Η Σοφία και Μαίρη Κιοσκέρογλου είναι δύο νέα, όμορφα κορίτσια, που από μικρή ηλικία αποφάσισαν να ασχοληθούν με το παραδοσιακό τραγούδι.
Από τον Βαγγέλη Καράλη
Οι δύο ταλαντούχες αδερφές σε κάθε πανηγύρι και γλέντι που συμμετέχουν ξεσηκώνουν το κοινό με την ενέργειά τους δίνοντας το παράδειγμα στη νέα γενιά να ακολουθήσει και να αγαπήσει την παραδοσιακή μουσική. Μιλώντας στην «Espresso» μοιράζονται όλα ζουν στα μουσικά τους ταξίδια από άκρη σε άκρη της Ελλάδας και τις συνεργασίες-ορόσημο στη μέχρι τώρα καριέρα τους!
- Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη μουσική και το τραγούδι;
Σοφία: Η αλήθεια είναι ότι ασχοληθήκαμε από πολύ μικρή ηλικία (νηπιακή) με τη μουσική. Η διαρκής σύνδεσή μας με τη μουσική, τόσο μέσα από τις μουσικές μας σπουδές όσο και τις καλλιτεχνικές μας προβολές (τότε μαθητικές), έγινε αιτία να συνειδητοποιήσουμε ότι η μουσική για εμάς είναι κάτι παραπάνω από ένα χόμπι. Ετσι, συνεχίσαμε και ολοκληρώσαμε τις σπουδές μας, και φυσικά τις εξελίξαμε σε καλλιτεχνική δράση. Και μετά το ένα έφερε το άλλο.
- Είστε δύο νέα και όμορφα κορίτσια, που επέλεξαν την παραδοσιακή μουσική. Πώς πήρατε αυτή την απόφαση;
Μαίρη: Αβίαστα, κυρίως λόγω ακουσμάτων, αλλά και λόγω αγάπης προς την παραδοσιακή μουσική. Η παραδοσιακή μουσική είναι πηγή του πολιτισμού μας! Εγώ προσωπικά ακούω και πιο μοντέρνα μουσική, τα σύγχρονα τραγούδια των ημερών μας, στη Σόφη όμως το ραδιόφωνο και το playlist παίζουν αποκλειστικά ελληνικά και τουρκικά παραδοσιακά και κλασική μουσική.
- Περίπου σε πόσα πανηγύρια σε όλη την Ελλάδα έχετε κάνει εμφανίσεις και ποιο ήταν το μεγαλύτερο πανηγύρι από άποψη κόσμου;
Σόφη: Δεν μπορούμε να απαριθμήσουμε τα πανηγύρια όπου έχουμε παίξει, καθώς η Ελλάδα είναι σύμφυτη με τα πανηγύρια ειδικά τη περίοδο του καλοκαιριού. Μεγάλα πανηγύρια με πολύ κόσμο έχει ιδιαιτέρως στις Κυκλάδες! Εξάλλου, το μαρτυρά και ο στίχος από το νέο μας τραγούδι, που κυκλοφόρησε από τη Music Heaven σε στίχους Θανάση Περιστεράκη και μουσική Γιάννη Ανδρή, «Οι μερακλήδες στον ντουνιά είναι οι Κυκλαδίτες, κάνουνε γλέντια ατέλειωτα τις μέρες και τις νύχτες».
- Τι γεύση σάς αφήνει το φετινό καλοκαίρι;
Μαίρη: Γεμάτη μουσικά δρώμενα, τόσο με πανηγύρια όσο και με γάμους και βαφτίσεις! Είναι όμορφο να παίζεις στις χαρές του άλλου!
– Από τα δεκάδες πανηγύρια στα οποία έχετε συμμετάσχει, υπάρχει κάποιο περιστατικό που σας έχει μείνει χαραγμένο στο μυαλό;
Μαίρη: Αυτό που μένει κάθε φορά, ως επίγευση της βραδιάς, είναι η αγάπη του κόσμου! Είναι τόσο πηγαίο και τόσο «καθάρια» χαρά εκείνη τού να χορεύει κανείς το τραγούδι που λαχταρά η καρδιά του, την ώρα του πανηγυριού! Τα μάτια γεμίζουν ευχαρίστηση και για τους χορευτές αλλά και για εμάς που παίζουμε. Είναι απίστευτη η σύνδεση χορευτών με μουσικών.
