Τρίτη , 19/11/2024

‘Έρευνα Σοκ! Η κρίση έχει κάνει τους Έλληνες παχύσαρκους – Αρνητικά ποσοστά ρεκόρ για την χώρα μας

Η οικονομική κρίση μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα του ανθρώπου με διαφορετικούς τρόπους. Ένας από αυτούς είναι η υγεία και συγκεκριμένα η διατροφή.  Δυστυχώς σε περιόδους οικονοικής κρίσης η ποιότητα της διατροφής υποβαθμίζεται και οι άνθρωποι στερούνται σημαντικές ομάδες τροφίμων.

Ο Έλληνας σήμερα δεν επιλέγει να τρέφεται με μεγάλες ποσότητες αλλά λάθος, γεγονός που προκαλεί όχι μόνο αύξηση βάρους αλλά και διάφορα προβλήματα υγείας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η παχυσαρκία καλείται και ως η ασθένεια των φτωχών. Πιο συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων που είναι πλούσια σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά όπως για παράδειγμα σοκολάτα και αύξηση της κατανάλωσης γρήγορου και φτηνού φαγητού.

Παράλληλα, η αύξηση βάρους δεν οφείλεται μόνο στα προφανή αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης αλλά και σε αυτά που κρύβονται πίσω από αυτήν. Η ψυχολογική πίεση οδηγεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού να καταναλώνει μεγαλύτερη ποσότητα ”παχυντικών τροφών” προσπαθώντας να καλυτερεύσει την διάθεσή του ή να διαχειριστεί το άγχος του.

Έρευνα, έχει επιβεβαιώσει τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων σε διάστημα οκταετίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας διατροφής της 16ης Οκτωβρίου το ΙΕΛΚΑ, καταφράφηκε ότι το ποσοστό των καταναλωτών που επιλέγουν αποκλειστικά την μεσογειακή κουζίνα μειώνεται όλο και περισσότερο καθώς μικραίνει η ηλικία και ειδικά στις ηλικίες κάτω των 35 ετών το ποσοστό που επιλέγει την ελληνική διατροφή πέφτει κάτω από το 50% με τους νέους να επιλέγουν την ποικιλία από διαφορετικές κουζίνες που δεν έχουν βάση προϊόντα υψηλού κόστους. Γεγονός που μπορεί να επιβεβαιωθεί και από επίσημες έρευνες που έχουν δείξει ότι το 20,1% του ελληνικού πληθυσμού απειλείται από τη φτώχεια, ενώ το 22,7% του φτωχού πληθυσμού και το 4,2% του μη φτωχού πληθυσμού δηλώνει ότι στερείται μέχρι και τη διατροφή.

Βέβαια, αν και σε καιρό οικονομικής κρίσης θα περίμενε κανείς να αναφέρονται περισσότερα κρούσματα υποσιτισμού, οι διεθνείς έρευνες καταγράφουν το λεγόμενο «το παράδοξο της πείνας με παχυσαρκία» (the hunger-obesity paradox). Οι ακριβείς μηχανισμοί με τους οποίους η οικονομική στενότητα αυξάνει τα επίπεδα της παχυσαρκίας, βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση και πιθανότερες αιτίες είναι: οι τιμές των τροφίμων, η μειωμένη σωματική άσκηση λόγω περιορισμένης προσβασιμότητας σε γυμναστήρια, γήπεδα κ.α., η φτηνή ψυχαγωγία με την τηλεόραση στο σπίτι και το στρες.

Βέβαια, όπου υπάρχει πρόβλημα υπάρχει και λύση. Ένας εύκολος τρόπος για να μειώσουμε τα χρήματα που δαπανούμε για το φαγητό μας είναι να ψωνίζουμε έχοντας κάνει την κατάλληλη έρευνα αγοράς και να ψωνίζουμε με λίστα. Με αυτόν τον τρόπο μειώνονται οι σπατάλες και υπάρχουν τα απαραίτητα στο ψυγείο.

Έτσι, γίνεται ακόμη πιο εύκολο να αποφευχθούν φαινόμενα παχυσαρκίας και παράλληλα να μείνουν και χρήματα στην άκρη.

Δείτε επίσης

“Terror”: Ένα δυνατό δικαστικό θρίλερ με τους θεατές στον ρόλο των ενόρκων

TERROR η μεγάλη θεατρική επιτυχία συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά κάθε Δευτέρα και Τρίτη  στο θέατρο …