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι δράσεις μας είναι εθελοντικές, θα πρέπει να έρθει να ενημερωθεί πως ακριβώς δουλεύουμε, τι ακριβώς κάνουμε , να έχει όρεξη για εθελοντισμό! Μπορεί κάποιος να θέλει να βοηθήσει μόνο στην ξηρά δηλαδή να τραβήξει έξω αυτά που βγάζουν οι δύτες , στην διαλογή και το ζύγισμα. Αν κάποιος θέλει να καταδυθεί μαζί μας να έχει δίπλωμα τουλάχιστον Advance open water !

Η κοινωνία αλλά και οι τουρίστες του Λουτρακίου ευαισθητοποιούνται από τις δράσεις σας η δείχνουν αδιαφορία ρυπαίνοντας και οι ίδιοι τις ακτές;

Η τοπική κοινωνία και οι επισκέπτες δείχνουν ενδιαφέρον και ευαισθητοποιούνται βλέποντας τις δράσεις μας , πάντα όμως υπάρχουν και αυτοί που αδιαφορούν ακόμα για το περιβάλλον . Δυστυχώς έχουμε δει ακόμα και παιδιά σχολείων σε εκδρομή στο Λουτράκι να σπέρνουν κυριολεκτικά την παραλία με απορρίμματα και κατόπιν δικιάς μας παρατήρησης στους καθηγητές να μπαίνουν στον κόπο να μαζέψουν τα σκουπίδια τους από την παραλία!

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίσατε μέχρι τώρα;

Προβλήματα ιδιαιτέρα δεν έχουμε αντιμετωπίσει , στην αρχή ίσως μέχρι να εξελίξουμε τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούσαμε τον εξοπλισμό που έχουμε τώρα έτσι ώστε να γίνετε εύκολα η δουλειά μας….

Εκδηλώσεις ώστε να ενημερώνετε τον κόσμο οργανώνετε; Και αν ναι υπάρχει ανταπόκριση;

Μέχρι τώρα δεν έχουμε οργανώσει εμείς κάποια ημερίδα για ενημέρωση του κόσμου , είναι στα άμεσα σχέδια μας , έχουμε λάβει μέρος όμως σε ημερίδα του Πανδοικό (πανελλήνιο δίκτυο οικολογικών οργανώσεων) που είμαστε μέλος όπου παρουσιάσαμε τον όμιλο αυτοδυτών και μίλησε εκπρόσωπός μας για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας. Στις δράσεις μας  πάντα μοιράζουμε φυλλάδια με τα αποτελέσματα των δράσεων μας , φωτογραφικό υλικό αλλά και την κατάσταση των ωκεανών. Έχουμε κάνει παρουσίαση των δράσεων μας και της κατάστασης των βυθών στα εκπαιδευτήρια Γείτονα και έχουμε σκοπό να το κάνουμε και σε δημόσια σχολεία.

 Πιστεύετε πως ο κόσμος έχει καταλάβει την σοβαρότητα της κατάστασης;

Πιστεύω ότι κάποιοι ναι σίγουρα έχουν καταλάβει την σοβαρότητα και την έκταση του προβλήματος αλλά και πάλι σίγουρα υπάρχουν κάποιοι που αδιαφορούν!

https://www.facebook.com/Loutraki.Dive.Club/

 

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ: Μονή Κηπίνας – Το εντυπωσιακό Μοναστήρι που είναι χτισμένο μέσα σε βράχους!

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Φωτογραφία: Xάρης Πετρίδης, Θοδωρής Μπίτσας Το Label News ταξίδεψε στα …