Πέμπτη , 18/07/2024

“Τι δεν πρέπει να ξαναπούμε σ’ ένα παιδί” – Από την εκπαιδευτικό Βασιλική Βασιλειάδου

 


Από την Βασιλική Βασιλειάδου: Eκπαιδευτικός, Διευθύντρια Φροντιστηρίου “Πουκαμισάς” Καβάλας, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Είναι γεγονός! Η επικοινωνία μας με ένα παιδί ή έναν έφηβο αποτελεί παιχνίδι λέξεων και φράσεων καθώς πολλές φορές <<δεν θέλει κόπο….θέλει τρόπο!>>

Κανείς άλλωστε δε θέλει να καλλιεργεί τσακωμούς με τα παιδιά του και με τους μαθητές του. Άς εξετάσουμε λοιπόν 3 εκφράσεις-ατάκες που πρέπει να βγάλουμε από την επικοινωνιακή πολιτική μας και να εξερευνήσουμε εναλλακτικές φράσεις και τρόπους με τους οποίους μπορούμε να παρουσιάσουμε την άποψη ή ένστασή μας…<< με το μαλακό>>.

Διασκεδάστε λοιπόν με τις εναλλακτικές και με τα εκφραστικά σας λάθη και ξεκινάμε…

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΑΚΑ 1 << Γιατί δεν είσαι πιο…..>> Συμπληρώστε το εσείς….

Γιατί δεν είσαι πιο εργατικός;

Γιατί δεν είσαι πιο ήρεμος;

Γιατί δεν είσαι πιο άξιος;

Προφανώς και είναι μια από τις πιο άστοχες ερωτήσεις που μπορούμε να κάνουμε σε ένα παιδί καθώς δεν υπάρχει η απάντηση. Το μόνο που καταφέρνουμε είναι να τονίσουμε την ανεπάρκειά του και να το κάνουμε να αισθανθεί άσχημα με τον εαυτό και τη προσωπικότητά του. Ας μη αναρωτηθούμε ξανά και ας βρούμε τρόπους να καλλιεργήσουμε τις αδυναμίες του παιδιού μας με παρότρυνση, εμπιστοσύνη και ερεθίσματα.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΑΚΑ 2 << Δές τι καλά που τα καταφέρνει ο…τάδε>>

Ποτέ ξανά σύγκριση! Όπως εκνευριζόμαστε όταν μας συγκρίνουν, έτσι εκνευρίζουμε και το παιδί το οποίο συγκρίνουμε με κάποιον άλλο. Ο καθένας μας είναι μοναδικός με τα δικά του ταλέντα, τα δικά του δυνατά και αδύνατα στοιχεία. Είναι καλό να σεβόμαστε τη προσωπικότητα του παιδιού στο οποίο απευθυνόμαστε και να του αναδεικνύουμε πρότυπα τα οποία το ίδιο θα παροτρυνθεί να παραδειγματιστεί και να θέλει να μοιάσει και όχι…με την υπόδειξή μας.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΑΚΑ 3 <<Μη ρωτάς αυτονόητα, με κουράζεις>>

Εφόσον υπάρχει ερώτηση…σημαίνει ότι τελικά δεν είναι τόσο αυτονόητη η απάντηση. Και στην τελική, κάτι αυτονόητο για εμάς δεν παύει να ναι γρίφος για ένα παιδί. Πολλές φορές, ένα παιδί χρειάζεται επιβεβαίωση, ακόμα και την θετική μας σίγουρη απόκριση, σε κάτι απλό για να αισθανθεί αυτοπεποίθηση. Όταν αποτρέπουμε σε ένα παιδί να είναι ελεύθερο να ρωτήσει ό,τι και όποτε θέλει, το αποτρέπουμε και από το να ρωτήσει και άλλα πράγματα που μερικές φορές δεν είναι τόσο αυτονόητα ή μπορεί να αποδεχθούν ακόμα και επικίνδυνα για την εξέλιξή του.

Καλή μας δύναμη και πλέον, με λιγότερες…<<απαγορευμένες>> ατάκες!

Δείτε επίσης

4ο Αθλητικό Τουρνουά ΑμεΑ «WillPower Games 2024» powered by ΙΕΚ ΑΛΦΑ

ΣΤΙΣ 29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ-ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥ ΙΕΚ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΜΕ ΜΗΝΥΜΑ …