Τρίτη , 19/11/2024

Στοιχεία Σοκ για τα ανήλικα παιδιά που πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στην Ελλάδα – 9 στους 10 θύτες προέρχονται από το οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον του παιδιού

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής σεξουαλικής κακοποίησης στην Ελλάδα με στοιχεία σοκ που συγκλονίζουν. Πίσω από τις κλειστές πόρτες γονείς-τέρατα ξεσπούν στα ίδια τους τα παιδιά χωρίς να υπολογίζουν τίποτα με αποτέλεσμα να τα στιγματίζουν για το υπόλοιπο της ζωής τους. Τα ίδια ανήμπορα να αντισταθούν και να προστατέψουν τον εαυτό τους υπομένουν την κακοποίηση που δέχονται και σύφωνα με έρευνες τα περισσότερα από αυτά δεν αντιδρούν άμεσα μιλώντας και καταγγέλοντας τον θύτη.

Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα 7.500 παιδιά έως πέντε ετών πέφτουν κάθε χρόνο θύματα κακοποίησης, ενώ το 73% δεν θα μιλήσει για αυτό τον πρώτο χρόνο και το 45% των θυμάτων δεν θα μιλήσει για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Μάλιστα εννιά στους δέκα θύτες είναι πρόσωπα τα οποία το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται, από τον οικογενειακό και το φιλικό κύκλο.

  • Υπολογίζεται ότι 120 εκ. κορίτσια και 73 εκ. αγόρια έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής βίας, και περίπου 1 δισ. παιδιά έχουν υποστεί φυσική τιμωρία σε καθημερινή βάση (πηγή ΟΗΕ)
  • 1 στα 3 κορίτσια και 1 στα 5 αγόρια θα κακοποιηθούν σεξουαλικά πριν φτάσουν στην ηλικία των 18 ετών (πηγή ΟΗΕ)
  • Υπολογίζεται ότι περίπου 10 εκ. παιδιά πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης (πηγή ΟΗΕ)
  • 1 εκ. παιδιά πέφτουν θύματα απαγωγής κάθε χρόνο, πωλούνται και εξαναγκάζονται σε παιδική πορνεία ή παιδική πορνογραφία (πηγή ΟΗΕ)

Τα καλά νέα της υπόθεσης είναι ότι τα τελευταία χρόνια, έχει δημιουργηθεί μια από τις ελάχιστες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στην Ελλάδα με σκοπό να προστατέψει και να προάγει τα δικαιώματα των παιδιών που έχουν υποστεί ή κινδυνεύουν να υποστούν κακοποίηση ή παραμέληση. Το «Eliza» δίνοντας έμφαση στην προσχολική ηλικία σκοπεύει να εκπαιδεύσει παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση στη χώρα μας. Μέχρι το τέλους του 2018 περίπου 2.000 παιδιά νηπιαγωγείου μέχρι και τρίτης δημοτικού θα έχουν μάθει μέσα από το κουκλοθέατρο να διακρίνουν ποιο είναι το ασφαλές άγγιγμα από έναν ενήλικο και ποιο όχι, να αντιστέκονται σε μια δυσάρεστη κατάσταση και να επικοινωνούν το πρόβλημα.

«Στόχος μας είναι η πρόληψη, το μεγάλο δηλαδή κενό που καταγράφεται στη χώρα μας τη στιγμή που δεν υπάρχει εθνικός φορέας πρόληψης, καταστολής και καταγραφής τέτοιων περιστατικών. Θέλουμε να βάλουμε στο τραπέζι της συζήτησης όλο το φάσμα που αφορά ένα ασφαλέστερο αύριο για τα παιδιά μας», τόνισε κατά την παρουσίαση του προγράμματος η Αφροδίτη Στάθη, διοικητική διευθύντρια της «Eliza».

Δείτε επίσης

Ελίνα Παπαχριστοπούλου Υποψήφια δημοτική σύμβουλος – Αιγάλεω: «Η πόλη μας πιο σύγχρονη και φιλική απέναντι στους ανθρώπους της και στο περιβάλλον»

Οι εκλογές της 8ης Οκτωβρίου πλησιάζουν και οι υποψήφιοι δίνουν τον δικό τους αγώνα για …