Πέμπτη , 13/06/2024

Δικαστική απόφαση τινάζει στο αέρα τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αμπελοκτημόνων Χαλκίδας – Τι καταγγέλλουν οι παραγωγοί

Μια “περίεργη” δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Χαλκίδας “τινάζει στον αέρα” συναλλαγές 5 ετών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελοκτημόνων Χαλκίδας (Α.Σ.Α.Χ)

Αναστάτωση σε εκατοντάδες παραγωγούς και επαγγελματίες συναλλασσόμενους με τον Συνεταιρισμό στην τοπική κοινωνία του Ληλαντίου Πεδίου και ευρύτερα της Χαλκίδας.

Δικαστής του πρωτοδικείου Χαλκίδας διόρισε προσωρινή διοίκηση πρόσωπα που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το αγροτικό επάγγελμα: έναν συνταξιούχο οδηγό λεωφορείων, μία καθαρίστρια, έναν συνταξιούχο εργάτη του δασαρχείου Χαλκίδας, έναν συνταξιούχο ταξιτζή και έναν άνεργο…

Με την υπ’ αριθμ. 297/21 απόφαση (η οποία διερευνάται ως προς την νομιμότητά της) το Πρωτοδικείο της Χαλκίδας στις 27 Οκτωβρίου διόρισε προσωρινή διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλκίδας (ΑΣΑΧ) που εδρεύει στην περ. οδό Βασιλικού Φύλλων Χαλκίδας, πέντε άτομα τα οποία – ωστόσο – είχαν διαγραφεί το 2016 από την Γενική Συνέλευση του συνεταιρισμού, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν προσβάλλει τις διαγραφές τους, όπως ο Ν. 4673/20 περί αγροτικών συνεταιρισμών ορίζει , παύοντας στην ουσία την νόμιμα εκλεγμένη διοίκηση του ΑΣΑΧ που είχε σχηματιστεί με τις αρχαιρεσίες της 23ης/8/2020.

Η δικαστής του Πρωτοδικείου Χαλκίδας, που δίκασε την υπόθεση, με ένα αλλόκοτο σκεπτικό, καταστρατηγώντας κάθε έννοια νομιμότητας και δικαίου, μη λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις του Ν. 4673/20 περί Αγροτικών Συνεταιρισμών, έκρινε ως …”ανυπόστατες” τις διαγραφές των αναφερόμενων 5 ατόμων που είχαν κάνει αίτηση να διοριστούν προσωρινή διοίκηση στον Α.Σ.Α.Χ. που ήδη είχε νόμιμα εκλεγμένη και ενεργή διοίκηση και τελικώς τους διόρισε προσωρινή διοίκηση με σκοπό αφού συγκροτηθούν σε σώμα να κάνουν εκλογές μέχρι τις 27/1/2022.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα 5 αυτά άτομα που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το αγροτικό επάγγελμα, ουδέποτε από το 2016 έως σήμερα έχουν προσκομίσει παραγωγή στο συνεταιρισμό (οινοστάφυλα ή κάποιο άλλο αγροτικό προϊόν) – προφανώς επειδή δεν έχουν- ουδέποτε προσέβαλαν τις διαγραφές τους ή οποιαδήποτε Γενική Συνέλευση του ΑΣΑΧ εντός 30 ημερών από την διεξαγωγή της, όπως ορίζει ο Ν. 4673/20 και ο Ν. 4384/16 περί αγροτικών συνεταιρισμών και όπως προκύπτει από λογιστικό έλεγχο στα βιβλία του συνεταιρισμού ουδέποτε έχουν καταβάλλει το ποσό της συνεταιριστικής μερίδας.

Με την “περίεργη” αυτή απόφαση η οποία ερευνάται ήδη και έχει δημιουργήσει πληθώρα ερωτηματικών σε κορυφαίους νομικούς κύκλους και στον δικαστικό κλάδο, στην ουσία βγαίνουν “ανυπόστατες” δηλαδή “ως μη γενόμενες” οι συναλλαγές του Συνεταιρισμού από τον Δεκέμβριο του 2016 έως σήμερα. Συνεπώς και ο συνεταιρισμός θα κληθεί να επιστρέψει χρήματα που έχει εισπράξει από συναλλαγές με Τρίτους και όσοι έχουν πληρωθεί ή λάβει χρήματα από τον ΑΣΑΧ για προϊόντα ή υπηρεσίες που παρείχαν θα κληθούν να τα επιστρέψουν.

Ο Κίνδυνος που έχει δημιουργηθεί για το μέλλον του Συνεταιρισμού με έτος ίδρυσης το 1934 και σύγχρονες εγκαταστάσεις οινοποιείου είναι ορατός καθώς πολύ πιθανόν να οδηγηθεί σε Λύση-Εκκαθάριση ενώ  επικρατεί μεγάλη αναστάτωση μεταξύ παραγωγών και συναλλασόμενων επαγγελματιών με τον ΑΣΑΧ  .

Ας σημειωθεί, ότι την τελευταία 5ετία ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελοκτημόνων Χαλκίδας (Α.Σ.Α.Χ.) πληρώνει στους αμπελουργούς του Ληλαντίου Πεδίου την υψηλότερη τιμή πανελλαδικά στα οινοστάφυλα ποικιλίας “Σαββατιανό”.

 

Δείτε επίσης

4ο Αθλητικό Τουρνουά ΑμεΑ «WillPower Games 2024» powered by ΙΕΚ ΑΛΦΑ

ΣΤΙΣ 29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ-ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥ ΙΕΚ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΜΕ ΜΗΝΥΜΑ …