Παρασκευή , 29/03/2024

Έρευνα σοκ! Τις γιορτές των Χριστουγέννων αυξάνονται τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Του Άκη Τσακίρη 

Χριστούγεννα. Η πιο λαμπερή γιορτή του χρόνου, που όμως για κάποιες γυναίκες μετατρέπεται σε “μαύρη ημέρα”, ζώντας την σκληρότερη ενδοοικογενειακή βία. Τα αποτελέσματα σοκάρουν, ενώ οι ερευνητές κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου και εξηγούν για ποιο λόγο ο αριθμός των καταγγελιών για ενδοοικογενειακή βία εμφανίζει αύξηση τις εορταστικές μέρες.

Αν και κανονικά, το 2019 δεν θα έπρεπε να μιλάμε για τέτοιες περιπτώσεις, κάποιοι φαίνεται πως ζουν έναν εορταστικό μεσαίωνα και μάλιστα με τον πιο σκληρό τρόπο. Σύμφωνα με τον Γρηγόρη Λέων,  πρόεδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, την περίοδο των Χριστουγέννων πολλοί δεν εργάζονται και παραμένουν για πολλές ώρες της ημέρας στο σπίτι. Η στενή επαφή για μεγάλο χρονικό διάστημα και για αρκετές μέρες πυροδοτεί τους διαπληκτισμούς.

Έρευνες αναφέρουν μάλιστα περιπτώσεις που σύντροφοι δεν επιθυμούν να βάλουν τέλος στους καυγάδες και φθάνουν στο σημείο να ασκήσουν εκτός από λεκτική και σωματική βία. Φυσικά αυτό που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε, είναι το γεγονός ότι τις περισσότερες φορές, τα ζευγάρια χάνουν την υπομονή τους και τσακώνονται μπροστά στα μάτια των παιδιών τους.

Όπως είναι φυσικό, τις περισσότερες φορές, τίποτα δεν βγαίνει έξω από την πόρτα του σπιτιού. Και αυτό από τον φόβο μην τυχόν και συνεχιστούν τα περιστατικά βίας. Πρόκειται για ένα καλά κρυμμένο μυστικό που μπορεί να κρύβει ακόμη και η γειτόνισσά μας. Ακόμη και το πιο κοντινό συγγενικό μας πρόσωπο.

Οι γυναίκες βρίσκονται όμως στο Νο1 της λίστας επικινδυνότητας. Ίσως γιατί από κάποιους θεωρείται ακόμη το αδύναμο φύλο, ίσως γιατί για τους περισσότερους, είναι ένας εύκολος στόχος. Η βία είναι αποτρόπαιη εγκληματική πράξη ενός αδύναμου ψυχολογικά ατόμου που επιθυμεί να επιβληθεί μέσω αυτής στον άλλο. Δεν γνωρίζει φύλο, δεν γνωρίζει ηλικία , δεν γνωρίζει κοινωνικά στρώματα. Μακάρι όμως το συγκεκριμένο κείμενο να ήταν αχρείαστο στην εποχή μας και φυσικά μέσα στις γιορτές.

 

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ: Μονή Κηπίνας – Το εντυπωσιακό Μοναστήρι που είναι χτισμένο μέσα σε βράχους!

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Φωτογραφία: Xάρης Πετρίδης, Θοδωρής Μπίτσας Το Label News ταξίδεψε στα …