Τρίτη , 05/12/2023

Το πρώτο μουσείο ψευδαισθήσεων στην Ελλάδα από τον Σάκη Τανιμανίδη που υπόσχεται ένα μοναδικό και πρωτότυπο ταξίδι σ’ έναν κόσμο φανταστικό

Στις 15 Σεπτεμβρίου, ο φαντασμαγορικός κόσμος του παγκοσμίου φήμης Museum of Illusions με εντυπωσιακά εκθέματα ψυχαγωγίας και οπτικής ψευδαίσθησης άνοιξε τις πύλες του στο κοινό με τα εγκαίνια του, παρουσία του Σάκη Τανιμανίδη και της Χριστίνας Μπόμπας. Είναι ένα μέρος για όλες τις ηλικίες που σε προκαλεί να το εξερευνήσεις, να το επεξεργαστείς και να το ζήσεις, αρκεί να μην χάνεις την ψυχραιμία, να έχεις ανεπτυγμένη παρατηρητικότητα και να είσαι γενναίος!

Πρόκειται για το ένατο κατά σειρά μέλος της ομώνυμης μουσειακής οικογένειας, που ξεκίνησε από την Κροατία και πλέον εκτείνεται σε όλον τον κόσμο. Το Museum of Illusions μετά την διεθνή επιτυχία του σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού, ανοίγει και στην Αθήνα, καλωσορίζοντας τους πρώτους επισκέπτες του στην καρδιά του ιστορικού Κέντρου (Άστιγγος 12).

Σε ένα κτίριο συνολικής επιφάνειας πάνω από 400 τμ., πάνω από 80 εκθέματα και οπτικά παιχνίδια θα ανοίξουν τις πύλες σε ένα συναρπαστικό κόσμο. Το μουσείο φέρνουν στη χώρα μας ο Σάκης Τανιμανίδης και ο Μίλτος Καμπουρίδης, κάνοντας το πρώτο τους κοινό επιχειρηματικό βήμα στο χώρο της βιωματικής ψυχαγωγίας (experiential entertainment). Τα εκθέματα που βασίζονται στην επιστήμη, τα μαθηματικά, τη βιολογία και την ψυχολογία, ξεγελούν και μπερδεύουν την εμπιστοσύνη του επισκέπτη στις αισθήσεις του, ενώ ταυτόχρονα τον καταπλήσουν και τον εκπαιδεύουν.

Ο επισκέπτης παραμορφώνεται οπτικά στο δωμάτιο με τους καθρέπτες και αφήνει τον εαυτό του ελεύθερο στο δωμάτιο που καταργεί τους νόμους της βαρύτητας και της αναλογίας μεγέθους, ενώ μπορεί να βγάλει φωτογραφίες σε κάθε δυνατή στάση. Εντυπωσιακή είναι επίσης η συλλογή ολογραμμάτων, όπου ο επισκέπτης μπορεί να εξετάσει από κοντά κάθε οπτική ψευδαίσθηση. Τα διασκεδαστικά παιχνίδια διδάσκουν για την όραση, την αντίληψη, τον ανθρώπινο εγκέφαλο και την επιστήμη, ώστε να είναι πιο εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί τα μάτια βλέπουν πράγματα που ο εγκέφαλος δεν μπορεί να αντιληφθεί. Η αίθουσα παιχνιδιών με συναρπαστικά και εκπαιδευτικά παιχνίδια και παζλ είναι μία ακόμη έκπληξη.

Σε αυτό το μουσείο μπορεί κανείς να γελάσει, να φωνάξει και να βγάλει φωτογραφίες και οτιδήποτε άλλο δεν επιτρέπεται σε άλλα μουσεία. Το μουσείο των Ψευδαισθήσεων δεν είναι στατικό, επιτρέπει στους ανθρώπους να είναι δημιουργικοί και να παίζουν. Το Museum of Illusions στην Αθήνα αποτελεί ιδανικό προορισμό για νέες εμπειρίες και διασκέδαση με τους φίλους και την οικογένεια. Επιπλέον, είναι ξεχωριστή επιλογή για τη φιλοξενία και διοργάνωση άλλων εκδηλώσεων, εταιρικών συναντήσεων ή παρουσιάσεων. Το μουσείο είναι ανοιχτό για το κοινό από τις 15 Σεπτεμβρίου, κάθε μέρα από της 10:00 έως τις 22:00.

