Σάββατο , 20/04/2024

“O Ιταλός Πρεσβευτής ανακοίνωσε ότι τα ιταλικά στρατεύματα θα επιτεθούν την 6ην πρωινήν” – Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την 28η Οκτωβρίου του 1940

Η 28η Οκτωβρίου που ξημέρωσε το 1940 σηματοδότησε και την αρχή του ελληνο-ιταλικού πολέμου, με το πρώτο θύμα του, τον στρατιώτη Βασίλειο Τσιαβαλιάρη, νεκρό από σφαίρα του ιταλικού στρατού. Είχε προηγηθεί η αποστολή τελεσίγραφου εκ μέρους της Ιταλίας προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά, με το οποίο απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού στη χώρα μέσα από τα ελληνο-αλβανικά σύνορα, με σκοπό να καταλάβει στρατηγικά σημεία της. Η απάντηση του Πρωθυπουργού στο τελεσίγραφο αυτό ήταν το περίτρανο «όχι» που έμεινε στην ιστορία. Δεν ήταν αρκετό όμως να αποτρέψει τον ιταλικό στρατό από την εισβολή στη χώρα, ξεκινώντας έναν πόλεμο που κράτησε μέχρι τις 23 Απριλίου του 1941.

Οι εφημερίδες της εποχής έπαιξαν τον δικό τους ρόλο, τόσο στην ενημέρωση όσο και στην εμψύχωση του λαού. Με πατριωτικό ύφος και μαχητική διάθεση μετέφεραν τον παλμό των εξελίξεων. Τα πρωτοσέλιδα τους αποτελούν κομμάτι της ιστορίας που γραφόταν τη δεδομένη περίοδο και πηγή πληροφόρησης ειδικά τότε αλλά και τώρα συμπληρωματικά με όσα ήδη γνωρίζουμε.

Έτσι λοιπόν παρουσίασαν και κατέγραψαν την κήρυξη των εχθροπραξιών την 28η Οκτωβρίου που ακολούθησε του «ΟΧΙ»  και την έκτακτη επικαιρότητα του πολέμου όπως συνεχίστηκε.

( φωτογραφίες πρωτοσέλιδων )

 

Δείτε επίσης

Νεφέλη Αγκυρίδου: Η διευθύντρια των διαδικτυακών μέσων του Star Channel υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη Ραφήνα με την παράταξη «Δύναμη Ανάπτυξης»

Η διευθύντρια των διαδικτυακών μέσων του Star Channel Νεφέλη Αγκυρίδου κατεβαίνει υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη …