Ατμοσφαιρική μιλόνγκα στο Ολύμπια
Ανάμεσα στα ραντεβού του Δήμου Αθηναίων στο ανανεωμένο Θέατρο Ολύμπια, μια βραδιά παντρεύει τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας με το αποκριάτικο κλίμα των ημερών. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 8 Μαρτίου (8.30 μ.μ.), τέσσερις σημαντικοί μαέστροι του τάνγκο στη χώρα –οι Μάριος Στρόφαλης, Ρομάν Γκομέζ, Κώστας Βλαχόπουλος και Έλλη Δαδήρα– θερμαίνουν τα αίματα με ζωντανή μουσική στο φουαγιέ του θεάτρου, ανακατεύοντας ρυθμούς των αισθησιακών τάνγκο, μιλόνγκας και αργεντίνικου βαλς. Ντάμες και καβαλιέροι ετοιμαστείτε για το «Tango balle maske party». Γενική είσοδος: € 5.
Γυναικείες ιστορίες από το Εθνικό Αρχαιολογικό
Από την περίφημη λυρική ποιήτρια Σαπφώ που απεικονίζεται να διαβάζει ποιήματα και τις διάφορες εκδοχές της Αφροδίτης μέχρι ανώνυμες εταίρες και άλλες γυναικείες φιγούρες, τα αντικείμενα καθημερινής ή τελετουργικής χρήσης της Αρχαίας Ελλάδας μαρτυρούν τη θέση της γυναίκας ανά περίπτωση. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο,την Παρασκευή 8 Μαρτίου, ετοιμάζει τη θεματική περιήγηση «Γυναίκες του μύθου και της ζωής». Στις 12 το μεσημέρι, αρχαιολόγοι του Τμήματος Συλλογών Αγγείων και Έργων Μεταλλοτεχνίας και Μικροτεχνίας αφηγούνται ιστορίες για γυναίκες τραγικές, μοιραίες, πνευματικές μέσα από τις εικόνες που ξεπηδούν από τη μουσειακή συλλογή. Για την παρακολούθηση απαιτείται δήλωση συμμετοχής στο 2132144800 (απαραίτητη η προμήθεια του εισιτηρίου).
Ημερίδα αφιερωμένη στη γυναίκα-αθλήτρια
Λαμβάνοντας υπόψη πρόσφατες έρευνες που δείχνουν τις δυσκολίες αλλά και τις ανάγκες της γυναίκας αθλήτριας στο σύγχρονο τερέν, η Βιβλιοθήκη της Ελλάδας φιλοξενεί την ημερίδα «Γυναίκα και Αθλητισμός». Μια ημέρα ύστερα από την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το Σάββατο 9 Μαρτίου, ο Πύργος Βιβλίων στο ΚΠΙΣΝ συγκεντρώνει από τις 10 το πρωί έγκριτους πανεπιστημιακούς, ερευνητές, γιατρούς εξειδικευμένους στον αθλητισμού, αθλήτριες και πρωταθλήτριες –σύνολο δεκαεπτά ομιλητές– σε διαδοχικά πάνελ που αναλύουν διαφορετικές θεματικές: αθλητιατρική υποστήριξη, συμβολή των επιστημών στην ανάπτυξη των αθλητριών και ο κοινωνικός ρόλος των γυναικών στο αθλητικό πλαίσιο. Είσοδος ελεύθερη.
Εξερευνώντας τη γυναικεία μορφή στον καμβά
Η γυναικεία μορφή διατηρεί το μερίδιό της στη σύγχρονη εικαστική αποτύπωση, υποδηλώνοντας κάθε φορά διαφορετικά σημαινόμενα και πεποιθήσεις. Για λίγες μέρες, από τις 7 έως τις 16 Μαρτίου, η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στο Golden Hall στο Μαρούσι (2106833048) παρουσιάζει έργα περισσότερων από τριάντα καλλιτεχνών που εκπροσωπεί και εμπίπτουν στη συγκεκριμένη κατηγορία, με παραδείγματα όπως οι δημοφιλείς από τους δρόμους της Αθήνας μακρομαλλούσσες γυναικείες φιγούρες του Sonke ή οι πληθωρικές γυμνές του Βασίλη Σπεράντζα. Επίσης, στο πλαίσιο της έκθεσης «Women in Art», σε συνεργασία με το «Make a wish», διοργανώνεται δημοπρασία σε γλυπτό της Della Rounick, τα χρήματα από την οποία θα διατεθούν στο φιλανθρωπικό οργανισμό.
