Από την Ιωάννα Βιολιτζοπούλου
Ο κορονοϊός έχει εισχωρήσει πλέον βαθιά στις ζωές μας και την έχει επηρεάσει σε όλους τομείς, που μπορεί κάποιος να σκεφτεί. Ένας από αυτούς, είναι σίγουρα και η κοινωνική μας ζωή, καθώς αυτός ο θανάσιμος ιός μας στερεί την έξοδο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούμε. Άλλωστε, όπως έλεγε και ο αρχαίος φιλόσοφος, Αριστοτέλης: «Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό όν». Για αυτό, ενδιαφέρον έχει να δούμε την επίδραση που έχει η καραντίνα στην κοινωνική ζωή κάποιον ατόμων.
Αρχικά, μας μίλησε μία 20χρονη φοιτήτρια, η οποία δε φαίνεται να επηρεάστηκε και τόσο από την καραντίνα. «Δεν ένιωσα μόνη μου. Έχω κρατήσει επαφή με του φίλους μου απλά δεν μπορώ να τους δω από κοντά. Επίσης, έκανα και κάποιους φίλους διαδικτυακά», όπως μας είπε. Επίσης, μία νεαρή σπουδάστρια μας πληροφορεί, ότι δεν έχει αποξενωθεί με τις φίλες της. Μάλιστα με κάποιες έχει έρθει πιο κοντά. Φαίνεται ότι αυτό που την προβληματίζει είναι ότι δεν μπορεί να βρεθεί μαζί τους από κοντά, όπως συνήθιζε παλιότερα.
Από την άλλη πλευρά όμως, η καραντίνα επηρέασε σοβαρά τις διαπροσωπικές σχέσεις κάποιον ατόμων . Για παράδειγμα μία κοπέλα μας πληροφορεί πως λόγω της καραντίνας έχασε σχεδόν όλους τους φίλους της, καθώς δεν μπορεί να βρεθεί μαζί τους. «Μου έχει λείψει η επαφή με αλλά άτομα». «Ένιωθα πολλές φορές μόνη και ήθελα να κλάψω ή να φωνάξω όσο πιο δυνατά μπορούσα», μας εξομολογείται. . Επιπλέον, μία άλλη νεαρή σπουδάστρια, τη στενοχωρεί το γεγονός ότι δεν μπορεί να βρεθεί από κοντά με κάποια άτομα που γνώρισε προ-καραντίνας.
Όμως η καραντίνα δεν είχε αρνητική επιρροή μόνο στις φιλικές σχέσεις. Μία 19χρονη, όπως μας εκμυστηρεύτηκε, υπάρχουν συχνά τσακωμοί και εντάσεις με του γονείς της, με αποτέλεσμα να μη νιώθει καλά ψυχολογικά.
Βέβαια, ενδιαφέρον έχει και η άποψη μίας νέας ψυχολόγου επί του θέματος, της Σοφίας Σαββοπούλου. «Κατά τη γνώμη μου η επιρροή της καραντίνας διαφέρει από άτομο σε άτομο και ταυτόχρονα από σχέση σε σχέση. Θα έλεγα ότι θα επηρεάσει θετικά τις ανθρώπινες σχέσεις, καθώς αναγκάζει τα άτομα να περνούν περισσότερο χρόνο με τον εαυτό τους, και μεταξύ τους με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να έρθουν αντιμέτωποι με τυχόν κενά ή προβλήματα στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Επομένως, θα έχουν τον κατάλληλο χρόνο να λύσουν τυχόν παρεξηγήσεις και να αναλύσουν θέματα που άφηναν στην άκρη λόγω υποχρεώσεων». Σχετικά με το ερώτημα αν γίνουμε πιο εσωστρεφείς ή εξωστρεφείς μας λέει: «Κατά τη δίκη μου εκτίμηση λόγω της ύπαρξης και συχνής χρήσης του διαδικτύου, οι άνθρωποι δε θα φοβούνται να εκφραστούν μέσω αυτού και επομένως δε θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν ευθέως τα άτομα που γνωρίζουν με αποτέλεσμα να καταφέρουν να είναι λίγο πιο εξωστρεφείς. Όταν όμως επιστρέψουμε στην κανονικότητα, πιθανότατα θα υπάρχουν ελλείψεις στην ικανότητα κοινωνικοποίησης και έκφρασης με αποτέλεσμα να κρατάνε τα άτομα μια πιο εσωστρεφή στάση».