- Εχετε συνεργαστεί με σπουδαία ονόματα της παραδοσιακής μουσικής. Θα μας αναφέρετε ορισμένες συνεργασίες σας;
Σόφη: Οι συναυλίες, τα πανηγύρια και οι εκδηλώσεις είναι αρκετά τόσο σε τοπικά πανηγύρια όσο και σε μοναδικά ξεχωριστούς πολιτισμικά χώρους, όπως το Καλλιμάρμαρο, το Μέγαρο Μουσικής, το Κατράκειο Νικαίας, το Βεάκειο Πειραιά, το Αλσος Περιστερίου κ.ά. Ωστόσο, οι συνεργασίες είναι αρκετές. Φοβάμαι μήπως ξεχάσω κάποιους και θα στενοχωρηθώ, σίγουρα όμως μπορούμε να αναφέρουμε κάποιες συνεργασίες – και αν τυχόν ξεχάσουμε κάποιες ζητάμε συγγνώμη: Ζωζώ Σαπουντζάκη, Γιώργος Ζαμπέτας (εγγονός), Φιλιώ Πυργάκη, Σαλταμπάση, Χρήστος Ζώτος, Γιώργος Κοινούσης. Επίσης έχουμε κάνει κοινές εμφανίσεις με τους Πετρολούκα Χαλκιά, Γιάννη Πλούταρχο, Γιώργο Τσαλίκη, Μπέσσυ Αργυράκη, Δημήτρη Κοντογιάννη. Επίσης, είχαμε τη χαρά να παίξουμε στα 100ά γενέθλια της Καίτης Γκρέυ. Στη συνέχεια, μέσω της δισκογραφίας μας, έχουμε συνεργαστεί άμεσα με τον στιχουργό Θανάση Περιστεράκη και τους μουσικούς Βαγγέλη Κονιτόπουλο, Γιάννη Ανδρή, Αντώνη Κουτσοκέρη, Αντώνη Γκαρδάση. Τώρα, τα παραπάνω ονόματα είναι ενδεικτικά, καθώς είναι τόσοι οι καλλιτέχνες τόσο στον παραδοσιακό χώρο όσο και στον λαϊκό που έχουμε συνεργαστεί κατά καιρούς.
- Θεωρείτε ότι υπάρχει η κατάλληλη στήριξη από τα media και τις δισκογραφικές στο παραδοσιακό τραγούδι;
Μαίρη: Είναι αλήθεια ότι ζούμε σε μια εποχή που η μουσική έχει εμπορευματοποιηθεί – και αυτό είναι μια αλήθεια που δεν την ανακάλυψα εγώ. Το διαδίκτυο, η τηλεόραση αλλά και οι δισκογραφικές προφανώς οφείλουν να προβάλλουν τη μουσική που «παίζει» στους καιρούς. Ομως, πρέπει να αναγνωρίσουμε την αγάπη και την αναγνώριση της καλλιτεχνικής μας δράσης και από τα τρία παραπάνω μέσα. Οπότε, ναι, θεωρούμε ότι η παραδοσιακή μουσική δεν αφήνει ασυγκίνητο κανέναν.
- Εάν σας γινόταν κάποια δελεαστική πρόταση, θα αλλάζατε ρεπερτόριο, είτε σε λαϊκό είτε σε ποπ;
Σόφη: Για αλλαγή ρεπερτορίου, όχι. Θεωρώ ότι είναι όμορφο, ο καλλιτέχνης να έχει ταυτότητα, καθώς έτσι μπορεί να εξελίξει και το είδος που υπηρετεί, ενώ αν αλλάζει διαρκώς είδη που παίζει ή τραγουδά τότε θα τα αφήνει όλα ημιτελή. Ομως, δεν θα ήμασταν αρνητικές σε κάποια συνεργασία με κάποιο από τα παραπάνω είδη, για παράδειγμα παραδοσιακή με ποπ, αρκεί να είναι κάτι όμορφο αισθητικά, έξυπνο από θέμα μουσικής και άξιο σεβασμού προς την παράδοση.
- Το κεφάλαιο «Eurovision» σάς ενδιαφέρει; Εχετε σκεφτεί να συμμετέχετε;
Σόφη: Το έχουμε σκεφτεί. Είναι μια μεγάλη γιορτή η Eurovision. Μακάρι, γιατί όχι;
Πηγή: Espresso