Σε κάθε διαπροσωπική σχέση είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τον άνθρωπο που έχουμε απέναντι μας. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Στις περιπτώσεις που βλέπουμε για πρώτη φορά κάποιον σημαντικό είναι να μπορούμε να αποκρυπτογραφήσουμε κάποια σημεία του χαρακτήρα του. Βέβαια, πολλοί είναι αυτοί που δεν τα πηγαίνουν καλά με το να «διαβάζουν» τους ανθρώπους. Υπάρχουν όμως κάποια «μυστικά» που μπορούμε να μάθουμε για να καταλάβουμε τον άνθρωπο που έχεις απέναντι σου.
Γλώσσα του σώματος
Η στάση του σώματός μας, οι κινήσεις των χεριών, ο τρόπος που στερεώνουμε το κεφάλι με τα χέρια μας σε διάφορες περιπτώσεις και διάφορες άλλες κινήσεις τα λένε όλα. Μαρτυρούν την ψυχολογική μας διάθεση αλλά και τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε και πιστεύουμε ότι μας βλέπουν οι άλλοι.
Ο κορμός είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο το οποίο μπορεί να εκδηλώσει σημαντικά χαρακτηριστικά του συνομιλητή σας. Αν κάποιος σκύβει προς το μέρος σας δείχνει ενδιαφέρον για το πρόσωπό σας και αυτά που λέτε. Όμως αν πλησιάζει υπερβολικά κοντά δείχνει άνθρωπο ασεβή και θρασύ. Εάν κάθεται εντελώς ευθυτενής, διατηρεί τις επιφυλάξεις του για το πρόσωπο και τα λεγόμενά σας. Επίσης, αν γέρνει πίσω στην καρέκλα του, κατά πάσα πιθανότητα πλήττει.
Τα χέρια. Εάν τα χέρια του συνομιλητή σας είναι σταυρωμένα μπροστά στο στήθος ή αγκαλιάζουν το σώμα του, πρόκειται για έναν ιδιαίτερα κλειστό και καχύποπτο χαρακτήρα.
Η επαφή με τα μάτια. Αν σας κοιτάζει απευθείας στα μάτια, είναι απόλυτα αφοσιωμένος σε αυτά που του λέτε και ειλικρινής σαν άνθρωπος. Σε περίπτωση που κοιτάζει στα πλάγια, σκέφτεται σοβαρά την κατάστασή σας αλλά «ζυγίζει» τα λόγια του. Αν, πάλι, κοιτάζει προς τα πάνω, κατά πάσα περίπτωση αδιαφορεί για το άτομο που έχει απέναντί του.
Προσοχή στη φωνή
Ένα άτομο με αυτοπεποίθηση, έχει κατά κανόνα δυνατή φωνή. Δεν σημαίνει πως είναι απαραίτητα ο αρχηγός της παρέας που βλέπεις στο απέναντι τραπέζι, πάντως σίγουρα συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες.
Και αν δεν θέλετε να χάνετε χρόνο μια ερώτηση αρκεί. Σύμφωνα λοιπόν με μια έρευνα, αν ρωτήσεις κάποιον ποια είναι η γνώμη του για κάποιον άλλο άνθρωπο, τότε θα σου αποκαλύψει κάτι για τη δική του προσωπικότητα, επειδή εμείς οι άνθρωποι συνήθως βλέπουμε στους άλλους τα δικά μας χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, στην έρευνα ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να κρίνουν τα χαρακτηριστικά τριών άλλων ανθρώπων και θετικά και αρνητικά. Όσο πιο θετικά έκριναν τους άλλους, τόσο πιο χαρούμενοι και συναισθηματικά σταθεροί ήταν οι συμμετέχοντες. Από την άλλη μεριά, όσοι έκριναν τους άλλους αρνητικά, ήταν νάρκισσοι και είχαν πιο αντικοινωνική συμπεριφορά.