Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι τα τελευταία χρόνια εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης. Το μεγαλύτερο ποσοστό εκδηλώνει ανοιχτά την θλίψη που βιώνει, ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι που επιλέγουν να αποδέχονται την κατάσταση ως έχει χωρίς να εκφράζουν τα συναισθήματα τους και το σημαντικότερο χωρίς να διεκδικούν μια πιο ικανοποιητική ζωή σε σχέση με τον εαυτό αλλά και τον περίγυρο τους.
Στις περιπτώσεις αυτές το άτομο πάσχει από ενα συγκεκριμένο είδος κατάθλιψης, γνωστό ως χαμογελαστή κατάθλιψη. Μάλιστα, το συγκεκριμένο είδος κατάθλιψης σύμφωνα με αντίστοιχες έρευνες συνδέεται έμμεσα με τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
Για την ακρίβεια η επίδραση τους στην συμπεριφορά των χρηστών έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον ψυχολόγων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι έχουν ως αποτέλεσμα έντονες τάσεις απομόνωσης και εσωστρέφειας. Σύμφωνα ,μάλιστα, με δημοσίευμα της New York Post τα άτομα που παρουσιάζουν κάποιο είδος εθισμού σε κοινωνικές ιστοσελίδες, όπως είναι το Facebook, το Twitter, το Instagram συμπεριφέρονται ακραία όπως ακριβώς οι τοξικομανείς.
Η λογική πίσω από την έρευνα είναι πολύ απλή. Γίνεται αντιληπτό πως δεν υπάρχει χρήστης που θέλει να προβάλει τα αρνητικά χαρακτηριστικά ή τις άσχημες εμπειρίες στον τοίχο του. Έτσι, πιέζει τον εαυτό του να παρουσιάσει μια εξιδανικευμένη εικόνα, η οποία πολλές φορές δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Ο φόβος ,λοιπόν, να είναι πάντα καλύτερος και προτιμότερος από τους υπόλοιπους χρήστες οδηγεί στα άκρα την ψυχική και πνευματική του ισορροπία.
Κάπως έτσι εκδηλώνεται η χαμογελαστή κατάθλιψη και μπορεί να γίνει αντιληπτή αν καταφέρουμε να εστιάσουμε σε κρυφές ενδείξεις όπως για παράδειγμα στις διαταραχές που μπορεί να προκαλέσει στην προσοχή, την συγκέντρωση αλλά και τον ύπνο. Ταυτόχρονα, ένδειξη μπορεί να αποτελέσει και η αποφυγή άμεσων κοινωνικών σχέσεων σε συνδυασμό με καθημερινά συναισθηματικά ξεσπάσματα. Τέλος, το υπερβολικό άγχος σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υποδηλώνει κατάθλιψη.
Ένας άνθρωπος με χαμογελαστή κατάθλιψη είναι δύσκολο να φανεί ότι πάσχει από κατάθλιψη από τον περίγυρο του. Το σημαντικό σε αυτή τη περίπτωση είναι να το συνειδητοποιήσει ο ίδιος μπαίνοντας δυναμικά στη διαδικασία να καλύψει την εσωτερική ανασφάλεια του βελτιώνοντας τον εαυτό του και αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες του.