Κυριακή , 15/09/2024

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ JASON – ΑΝΤΙΓΟΝΗ: Ο πρώτος άνδρας στην Ελλάδα που με δικαστική απόφαση αναγνωρίστηκε το γυναικείο του όνομα στην ταυτότητα – Διεκδικεί να αναγνωριστεί και ως άφυλο άτομο

Συνέντευξη: Κυριάκος Θεοδοσίου

Το πρώτο δικαστήριο στην Ελλάδα για τα άφυλα ή non-binary άτομα κέρδισε το Jason – Αντιγόνη, που γεννήθηκε άνδρας, αλλά δεν αισθάνεται να ανήκει σε κάποια από τα δύο φύλα (άντρας, γυναίκα). Έτσι, σύμφωνα με την απόφαση στα επίσημα έγγραφά του πλέον θα υπάρχουν και τα δύο ονόματα. Το LabelNews που πάντα δείχνει ευαισθησία σε τέτοια ζητήματα συζήτησε με το Jason – Αντιγόνη, με έντονη δραστηριότητα και ευαισθησία ως ακτιβιστής,  για την εν λόγω δικαστική απόφαση, αλλά και όχι μόνο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι την υπόθεση ανέλαβε ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Πώς ήταν τα παιδικά σου χρόνια;

Αντιφατικά. Περνούσα και πολύ καλά και πολύ άσχημα. Άσχημα κυρίως της ομοφοβίας συμμαθητών. Πριν καν καταλάβω οτιδήποτε για την σεξουαλικότητά μου, μου αποδόθηκε έτσι αυθαίρετα η ομοφυλοφιλία. Ακόμα βέβαια πιστεύω πως μεγάλο μέρος των ομοφοβικών ανδρών πολλές φορές σε εκφοβίζει, γιατί κατά βάθος θέλει να συμπορευτεί με εσένα ή γιατί ζηλεύει την ελευθερία σου.

Σε τι ηλικία συνειδητοποίησες ότι «διαφέρεις» από τα άλλα αγόρια;

Όπως προείπα, δεν πρόλαβα να συνειδητοποιήσω κάτι. Ούτε πιστεύω στην έννοια της διαφορετικότητας. Μόνο βέβαια αν την θεωρήσουμε με βάση το τι κυριαρχεί και το τι προβάλλεται ως αποδεκτό.

Έχεις δηλώσει ότι συνευρίσκεσαι και με τα δύο φύλα. Πολλοί θα έλεγαν ότι είσαι απλώς αμφισεξουαλικός (bisexual) άνδρας, και όχι άφυλο, όπως αυτοπροσδιορίζεσαι. Θέλεις να εξηγήσεις την διαφορά;

Δεν αυτοπροσδιορίζομαι με κάποιο φύλο, οπότε είμαι άφυλο, και σεξουαλικά είμαι πανσέξουαλ, δηλαδή ενδιαφέρομαι για όλα τα φύλα, είτε είναι cisgender, είτε transgender. Αμφισεξουαλικός άνδρας θα ήμουν μόνο σε περίπτωση που αυτοπροσδιοριζόμουν ως άνδρας, και ελκυόμουν από δύο από τα τουλάχιστον πενήντα δύο καταγεγραμμένα φύλα. Το φύλο και η σεξουαλικότητα είναι φάσμα. Ακόμα και βιολογικά δεν υπάρχουν δύο φύλα. Πρώτον υπάρχουν τα ίντερσεξ άτομα, και δεύτερον, τα βιολογικά μας χαρακτηριστικά δείχνουν πως κάθε άτομο είναι κάτι ξεχωριστό. Είναι απλουστευτική και εσφαλμένη η κατηγοριοποίηση με δύο μόνο φύλα. Μια «γυναίκα» μπορεί να είναι πολύ πιο ψηλή, δυνατή και τριχωτή από έναν άνδρα, και το αντίστροφο. Το φύλο είναι μόνο ζήτημα αυτοπροσδιορισμού. Με όλα τα ζητήματα φύλων και σεξουαλικοτήτων ασχολούνται οι σπουδές φύλων (gender studies), κι αυτά διδάσκονται σε όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου. Με μια απλή αναζήτηση στο google μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά.

 Πότε ξεκίνησες να φοράς γυναικεία ρούχα και πώς σε αντιμετωπίζουν στον δρόμο;

Θα ρωτούσες ένα άτομο που αυτοπροσδιορίζεται ως γυναίκα, και φορά παντελόνι ή κοστούμι, από πότε ξεκίνησε να φορά ανδρικά; Ακόμα και στρέιτ άνδρας να είσαι, δεν αλλάζει το φύλο σου ή ο σεξουαλικός σου προσανατολισμός, σε περίπτωση που φορέσεις φόρεμα ή φούστα. Οι αντιδράσεις στον δρόμο κυμαίνονται, από απορία κι έκπληξη μέχρι θαυμασμό και αποδοχή και υποστήριξη.