Ένα φανζίν με γυναικεία οπτική
Το κατεξοχήν εναλλακτικό έντυπο αυτοέκδοσης, το φανζίν, είναι ένα πολυμορφικό μέσο που προσφέρει αμέτρητες δυνατότητες: ο δημιουργός μπορεί να μιλήσει για ό,τι επιθυμεί (από επιστημονική φαντασία, πολιτική και λογοτεχνία μέχρι πορνογραφία) και με όποιο μέσο θέλει. Το εργαστήριο φανζίν που φιλοξενείται ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας (8/3, 6 μ.μ.) στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» βλέπει το φυσικό και αρχιτεκτονικό περιβάλλον του χώρου μέσα από τα μάτια της γυναίκας. Οι συμμετέχοντες, αφού έρθουν σε επαφή με την ιστορία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φανζίν, θα συνδυάσουν εικόνα, κείμενο και φωτογραφία για το δικό τους μικρό έντυπο. Απαραίτητη δήλωση συμμετοχής εδώ.
Η γυναικεία φιγούρα στα ποιήματα των αρχαίων Ελλήνων
Άλλοτε ως θύματα του άντρα, του πατέρα ή του κατακτητή και άλλοτε ως φωτεινά παραδείγματα θάρρους πυγμής και χειραφέτησης, οι γυναίκες είχαν σημαντική θέση στο έργο των αρχαίων Ελλήνων ποιητών. Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει ένα θεατρικό αναλόγιο στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα Μερκούρη», με τίτλο «Ο Γυναικείος λόγος στους αρχαίους ποιητές». Την Τρίτη 12 του μηνός (6 μ.μ.), η Ζωή Ξανθοπούλου και Γιώργος Νικολαΐδης διαβάζουν γυναικείους μονόλογους ενώ το λυρικό τραγούδι αναλαμβάνει η Μαρία Ανδρικοπούλου και το πιάνο ο Αλέξανδρος Φάρης. Παράλληλα θα υπάρχει διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα.
Η θηλυκή φωνή μέσα από τη λογοτεχνία
Πότε θα σταματήσει η αφήγηση πως τα καλά κορίτσια είναι ήσυχα και δεν φωνάζουν; Με εφαλτήριο τρία σημαντικά βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας –το «Ένα δικό της δωμάτιο» της Βιρτζίνια Γουλφ, το «Γυναίκες και εξουσία» της Mary Beard και το «Ας είμαστε όλοι φεμινιστές» της Chimamanda Ngozi Adichie–, μια συζήτηση στον Πολυχώρο των εκδόσεων Μεταίχμιο (Ιπποκράτους 118) έρχεται την Τρίτη 5/3 (8 μ.μ.), με τίτλο «Η δημόσια φωνή των γυναικών σήμερα». Η Πηνελόπη Θεοδωρακάκου και η Στέλλα Κάσδαγλη από το δίκτυο υποστήριξης γυναικών Women on Top και η συγγραφέας-μεταφράστρια Βάσια Τζανακάρη παρουσιάζουν πόσο βαθιά ριζωμένοι στον δυτικό πολιτισμό είναι οι μηχανισμοί που φιμώνουν τη γυναίκα.
Η γοητευτική κυρία Pepper επιστρέφει
Όποιος θυμάται τις προηγούμενες διοργανώσεις Ms Pepper ξέρει τη να περιμένει. Για τέταρτη συνεχή χρονιά η πολυθεματική εκδήλωση του ραδιοφωνικού σταθμού Pepper 96.6 εμπνέεται από τη δυναμική του γυναικείου φύλου και δίνει το «παρών» στις 17 Μαρτίου. Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το εορταστικό δρώμενο αναδεικνύει τις γυναίκες δημιουργούς σε μουσική, τέχνη, δημοσιογραφία και επιχειρηματικούς κλάδους, περιλαμβάνοντας από θεατρικά αναλόγια και εκθέσεις μέχρι ζωντανές εμφανίσεις με ελεύθερη είσοδο. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα.