Τρίτη , 19/11/2024

Από τον Πόλεμο στον Πολιτισμό: Πυρηνικά καταφύγια μετατρέπονται σε μουσεία, συναυλιακούς χώρους και εστιατόρια

Σίγουρα ο πόλεμος είναι μία από τις χειρότερες πραγματικότητες που δημιούργησε ποτέ ο άνθρωπος, με αποτελέσματα που φέρνουν θρήνο, καταστροφές και πολλά θύματα. Τί γίνεται όμως όταν πυρηνικά καταφύγια και τσιμεντένια πολυβολεία μετατρέπονται σε κάτι ακριβώς αντίθετο, όπως μουσεία, συναυλιακοί χώροι, ξενώνες και εστιατόρια;

Η γειτονική μας Αλβανία, είναι ίσως η πρώτη χώρα που αποφάσισε παλιές πολεμικές έδρες να αντικατασταθούν με ειρηνικά hotspot της χώρας, δίνοντας έτσι το έναυσμα και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων να πραγματοποιήσουν το ίδιο.Η ιστορία παρουσιάζει τον Χότζα, να έχει επιστρατεύσει το Josif Zagali, έναν εκπαιδευμένο μηχανικό από την Σοβιετική Ένωση, για να κάνει την απόφασή του πραγματικότητα, δηλαδή να θωρακίσει την ερμητικά κλειστή τότε χώρα του από εισβολείς που μάλλον δεν εμφανίστηκαν ποτέ.

Σήμερα, παρά την μυστικοπάθεια του καθεστώτος, τα πολυβολεία που η ιστορία έδειξε πως δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ, είναι περίπου 750.00 και αποτελούν σύμβολα για την χώρα, μιας και αν κανείς ταξιδέψει στην γειτονική μας χώρα θα τα δει σε μικρά σουβενίρ.

Τα τσιμεντένια πολυβολεία, μπορεί να μην χρησιμοποιήθηκαν ποτέ σε περίπτωση πολέμου, όμως η τωρινή κυβέρνηση, αποφάσισε να ανανεώσει την ιστορία της χώρας και να δώσει μία άλλη όψη στην πολεμοχαρή διάθεση των πολλών χρόνων που την ακολουθεί, δημιουργώντας σε αυτά διάφορα bed and breakfasts, tattoo studios, εστιατόρια, καφετέριες, ή ακόμη και χαμπουργκεράδικα, ενώ πολλοί αναφέρουν πως εκείνα που βρίσκονται σε πολύ απομακρυσμένα σημεία και πολύ μακριά από την πόλη, μέχρι και σήμερα είναι τα πιο δημοφιλή σημεία για να χάσει ένα ζευγάρι την παρθενιά του.

Πρόσφατα όμως άρχισε και η πραγματική εμπορική εκμετάλλευσή τους, μιας και ο Ιταλός curator του Bunk’Art, αποφάσισε να δημιουργήσει το πιο μεγαλεπίβολο project ειρήνης που γνώρισαν ποτέ τα Βαλκάνια. Μιλάμε φυσικά για τα πυρηνικά καταφύγια του Χότζα στα προάστια των Τιράνων, που σήμερα ονομάζονται Bunk’ART1 και Bunk’ART2.

Αν ταξιδέψεις μέχρι την γειτονική μας χώρα, τότε πρέπει να τa επισκευθείς οπωσδήποτε, μιας και έχεις να ανακαλύψεις περίπου 106 δωμάτια κάτω από την γη, που έχουν διατηρηθεί όπως ήταν, αλλά και τεράστιες αίθουσες που κάποιες από αυτές χρησιμοποιούνται για συναυλίες jazz. Αν όμως είσαι από εκείνους που λατρεύει τις ιστορικές αναδρομές, το Bunk’Art2 εστιάζει στην ιστορία του Αλβανικού Υπουργείου Εσωτερικών, στα μυστικά βασανιστήρια της διαβόητης μυστικής αστυνομίας Sigurimi και στα θύματα της.

Και τα δυο, πλέον, αποτελούν απαραίτητες πολιτιστικές στάσεις για κάθε τουρίστα που επιθυμεί να καταλάβει γιατί αυτή η μικρή χώρα είναι γεμάτα από τόσα τσιμεντένια μανιτάρια, που μέχρι σήμερα όλοι αγνοούσαν.

Δείτε επίσης

Ελίνα Παπαχριστοπούλου Υποψήφια δημοτική σύμβουλος – Αιγάλεω: «Η πόλη μας πιο σύγχρονη και φιλική απέναντι στους ανθρώπους της και στο περιβάλλον»

Οι εκλογές της 8ης Οκτωβρίου πλησιάζουν και οι υποψήφιοι δίνουν τον δικό τους αγώνα για …