Πέμπτη , 28/03/2024

Αλκιβιάδης Κωστάκης: Ο Έλληνας καθηγητής που άλλαξε τον κόσμο της ιατρικής και κανείς δεν το ήξερε

Του Άκη Τσακίρη 

Γεννημένος στη Μεθώνη το 1942 στα δύσκολα χρόνια της κατοχής, ο Αλκιβιάδης Κωστάκης, κατάφερε να ξεχωρίσει και να κάνει την Ελλάδα περήφανη, δημιουργώντας την αλλαγή που ίσως ο καθένας θα περίμενε για την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης.

Από τα τρυφερά του χρόνια, έδειξε έντονη έφεση στα γράμματα και οι βαθμοί του στο σχολείο πάντα άγγιζαν το άριστα, με αποτέλεσμα να εισέλθει στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1960, όπου αποφοίτησε το 1966. Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1975 κερδίζει μια διετή υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών για εξειδίκευση στις Μεταμοσχεύσεις Οργάνων και τη Χειρουργική του Ήπατος στο Addenbrook’s Hospital του Πανεπιστημίου Cambridge.

Εκεί θα μπορούσε να πει κανείς πως ξεκίνησαν όλα, αφού από τότε εστίασε το ενδιαφέρον του στην εφαρμογή ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων με αποτέλεσμα να αποδείξει την ανοσοκατασταλτική δράση ενός νέου μεταβολίτη, της κυκλοσπορίνης Α με την πραγματοποίηση μεταμόσχευσης καρδιάς σε επίμυες.

Αν αναρωτιέσαι τί ακριβώς είναι αυτό και ποια η σημαντικότητα της συγκεκριμένης ανακάλυψης, εμείς σου έχουμε την απάντηση. Αυτή η ανακάλυψη έφερε πραγματική επανάσταση στον τομέα της μεταμόσχευσης οργάνων και θεωρείται χρονιά ορόσημο για την ιατρική επιστήμη και εκατοντάδες χιλιάδων ασθενών σε όλο τον κόσμο. Ένας ακόμη λόγος για να είναι περήφανη η χώρα μας, μιας και όπως φαίνεται ένα καταπληκτικό μυαλό κατάφερε να αλλάξει χιλιάδες ζωές.

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ: Μονή Κηπίνας – Το εντυπωσιακό Μοναστήρι που είναι χτισμένο μέσα σε βράχους!

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Φωτογραφία: Xάρης Πετρίδης, Θοδωρής Μπίτσας Το Label News ταξίδεψε στα …