Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει η βουλευτήςτου ΣΥΡΙΖΑ στη Β3 περιφέρεια του Νότιου Τομέα Αθήνας Ραλλία Χρηστίδουσχετικά με τη φιλελεύθερη πολιτική που ασκεί στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας. Στη συνέντευξή της στην «ΜΠΑΜ» και στον Κυριάκο Θεοδοσίου, η Ραλλία Χρηστίδου αναφέρεται και στο ζήτημα που έχει προκύψει με τον «σύντροφό» της Νίκο Παππά, κάνοντας λόγο για κυβερνητικό αντιπερισπασμό.Τέλος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στην επίθεση που δέχτηκε από τον δημοσιογράφο Κλεάνθη Λοΐζο και τον Γρηγόρη Ψαριανό.
Συμπληρώσατε έναν χρόνο ως μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου. Τι γεύση θα λέγατε πως σας έχουν αφήσει αυτοί οι 12 μήνες;
Η νέα κυβέρνηση έκανε σαφές από πολύ νωρίς ότι ήρθε για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα και νομοθετεί με αυτή τη φιλοσοφία, εξοικειώθηκα σχετικά σύντομα με την κοινοβουλευτική διαδικασία και την ταχύτατη εναλλαγή των νομοσχεδίων καθώς και τις συντομευμένες διαδικασίες που ακολουθούνται. Η γενική «φιλοσοφία», αν μπορούμε να την αποκαλέσουμε έτσι, τόσο στην Παιδεία, όσο και στην Υγεία και τον Πολιτισμό, είναι η υποστροφή του κοινωνικού κράτους. Το κράτος υποχωρεί, αφήνοντας τις υποχρεώσεις του είτε σε ιδιώτες -με το αζημίωτο- είτε στην «ατομική ευθύνη» του κάθε πολίτη.
Πώς βλέπετε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις αποκαλύψεις για τον Νίκο Παππά στην υπόθεση Καλογρίτσα;
Η θέση μου είναι γνωστή. Η κυβέρνηση προκειμένου να στρέψει το βλέμμα της κοινής γνώμης αλλού, από κυβερνητικά σκάνδαλα και σκανδαλάκια, μόλις έναν χρόνο στην εξουσία, δεν κοιτάει τη «λερωμένη της φωλιά», αλλά ψάχνει κάτι να βρει να πει για τον ΣΥΡΙΖΑ, για αντιπερισπασμό, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Σε όλο αυτό συμβάλλει και η μιντιακή της υπεροπλία βέβαια, που σε περιπτώσεις σαν και αυτή κάνει το άσπρο μαύρο. Σε κάθε περίπτωση, η αλήθεια θα λάμψει, αλλά φοβάμαι για όλες τις ζημιές που θαέχει προκαλέσει η κυβερνητική ανευθυνότητα και υστεροβουλία ως τότε.
Τις προηγούμενες ημέρες συζητήθηκε πολύ η τοποθέτησή σας στη Βουλή ότι για τους νεκρούς της Marfin ευθύνονται οι τραπεζίτες φίλοι της ΝΔ. Γιατί πιστεύετε ότι έγινε τόσος ντόρος;
Έχει να κάνει με την κατάσταση που περιέγραψα και πιο πάνω. Το δεξιό αφήγημα, εννοεί και επιμένει ότι για την τραγωδία της Marfinφταίει η διαδήλωση, φταίνε συλλήβδην οι διαδηλώσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και για να το επιβεβαιώσει αυτό, βάζει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την ίδια ηγεσία που είχε και τότε, και η οποία ακόμη δεν έχει βρει τους ενόχους. Σαν να μην έφτανε αυτό, νομοθετούν εναντίον των διαδηλώσεων και βάζουν την Αστυνομία νομικά-θεσμικά απέναντι στον κόσμο. Ποιον κόσμο; Αυτόν από τα σπλάχνα του οποίου προέρχονται πλέον οι αστυνομικοί. Αυτό είναι εργαλειοποίηση της Αστυνομίας και κοινωνικός αυτοματισμός του χειρίστου είδους, και η προσπάθεια για ποδηγέτηση των συγκεντρώσεων, μια πρακτική που παραπέμπει στη Χούντα. Ε, λοιπόν, δεν είναι τα πράγματα όπως τα λέει η ΝΔ και επειδή μέσω των μεγάφωνων των δικών της media -με το αζημίωτο πάντα- η φωνή της πολλαπλασιάζεται, αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θα σιωπήσουμε.
Πρόσφατα καταθέσατε μήνυση κατά του Κλεάνθη Λοΐζου και εξώδικο κατά του Γρηγόρη Ψαριανού για fakenews και σεξισμό. Γιατί θεωρείτε πως καταφέρθηκαν εναντίον σας;
Ο σεξισμός, τα στερεότυπα για το φύλο, συνιστούν «επιχειρήματα» μόνο σε ανθρώπους που δεν ξέρουν ή που είναι πολύ τεμπέληδες για να μπουν σε μια συζήτηση με άλλο τρόπο. Κοντολογίς, και οι δύο προαναφερθέντες πολιτική επίθεση ήθελαν να κάνουν, αλλά χωρίς πολιτικά επιχειρήματα. Είναι κουραστικό βλέπετε, να τα βρει κανείς αυτά. Οπότε, αν είναι τέτοιο και το ποιόν του ανθρώπου, η χυδαιότητα παρέχει μια ευκολία, μπορεί να τη σκεφτεί και να την κατασκευάσει ο καθένας. Προσωπικά αντέδρασα επειδή, ούσα νέα στα βουλευτικά έδρανα, ήθελα να δώσω ένα μήνυμα, να πω με τη στάση μου ότι δεν επρόκειτο να ανεχθώ μια τέτοια συμπεριφορά. Γιατί ο κόσμος θα μπορούσε να εκλάβει τη σιωπή μου ως αποδοχή ή ως ανοχή. Και αυτό το θεώρησα άδικο και για κείνους και για μένα. Μηδενική ανοχή σε τέτοια φαινόμενα και ας γίνει αυτό ένα μήνυμα προς όλους. Εννοείται, βέβαια, ότι θα αποδεχόμουν μια ειλικρινή συγγνώμη και έμπρακτη ανασκευή των γραφομένων τους.
Γνωρίζω πως είστε ευαισθητοποιημένη σε ό,τι αφορά τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα. Πώς είδατε το comingout του κ.Πατέλη, καθώς και τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη και βουλευτών της ΝΔ πως θα δώσουν έμφαση στη ΛΟΑΤΚΙ ατζέντα;
Είναι θεμελιώδες δικαίωμα του κάθε έναν από εμάςνα ζει όπως επιθυμεί και να μπορεί μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο που ζει να είναι ο εαυτός του. Υπ’ αυτή την έννοια έχει τεράστια σημασία ο κάθε άνθρωπος να μπορεί να δηλώνει τη σεξουαλική του ταυτότητα ελεύθερα, χωρίς να κρύβεται ή να υποκρίνεται κάτι που δεν είναι, ιδιαίτερα αν βρίσκεται σε μια προβεβλημένη θέση ή θέση ευθύνης, καθώς έτσι λειτουργεί και ως παράδειγμα για άλλους συνανθρώπους του που μπορεί να θέλουν να κάνουν κάτι αντίστοιχο και φοβούνται. Πέραν όμως αυτών, ας μην ξεχνάμε και ένα κομμάτι της ΝΔ που στέκεται όχι απλά αντίθετα αλλά σαφώς εχθρικά στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, τα παραδείγματα είναι πολλά και σε επίπεδο ρητορικής αλλά και σε επίπεδο κοινοβουλευτικής στάσης. Αρκεί να θυμίσω το απίστευτο συμβάν όπου ο κύριος Μητσοτάκης καταφερόταν ενάντια στο νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου επικαλούμενος ως επιχείρημα ότι κάποιος ήθελε να προβεί σε αλλαγή ταυτότητας φύλου επειδή του το είπαν εξωγήινοι στον Υμηττό. Και αν αυτό το συμβάν έχει μια κωμική πλευρά, η συνολική νομοθετική στάση της ΝΔ απέναντι στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα είναι σταθερά αρνητική τα τελευταία χρόνια. Στην πραγματικότητα το ταξικό πρόσημο που χαρακτηρίζει τη Νέα Δημοκρατία είναι παρόν και στη ΛΟΑΤΚΙ ατζέντα: Όλα αυτά καλά, δηλαδή, αλλά μόνο εφόσον αφορούν ανθρώπους με μια συγκεκριμένη κοινωνική επιφάνεια.Να θυμίσω την υπόθεση του Ζακ, να θυμίσω ότι μέσα στην καραντίνα δεν έγινε τίποτε για τους ανθρώπους που ζουν στον «άλλο κόσμο», καρκινοβατώντας μεταξύ του περιθωρίου και της «κανονικότητας» της ΝΔ; Το θέμα, όπως ξέρουμε όλοι, είναι πολυ-επίπεδο, και δεν μπορεί να μας αφορούν μόνο τα «ρετιρέ».
Πηγή: Εφημερίδα Μπαμ, Συνέντευξη: Κυριάκος Θεοδοσίου