Παρασκευή , 22/11/2024

Αγιορείτικη Μελιτζανοσαλάτα – Συνταγή από τους μοναχούς του Αγίου Όρους

Τι χρειαζόμαστε:

  • 5-6 μελιτζάνες φλάσκες περίπου 2 κιλά
  • 3-4 κουτ.σούπας παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο στο γουδί ή στον τρίφτη
  • 2 κουτ.σούπας ξύδι από κρασί ή balsamico
  • 3 κουτ.γλυκού αλάτι θαλασσινό
  • 7-8 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 100 γρ.τυρί φέτα τριμμένη με το χέρι (κατά προτίμηση)

Πώς το κάνουμε:

  1. Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τις μελιτζάνες και κόβουμε το κοτσάνι.
  2. Τις βάζουμε όπως είναι σε ένα ταψί και αφού τις τρυπήσουμε από πάνω με το μαχαίρι, τις ψήνουμε στούς 200 βαθμούς πάνω κάτω ή στούς 180 στόν αέρα για 50-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν εσωτερικά.
  3. Οταν τις ξεφουρνήσουμε τις αφήνουμε να κρυώσουν για 1 ώρα περίπου σκεπασμένες με μία σακούλα και μετά τίς καθαρίζουμε από τις φλούδες πού βγαίνουν εύκολα.
  4. Με το χέρι μας τις δυαλύουμε κάθετα σαν χοντρές κλωστές και τις βάζουμε σε ένα δοχείο η τάπερ.
  5. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά με το χέρι για να πάνε παντού.
  6. Τοποθετούμε το σκεύος στο ψυγείο για 2-3 ώρες να κρυώσει.
  7. Είναι έτοιμη για σερβίρισμα και αποτελεί μοναδικό καλοκαιρινό μεζέ, και όχι μόνο.
  8. Στο τέλος αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και λίγη τριμμένη φέτα κατά προτίμηση.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν έχετε την δυνατότητα να τυλίξετε κάθε μελιτζάνα ξεχωριστά σε αλουμινόχαρτο και να ψήσετε σε χόβολη ή κάρβουνα, τότε γίνεται ακόμη νοστιμότερη έχοντας την μυρωδιά και την νοστιμιά του κάρβουνου.

Δείτε επίσης

Πάμε Τσάρκα: Οδοιπορικό στη Σαλαμίνα, στο “ακατέργαστο διαμάντι” του Σαρωνικού (Α’ Μέρος) – Video

Η νέα εκπομπή «Πάμε Τσάρκα» με τον Βαγγέλη Καράλη είναι η μοναδική οδοιπορική – τουριστική …

Αφήστε μια απάντηση