Ποιο είναι το πιο άσχημο περιστατικό τρανσφοβίας και διάκρισης που έχεις βιώσει;

Έχω υποστεί σωματική επίθεση στο παρελθόν. Ευτυχώς το διαχειρίστηκα καλά. Σχόλια ακούω λίγες φορές και αυτά όχι κατά πρόσωπο. Είναι, βλέπεις, θρασύδειλοι πολλές φορές οι άνθρωποι που φέρονται τρανσφοβικά.

Τι προβλήματα αντιμετωπίζει ένα non binary άτομο στην Ελλάδα του 2018;

Έλλειψη αποδοχής, και διακρίσεις σε όλους τους χώρους που κινείται, εκπαιδευτικούς, επαγγελματικούς, στους δημόσιους χώρους γενικά. Όχι πάντα φυσικά, αλλά τις περισσότερες ίσως φορές. Παρότι οφείλω και θέλω να αναφέρω πως η αποδοχή αυξάνεται όλο και περισσότερο.

Μόλις πριν λίγες ώρες ήρθε η δικαίωση για σένα, αφού κέρδισες το δικαστήριο και τώρα πια στα έγγραφα θα υπάρχεις ως Ιάσων-Αντιγόνη. Θεωρείς ότι αυτή σου η νίκη ανοίγει τον δρόμο για τα δικαιώματα των gender non binary ατόμων στην Ελλάδα;

Αναμφίβολα είμαι πλέον το πρώτο δεδικασμένο αναφορικά με την συμπερίληψη και την νομική αναγνώριση των τρανς μη δυικών ατόμων, των ατόμων δηλαδή που κινούνται ανάμεσα ή εκτός του έμφυλου διπόλου.

Βέβαια, στο δικαστήριο δεν έγινε δεκτό το αίτημα σου για διαγραφή του φύλου από τα επίσημά σου έγγραφα.

Γι’ αυτό και προχωράμε σε έφεση. Είναι αντιφατικό να γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα αποδεκτή η τρανς μη δυική ταυτότητα φύλου, εν προκειμένω ενός άφυλου ατόμου, και να μην ικανοποιείται το αίτημα της διαγραφής του φύλου από τα νομικά έγγραφα.

Θεωρείς ότι πρέπει να μεριμνήσει η Πολιτεία με νόμους για τα non binary άτομα;

Εφόσον στο προσφάτως υπερψηφισθέν νομοσχέδιο για την Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου δυστυχώς δεν συμπεριλήφθηκαν τα τρανς μη δυικά άτομα, αλλά αναγνωρίστηκαν μόνο τα τρανς δυικά άτομα (γυναίκες και άνδρες), είναι αναγκαίο να υπάρξουν σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Τι θα έλεγες σε ένα άτομο που φοβάται να αποκαλύψει την διαφορετικότητά του; Είστε στην σεξουαλικότητά του (αμφιφυλοφιλία, ομοφυλοφιλία, κ.λπ.), είτε στο φύλο του (τρανς άνδρας ή γυναίκα, άφυλο, κ.λπ.)

Τα άτομα που θέλουν να κάνουν coming out σχετικά με το φύλο και την σεξουαλικότητά τους, μπορούν να ενημερωθούν κάνοντας αναζήτηση για το «ασφαλές coming out» στο Διαδίκτυο, όπως επίσης μπορούν να έρθουν σε επαφή με ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον ελλαδικό χώρο (Colour Youth, Good As Youth, Blender Πάτρας, Πολύχρωμο Σχολείο, Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, Proud Seniors Greece, Athens Pride, Thessaloniki Pride, Patras Pride, Crete Pride, κ.ά.). Αν δεν μας μάθαιναν από παιδιά πως πρέπει οπωσδήποτε να θέλουμε το αντίθετο φύλο, δεδομένου ότι είμαστε μόνο κορίτσια κι αγόρια, το πιο πιθανό θα ήταν να μην αυτοπροσδιοριζόμασταν με κάποιο φύλο, και να επιθυμούσαμε ερωτικά όλα τα φύλα –κάτι που ίσως ήδη συμβαίνει, απλά δεν συζητιέται ανοιχτά. Η ταυτότητα φύλου, η έκφραση φύλου και ο σεξουαλικός προσανατολισμός που θεωρούνται αποδεκτά σχετίζονται με τα προβαλλόμενα ετεροσεξιστικά, πατριαρχικά πρότυπα. Η απόδοση φύλου –όπως και θρησκεύματος- σε ανήλικα άτομα είναι παραβίαση του ανθρώπινος δικαιώματος στον αυτοπροσδιορισμό. Ας απελευθερωθούμε από δεσμευτικές και «φορεμένες» αντιλήψεις, ας αποδεχθούμε τις συνάνθρωπές μας όπως κι αν ντύνονται, φέρονται, και όποια φύλα κι αν επιθυμούν ερωτικά, και ας χαρούμε την ζωή! Τα ανθρώπινα και ζωικά δικαιώματα είναι το μέλλον.

Δείτε επίσης

Πάμε Τσάρκα: Οδοιπορικό στη Σαλαμίνα, στο “ακατέργαστο διαμάντι” του Σαρωνικού (Α’ Μέρος) – Video

Η νέα εκπομπή «Πάμε Τσάρκα» με τον Βαγγέλη Καράλη είναι η μοναδική οδοιπορική – τουριστική …