Συνέντευξη: Κυριάκος Θεοδοσίου
Πολλές φορές μιζεριάζουμε και γκρινιάζουμε με το παραμικρό θεωρώντας τα πάντα δεδομένα, σταματώντας έτσι να παλεύουμε για το καλύτερο δυνατό καθημερινά. Αυτό, όμως δεν ισχύει για τη φίλη μου, Χριστιάνα Μητσικούδη, παράδειγμα προς μίμηση, που σήμερα θα σας γνωρίσω.
Η Χριστιάνα, που τα τελευταία 11 χρόνια παρουσιάζει εκπομπή για άτομα με αναπηρίες στο Εγνατία tv της Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε να παλεύει από πολύ νωρίς για όλα στη ζωή της. Μπορεί να έχασε πολύ μικρή τον πατέρα της, αλλά έχοντας πάντα δίπλα την μητέρα της και μετά από πολύ κόπο κάνοντας την αναπηρία της κίνητρο και όχι εμπόδιο, κατάφερε όλα όσα κάποιοι δεν πίστευαν ότι θα μπορούσε να πετύχει ένα άτομο με κινητικές δυσκολίες.
Σε τι φάση σε πετυχαίνουμε; Έχεις έρθει στην Αθήνα για επαγγελματικούς λόγους.
Έχω αρχίσει την εκπομπή μου, “Ριζική Ματιά”, η οποία προχωράει αισίως στον 11ο χρόνο στην Εγνατία Τηλεόραση. Ναι, έχω έρθει για επαγγελματικούς λόγους. Είχα μία παρουσίαση στην ΕΛΕΠΑΠ, μια ομιλία για τους ανθρώπους που ξαφνικά έχουν βρεθεί με αναπηρία και κάναμε μια ομιλία για κοινωνικούς και ψυχολογικούς λόγους. Επίσης, έχω έρθει για δυο συνεντεύξεις.
Είσαι το πρώτο άτομο με αναπηρία με δική του εκπομπή και μάλιστα με ΑΜΕΑ θεματολογία. Πώς νιώθεις που με αυτό τον τρόπο δίνεις θάρρος σε παιδιά και νέους με αναπηρία;
Χαίρομαι, αυτός ήταν ο στόχος μου. Ήθελα να βοηθήσω τα άτομα με αναπηρία, αλλά και τους γονείς που φέρνουν στον κόσμο παιδιά με αναπηρία. Να συνειδητοποιήσουν ότι η αναπηρία είναι μια δυσκολία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι χάνονται οι ομορφιές της ζωής. Εκπομπή για ΑΜΕΑ έχει και ο Γιώργος ο Μπελίρης, την “Έκτη Αίσθηση”, απλά η δική μου είναι σε ιδιωτικό κανάλι και είμαι η πρώτη γυναίκα δημοσιογράφος ΑΜΕΑ.
Ποιες είναι οι βασικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα άτομο με αναπηρία;
Κυρίως μετακίνησης και πρόσβασης και στις μεγαλουπόλεις. Έχουν λυθεί κάποια πράγματα, αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Μετά την εκπομπή μου βέβαια γίνονται κάποιες ουσιαστικές παρεμβάσεις.
Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να πραγματοποιήσεις το όνειρό σου και να γίνεις δημοσιογράφος;
Ήταν πολύ δύσκολο, γιατί είναι ένας χώρος ανταγωνιστικός και ο άνθρωπος με αναπηρία στην Ελλάδα δεν θεωρείται ικανός γι’ αυτές τις θέσεις. Όμως αν έχεις αγάπη και θέληση γι’ αυτό που κάνεις όλα λύνονται.
Εκτός όμως από την “Ριζική Ματιά” έχεις και το διαδικτυακό σου παιδί, timeforgoodnews.gr
Ναι, το έχουμε μαζί με την Έλενα την Καραγιαννίδου. Είναι ένα ενημερωτικό portal που καθημερινά ανεβάζει τις καλύτερες ειδήσεις που κυκλοφορούν και ενημερώνει το κοινό για τα καλύτερα event στη χώρα και έχει τα πάντα εκτός από πολιτικά. Τελευταία κάνουμε newsletter για να ενημερώνουμε τους αναγνώστες μας για τις κυριότερες ειδήσεις. Πάμε πάρα πολύ καλά. Είναι ένα πολύπλευρο μέσο ενημέρωσης και σκεφτόμαστε στο μέλλον να κάνουμε ένα web tv καλών ειδήσεων.
Εκτός από δημοσιογράφος είσαι και συγγραφέας βιβλίων για μικρούς και μεγάλους. Πώς προέκυψε αυτό;
Ήταν ανάγκη μου. Έτσι πήρα την απόφαση του 2014 και έγραψα το πρώτο μου βιβλίο, “Το θαύμα των σκύλων”. Το 2016 έγραψα το “Δόξα και συνείδηση” και ακολούθησε το παραμύθι “Τσακισμένα φτερουγίσματα”. Κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Μολύβι. Όλα αναφέρονται με έναν τρόπο στην αναπηρία με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν.
Το επόμενο βιβλίο σου βρίσκεται στα σκαριά;
Ναι, είναι αστυνομικοκοινωνικοερωτικό. Εμπλέκεται και εδώ η αναπηρία με έναν τρόπο, δε θα σας πω όμως πως για να μην αποκαλύψω τα μυστικά. Θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2018. Μπορεί την Άνοιξη.
Θα ήθελες να προσθέσεις κάτι για το τέλος;
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον εκδότη μου, Μάνο Αμπατζή, τις Εκδόσεις Μολύβι, όλους όσοι με στηρίζουν, την οικογένειά μου, την μητέρα μου. Να ευχαριστήσω κι εσένα, Κυριάκο, από καρδιάς, όπως και τη φίλη μου τη Ζήνα Κουτσελίνη που με έχει στηρίξει απίστευτα. Αν δεν την είχα γνωρίσει δεν θα έβλεπα το δρόμο που θέλω να ακολουθήσω.