Σάββατο , 20/04/2024

Πώς θα γιορτάσουμε την Ανάσταση στην χώρα μας – Πασχαλινά έθιμα που ξεχωρίζουν από άκρη σε άκρη της Ελλάδας

Γιορτινά έθιμα και εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρη την Ελλάδα για τον ερχομό του Πάσχα κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Τα έθιμα έχουν τις ρίζες τους στη παράδοση και είναι αυτά που συμβάλλουν στη δημιουργία του ιδιαίτερου κλίματος που περικλείει τη μεγάλη γιορτή του Πάσχα.

Κάθε μέρος γιορτάζει ταυτόχρονα και ξεχωριστά με τον δικό του τρόπο. Πέρα από τα κοινά στοιχεία σε όλη τη χώρα, όπως το βάψιμο και μετά το τσούγκρισμα των αυγών, το στόλισμα του Επιταφίου ή το πασχαλινό τραπέζι με το σούβλισμα, υπάρχουν πολλά ακόμη που κρατιούνται ζωντανά από τους κατοίκους της κάθε περιοχής.

Αν κάνετε Πάσχα στο νησί της Κέρκυρας, προσοχή στα πήλινα κανάτια. Το έθιμο θέλει τους κατοίκους να πετούν από τα μπαλκόνια των καντουνιών μπότηδες γεμάτους νερό ενώ οι φιλαρμονικές μπάντες του νησιού παίζουν γιορτινά εμβατήρια στους δρόμους. Αυτό συμβαίνει το Μεγάλο Σάββατο, ενώ ένα ακόμη έθιμο είναι η αναπαράσταση του σεισμού που έγινε σύμφωνα με τη Βίβλο στον τάφο του Χριστού, προκαλώντας τεχνητό σεισμό.

Στο Βροντάδο της Χίου γίνεται «ρουκετοπόλεμος». Έχοντας στόχο το καμπαναριό της αντίπαλης εκκλησίας, οι δύο “αντίπαλες” ενορίες, Αγίου Μάρκου και Παναγίας της Ερειθιανής, εκτοξεύουν η μια στην άλλη αμέτρητες αυτοσχέδιες ρουκέτες το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Το θέαμα είναι φαντασμαγορικό και ο «νικητής» αναδεικνύεται το επόμενο πρωί μετά τη καταμέτρηση των ρουκετών που είχαν στόχο την κάθε μια από τις ενορίες.

Ένα ακόμη όμορφο έθιμο αναβιώνει στο Λεωνίδιο της Αρκαδίας. Ακριβώς μετά την Ανάσταση οι κάτοικοι αφήνουν στον ουρανό πολύχρωμα αερόστατα που προηγουμένως έχουν κατασκευάσει οι ίδιοι. Τα αερόστατα της Ανάστασης λέγεται πως είναι ένα έθιμο με ρίζες στην Ασία, μάλιστα πως το είδαν ναυτικοί που είχαν ταξιδέψει εκεί και το μετέφεραν πίσω στη χώρα τους.

Αν σκοπεύετε να περάσετε το Πάσχα στη Ναύπακτο τότε θα εντυπωσιαστείτε από το «φλεγόμενο λιμάνι». Το έθιμο λαμβάνει χώρα την ώρα της περιφοράς των Επιταφίων. Οι πολεμίστρες του λιμανιού στολίζονται με εκατοντάδες αναμμένες δάδες φωτιάς. Όταν οι Επιτάφιοι συναντηθούν στη πλατεία του λιμανιού τότε ένας μεγάλος σταυρός από φωτιά φωτίζει την είσοδο του λιμανιού και αμέσως ξεκινούν τα πυροτεχνήματα.

 

Δείτε επίσης

Νεφέλη Αγκυρίδου: Η διευθύντρια των διαδικτυακών μέσων του Star Channel υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη Ραφήνα με την παράταξη «Δύναμη Ανάπτυξης»

Η διευθύντρια των διαδικτυακών μέσων του Star Channel Νεφέλη Αγκυρίδου κατεβαίνει υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη …