Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Καράλης
Μπορεί η επιχείρηση «σκούπα» της αστυνομίας στο Πεδίον του Άρεως να έγινε πρωτοσέλιδο σε εφημερίδες και πρώτη είδηση στα δελτία ειδήσεων με διθυραμβικά σχόλια τονίζοντας ότι το πρόβλημα έχει λυθεί, παρ’ όλα αυτά όμως η αλήθεια είναι διαφορετική. Όπως τονίζουν στο Label News, κάτοικοι της περιοχής, οι τοξικομανείς και οι κακοποιοί απλά μεταφέρθηκαν δύο τετράγωνα πιο εκεί!
Οι κάτοικοι της περιοχής έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με εικόνες βίας, σύριγγες έξω από τα σπίτια τους, vτίλια ακόμη και μέρα μεσημέρι, ανθρώπους στα πεζοδρόμια μεταξύ ζωής και θανάτου.
Και εδώ πέρα έρχεται και το επιχειρηματικό κομμάτι που σύμφωνα με τους κατοίκους και πληροφορίες μας, ετοιμάζεται να λειτουργήσει ξανά το Green Park, στο Πεδίον του Άρεως με αναψυκτήρια και χώρους αναψυχής, με γνωστά πρόσωπα από τον επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό χώρο να αναλαμβάνουν το έργο, κάτι που σίγουρα θα αναβαθμίσει την περιοχή. Από την άλλη επειδή ως Έλληνες ζούμε για το «φαίνεσθαι», δεν είναι λύση το πρόβλημα απλά να μεταφερθεί δύο τετράγωνα παρακάτω, αλλά να υπάρξει ουσιαστική μέριμνα του κράτους για τους κατοίκους της περιοχής και τους τοξικομανείς που ζούνε ως παρείσακτοι αποκλεισμένοι από όλους και από όλα …
Κύριος Νίκος, κάτοικος οδού Δεριγνί – Καταγγέλλων
“Η Περιφέρεια Αθηνών μαζί με την Αστυνομία βρήκε την λύση στο πρόβλημα του Πεδίου του Αρεως. Με επιχειρήσεις “σκούπα” απομάκρυναν τους τοξικομανείς που αράζουν στο Πεδίο και επι της οδού Μαυροματαίων . Δίκαιο αίτημα θα πείς μιας και η ενόχληση των κατοίκων είναι με αιτία. Η ακόμα και η ενόχληση των υποψηφίων επιχειρηματιών που θέλουν να “αναστήσουν” το Green Park
Τι γίνεται όμως μετά τη ..σκούπα; Απλά τους στέλνουμε δύο τετράγωνα πιο κάτω;
Δύο τετράγωνα πιο κάτω δεν έχει γειτονιές; Δεν έχει κατοίκους; Δεν έχει ζωή;
Σε ένα κομμάτι της πόλης που έχει ταλανιστεί την τελευταία δεκαετία από κλοπές, ξυλόδαρμούς στα γύρω τετράγωνα της άλλοτε υπέροχης Πλ. Βικτωρίας οι αρμόδιοι αποφάσισαν με τη σκούπα τους να προσθέσουν ακόμα ένα πρόβλημα. Αυτό των τοξικομανών.
Μέρα μεσημέρι ή απόγευμα ή βράδυ οι κάτοικοι της οδού Δεριγνί ζούν με το νέο πρόβλήμα που τους ήρθε. Αυτό των τοξικομανών στις εισόδους των πολυκατοικιών τους.
Με τη χρήση να γίνεται ζωντανά μπροστά στα μάτια των κατοίκων που απο φόβο δεν τολμάνε να μιλήσουν. Ατομα μεγάλης ηλικίας που φοβούνται να βγούν απο την είσοδο της πολυκατοικίας τους. Φθορές, βρωμιά και εικόνες εξαθλίωσης για να πετυχει το σχέδιο και απλα να μεταφερθει το προβλημα δυο τετραγωνα πιο κατω ..
Ως πότε πρεπει να δείξουμε ανοχή; Οι κλήσεις στην αστυνομία απο κατοίκους της οδού Δεριγνύ καθημερινές. Λύση καμία!
Γνωστό site γράφει με καμάρι |”Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Πεδίου του Άρεως με έκπληξη διαπιστώνουν από τη Δευτέρα την απουσία των εμπόρων ναρκωτικών και των δεκάδων τοξικοεξαρτημένων που αναπτύσσονταν γύρω τους, αφού ακόμα και το κέντρο της «πιάτσας» (το «ξέφωτο Μπότσαρη») είναι πλέον άδειο από «θαμώνες» και μόνο το βανδαλισμένο μνημείο του ήρωα του ’21 θυμίζει ότι μέχρι το Σάββατο η περιοχή αποτελούσε βασίλειο της ανομίας και των ναρκεμπόρων..”
Δεν γράφει όμως πως όλη αυτη η κατάσταση “μεταφέρθηκε” δυο τετράγωνα πιο κάτω σε μια επίσης αμιγώς κατοικημένη περιοχή…”
Το Green Park στο Πεδίον του Άρεως
Από το 1950 ξεκινάει τη σταδιοδρομία του στο θερινό αναψυκτήριο «Άλσος» στο Πεδίον του Άρεως ο κονφερασιέ, ηθοποιός, συγγραφέας και θηρευτής «νέων ταλέντων» Γιώργος Οικονομίδης ενώ στο Green Park κυριαρχούσε ο κονφερασιέ Όμηρος Αθηναίος. Τα δύο αναψυκτήρια παρέμειναν ισχυροί πόλοι έλξης των Αθηναίων μέχρι και τη δεκαετία του 1990.
Τον Απρίλιο του 2008 άρχισαν εργασίες για ριζική ανάπλαση του πάρκου βάσει της μελέτης του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τομπάζη με προϋπολογισμό 9.663.990 ευρώ από χρηματοδότηση του Γ’ ΚΠΣ και εθνικούς πόρους.
Φυτεύτηκαν 1.200 δένδρα, 50.000 ανθόφυτα, 7.500 θάμνοι και 2.500 τριανταφυλλιές, ενώ προστέθηκαν 9 στρέμματα χλοοτάπητα και 8 στρέμματα φυτών εδαφοκάλυψης. Ξηλώθηκαν 22.650 τμ ασφάλτου, στη θέση της μπήκε χώμα, μαρμαροκυβόλιθοι και γρανιτοκυβόλιθοι. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου που υλοποιήθηκε αφορούσε σε έργα υποδομής, όπως υπόγεια δίκτυα άρδευσης, αποχέτευσης, συλλογής ομβρίων υδάτων και ηλεκτροδότησης.
Ο ανάδοχος του έργου δεν παρέδωσε ποτέ την τελική ανάπλαση του πάρκου, αφού διέκοψε τις εργασίες λόγω οικονομικών προβλημάτων και το 2012 κηρύχθηκε έκπτωτος.
Από το 2011 ξεκίνησε η ραγδαία υποβάθμιση του Πεδίου του Άρεως με τα έργα ανάπλασης να λεηλατούνται και να καταστρέφονται καθώς δεν υπήρξε πρόβλεψη για φύλαξη, καθαρισμό και συντήρηση. Ο χώρος έγινε καταφύγιο των εκδιωχθέντων από γειτονικές περιοχές τοξικοεξαρτημένων, προσφύγων και οικονομικών μεταναστών.
Το 2015 ξεκίνησε νέα προσπάθεια αναβάθμισης με φυτεύσεις, καθαρισμό και υποτυπώδη φύλαξη που μέλλει να αξιολογηθεί όταν ολοκληρωθεί.