Δοκίμασε να μπεις στην ψευδαίσθηση με την Περιστρεφόμενη Σήραγγα (Vortex Tunnel), που θα σε ξετρελάνει και θα σε κάνει να πιστέψεις ότι είσαι ικανός να περπατήσεις μέσα σε έναν περιστρεφόμενο κύλινδρο!
Αλλοίωσε την εικόνα σου στο Δωμάτιο με τους Καθρέφτες (Mirror Room), απελευθερώσου στο Δωμάτιο του Απείρου (Infinity Room), αψήφησε τους νόμους της βαρύτητας και των διαστάσεων και βγάλε φωτογραφίες σε κάθε πιθανή πόζα. Οι καθρέφτες λένε ψέματα. Ξέρεις ότι αυτό που βλέπεις στον καθρέφτη όταν κοιτάς τον εαυτό σου δεν είναι αυτό που βλέπουν οι άλλοι; Ήρθε η ώρα να δεις πώς πραγματικά δείχνεις… Eίσαι έτοιμος;

Παραπλάνησε τα μάτια σου και ψυχαγώγησε το μυαλό σου

Απόλαυσε τη συλλογή με τα ολογράμματα, κοίταξε από κοντά κάθε οφθαλμαπάτη και παρατήρησε μέσα από κάθε κατασκευή. Πρόκειται για μια ευφυή και παιχνιδιάρικη υπενθύμιση ότι η αντίληψη που έχουμε για τον κόσμο δεν είναι, συχνά, παρά ένα κάτοπτρο ψευδαισθήσεων!

Μέσα από διασκεδαστικά και εντυπωσιακά κόλπα θα μάθεις πολλά για την όραση, την αντίληψη, τον ανθρώπινο εγκέφαλο και την επιστήμη και θα κατανοήσεις γιατί τα μάτια σου βλέπουν πράγματα που ο εγκέφαλός σου δεν μπορεί να καταλάβει.

«Σίγουρα πρέπει να επισκεφτείς το δωμάτιο με τα εντυπωσιακά και εκπαιδευτικά παιχνίδια και παζλ. Θα σου κεντρίσουν τον εγκέφαλο, θα διασκεδάσεις και θα μπερδευτείς!» αναφέρουν οι ειδικοί της έκθεσης ενώ την εμεπιρία στο χώρο μπορείς και πρέπει να την καταγράψεις στο κινητό ή με την κάμερά σου.

Όλες οι ψευδαισθήσεις μας είναι αξιομνημόνευτες, όμως μερικοί επισκέπτες ξεχνούν! Από την άλλη, υπάρχουν κι αυτοί που δεν μπορούν να συγκρατήσουν τον ενθουσιασμό τους και θέλουν ακόμη περισσότερο. Προκειμένου να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι, υπάρχουν αναμνηστικά που μπορείς να αγοράσεις από το κατάστημά μας για να μην μας ξεχάσεις. Επιπλέον, αγοράζοντας αυτά τα Παιχνίδια Διλλημάτων (εκπαιδευτικά παιχνίδια) θα πάρεις μαζί σου μια συναρπαστική εμπειρία, μια αίσθηση αμφισβήτησης και ανακάλυψης που θα συνεχιστεί αφού φύγεις από το Μουσείο. Πάρε μαζί σου στο σπίτι μια οπτική ψευδαίσθηση, ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι για τους μικρότερους, ένα 3D φωτιστικό ή ένα μπλουζάκι, ένα μολύβι ή ένα τετράδιο.

Δείτε επίσης

Νότα Σοκορέλη: Η Αντιδήμαρχος κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την Μαρίνα Πατούλη

Συνέντευξη: Βαγγέλης Καράλης Βαγγέλης Καράλης Η Νότα Σοκορέλη είναι αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής και υποψήφια δημοτική …