Παρασκευή , 29/03/2024

SUCCESS STORIES Βαλεντίνος Τζέκας: Ο Λαρισαίος φοιτητής που εντοπίζει τις ψευδείς ειδήσεις στο διαδίκτυο με μία και μόνο εφαρμογή

Ρεπορτάζ: Άκης Τσακίρης

Το Label News, για μία ακόμη φορά καταγράφει ένα απίθανο Success Story της εποχής μας, που σίγουρα έρχεται να δώσει μία τεράστια απάντηση σε αυτό που όλοι ονομάζουμε παραπληροφόρηση.

Αμέτρητες είναι οι φορές που που έχουν παραπληροφορηθεί όχι μόνο καθημερινοί αναγνώστες αλλά και χιλιάδες επαγγελματίες της είδησης, δημοσιογράφοι.  Μεγάλοι κολοσσοί, όπως είναι η Google και το Facebook ρίχνουν… δισεκατομμύρια δολάρια στην αγορά προκειμένου να περιορίσουν και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Η λύση λοιπόν, ήρθε από την Ελλάδα μας και συγκεκριμένα από τον 20χρονο Λαρισαίο φοιτητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Βαλεντίνο Τζέκα, ο οποίος έχει δημιουργήσει μια παγκόσμια καινοτομία ενάντια στις ψευδείς ειδήσεις. Η δημιουργία του, το  FightHoax ( όπως ονομάζει τον αλγόριθμο που δημιούργησε ), έχει τη δυνατότητα να “σκανάρει” κάθε είδους πληροφορία που είναι γραμμένη στο διαδίκτυο και να παρουσιάζει κατά πόσο η είδηση είναι πραγματική ή ψεύτικη, προστατεύοντας έτσι κοινό, αναγνώστες, δημοσιογράφους, εταιρίες, χρήστες των social media και οποιονδήποτε άνθρωπο πάνω στον πλανήτη.

Ας γνωρίσουμε όμως καλύτερα το μεγαλύτερο Success Story που γνώρισε η Ελλάδα για το 2017. To fighthoax.com. Η λύση του αλγόριθμου που βασίζεται η συγκεκριμένη εφαρμογή, έχει ως στόχο να βοηθήσει τους δημοσιογράφους και τους καθημερινούς ανθρώπους να αναλύουν και να λαμβάνουν σχετικές χρήσιμες πληροφορίες, σχετικά με ένα οποιοδήποτε θέμα ειδήσεων, μέσα σε δευτερόλεπτα.

Το πιο σημαντικό όμως είναι, πως με τη βοήθεια των μηχανών αναζήτησης, μπορεί να εκτελέσει μαζικές σαρώσεις σε ολόκληρο τον ιστό, ώστε να εντοπίσει τους παραγωγούς ψευδών ειδήσεων, να προτείνει καλύτερα αποτελέσματα αναζητήσεων και με τη βοήθεια των κοινωνικών δικτύων, μπορεί να προειδοποιήσει τους χρήστες αν το κείμενο που διαβάζουν και είναι έτοιμοι να κοινοποιήσουν είναι ψευδές ή όχι.

Τώρα, το μόνο που μένει είναι να δούμε, αν θα ξεκινήσει η χρήση της συγκεκριμένης εφαρμογής για να αποδυναμώσει το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα που μαστίζει την εποχή μας και δεν είναι άλλη από την παραπληροφόρηση.

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ: Μονή Κηπίνας – Το εντυπωσιακό Μοναστήρι που είναι χτισμένο μέσα σε βράχους!

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Φωτογραφία: Xάρης Πετρίδης, Θοδωρής Μπίτσας Το Label News ταξίδεψε στα …