Κυριακή , 29/01/2023

Με απόφαση Δημάρχου δεν θα σβηστεί το γκράφιτι του Μαραντόνα – Γονείς αντέδρασαν γιατί δεν τον θεωρούν πρότυπο

«Πόλεμος» στη Θεσσαλονίκη με αφορμή γκράφιτι που έγινε στη μνήμη του σπουδαίου Ντιέγκο Μαραντόνα. Ο καλλιτέχνης Ηλίας Στύλος Hayate, σε συνεννόηση με τη διευθύντρια του 3ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς, αποφάσισε να κάνει γκράφιτι τον Μαραντόνα σε τοίχο του σχολείου.

  • Από τον
    Βαγγέλη Καράλη

Το έργο ολοκληρώθηκε μέσα σε τρεις ημέρες και εντυπωσίασε όσους το είδαν. Προς έκπληξη όμως του καλλιτέχνη, ορισμένοι γονείς από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του δημοτικού αντέδρασαν έντονα και ζήτησαν να σβηστεί η ζωγραφιά, ισχυριζόμενοι ότι ο Μαραντόνα δεν αποτελεί πρότυπο για τα παιδιά επειδή έκανε χρήση ναρκωτικών.

Ο Hayate, όπως είναι το καλλιτεχνικό του όνομα, μιλά στην «Espresso» για το πρωτοφανές περιστατικό. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα έργα του είναι γνωστά στη Θεσσαλονίκη, αφού φιλοτεχνεί αφιλοκερδώς κτίρια και τοίχους, εξασφαλίζοντας φυσικά σχετική άδεια από τους δήμους. «Αρχικά θέλω να τονίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν περίμενα να πάρει τόσο μεγάλη διάσταση το θέμα. Πριν από λίγες ημέρες ήρθα σε επικοινωνία με τη διευθύντρια για να κάνω δύο γκράφιτι στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς. Το πρώτο που μου ζήτησε να κάνω ήταν η εκστρατεία του Ιάσονα. Έπειτα με ρώτησε “τι θα ζωγραφίσεις στο δεύτερο γκράφιτι;” και απάντησα “έναν θεό!”» μας αναφέρει.

Αντιδράσεις

«Χρειάστηκαν τρεις ημέρες για να ολοκληρώσω το έργο και κανείς από το σχολείο ή από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων δεν ενδιαφέρθηκε να δει ποιος ήταν ο θεός που θα έκανα. Αποφάσισα να φιλοτεχνήσω τον Μαραντόνα ως τον καλύτερο ποδοσφαιριστή του κόσμου από την επαγγελματική του διάσταση και όχι αναφορικά με την προσωπική του ζωή.
Μόλις το έργο ολοκληρώθηκε και ενώ δεχόμουν εκατοντάδες συγχαρητήρια από τον κόσμο που το είδε, με ενημέρωσαν ότι θέλουν να σβήσω το γκράφιτι επειδή κάποιοι από τον Σύλλογο αντέδρασαν. Σε αυτό το σημείο θέλω να αναφέρω ότι πρόκειται για μια μικρή μερίδα γονέων που αντέδρασαν, καθώς στους περισσότερους άρεσε πολύ».

Ο καλλιτέχνης αρνήθηκε να σβήσει το γκράφιτι, από τη στιγμή μάλιστα που έχει τη στήριξη των κατοίκων της Καλαμαριάς και του δημάρχου Γιάννη Δαρδαμανέλη. «Οι κάτοικοι της Καλαμαριάς και κόσμος από ολόκληρη την Ελλάδα από την πρώτη στιγμή στήριξε το έργο μου. Δικαίωση αποτελούν για εμένα οι δηλώσεις του δημάρχου Καλαμαριάς σε ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης, ο οποίος βγήκε και είπε ότι είναι ένα αριστούργημα και θα παραμείνει όπως έχει. Ο “θεός” δεν θα σβηστεί!» μας αναφέρει.

Δείτε επίσης

Πέτρος Αλαφούζος: “Αυτό που με προέτρεψε να ασχοληθώ με την τοπική αυτοδιοίκηση είναι η αγάπη μου για την περιοχή που γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω, Άγιοι Ανάργυροι-Καματερό”

Συνέντευξη: Βαγγέλης Καράλης  Βαγγέλης Καράλης   Ο δραστήριος νέος Πέτρος Αλαφούζος μιλάει στο Label News …