Τετάρτη , 24/04/2024

Αυτές είναι οι πεντανόστιμες σπεσιαλιτέ των ελληνικών νησιών που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις – Κοπανιστή Μυκόνου, Φρουτάλια Άνδρου, Σουφικό Ικαρίας και πολλά άλλα!

Διακοπές σε νησί, όμορφες παραλίες, βόλτες και αξιοθέατα τοπία, κι όμως αν δεν βάλεις λίγη γεύση στο ταξίδι δεν είναι ολοκληρωμένο. Γιατί ως γνωστόν αν δεν πάρεις έστω κι ένα κιλό στις διακοπές τότε μάλλον κάτι δεν έκανες καλά.

Όποιο ελληνικό νησί κι αν επιλέξεις για τις φετινές διακοπές δεν θα σε απογοητεύσει γενικότερα αλλά και ειδικότερα ως προς τα παραδοσιακά πιάτα και τις σπεσιαλιτέ του.

Κεφαλονιά. Θα περάσεις από το νησί και δεν θα δοκιμάσεις κρεατόπιτα; Το παραδοσιακό αυτό πιάτο είναι το αγαπημένο των κατοίκων του νησιού αλλά και των επισκεπτών. Μέσα στο μοναδικό φύλλο σφολιάτας της έχει συνήθως αρνί και χοιρινό, ρύζι, ντοματοπολτέ και άλλα «μυστικά», τα οποία βέβαια σβήνονται με το παραδοσιακό κεφαλλονίτικο λευκό κρασί, τη Ρομπόλα. Εναλλακτικά μπορείς να δοκιμάσεις την επίσης φημισμένη  μπακαλαόπιτα, την αγκιναρόπιτα και την κουνουπιδόπιτα.

Κέρκυρα. Η παστιτσάδα είναι το χαρακτηριστικό κερκυραίικο πιάτο και δεν είναι ακριβώς αυτό που συνειρμικά φαντάζεσαι. Πρόκειται ουσιαστικά για μακαρονάδα με χοντρά μακαρόνια που συνοδεύεται με κόκορα κρασάτο, κόκκινη σάλτσα και διάφορα μυρωδικά του νησιού. Στη πιο μοντέρνα εκδοχή της αντί για κόκορα σερβίρεται με μοσχάρι.

Σκόπελος. Στην Σκόπελο θα δοκιμάσετε χωρίς κανένα ρίσκο το πιάτο- σήμα κατατεθέν του νησιού, τη σκοπελίτικη στριφτή τυρόπιτα. Ντόπιο κατσικίσιο τυρί και ψήσιμο στο τηγάνι. Ακούγεται απλό αλλά μόνο αν δοκιμάσεις θα καταλάβεις γιατί μιλούν όλοι για αυτή. Επίσης, μπορεί να τη βρει κανείς σε διάφορες παραλλαγές με διαφορετική γέμιση εκτός του τυριού.

Ικαρία. Το παραδοσιακό σουφικό του νησιού μπορεί ίσως και να σε κάνει χορτοφάγο. Κολοκυθάκια, μελιτζάνες , πιπεριές, φασολάκια και άλλα λαχανικά όλα σε ένα πιάτο γεμάτο υγεία.

Μύκονος. Η μυκονιάτικη Κοπανιστή είναι το τυρί που θα συνοδέψει από το ούζο και το τσίπουρο έως και κάθε σνακ, ακόμη και φρούτα. Έχει αναγνωριστεί επίσημα ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και η παρασκευή της επιτρέπεται μόνο σε τυροκομεία στις Κυκλάδες. Είναι τυρί με υφή αλοιφής και παράγεται τόσο από πρόβειο γάλα, όσο και από ανάμεικτο κατσικίσιο και πρόβειο, αλλά και αγελαδινό. Έχει έντονη πιπεράτη γεύση, που μπορεί σε κάποιους να θυμίζει μπλε τυρί, δεν έχει σχήμα, λόγω της υφής του και ανάλογα με το γάλα που έχει φτιαχτεί είναι πιο βουτυράτη, μαλακή, γλυκιά ή όξινη.

 Ανδρος. Στο νησί αυτό θα δοκιμάσεις μια παραδοσιακή ομελέτα αρκετά διαφορετική από ότι έχεις συνηθίσει. Θα τη ζητήσεις ως φρουτάλια ή φουρτάλια και θα την απολαύσεις ως πρωινό ή και κυρίως γεύμα. Η φρουτάλια εκτός από τα αυγά συνδυάζει πολλά διαφορετικά υλικά ανάλογα με το πόσο ελαφριά ή βαριά τη προτιμάει κανείς, από κρεμμύδια, κολοκύθια, κουκιά , τυρί και βέβαια το κύριο συστατικό της, το ντόπιο χωριάτικο λουκάνικο.

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS Πράμαντα, Καλαρρύτες, Συρράκο: Γνωρίστε την άγρια ομορφιά, το μυστήριο και τον ρομαντισμό των Τζουμέρκων (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Kάμερα – Μοντάζ: Θοδωρής Μπίτσας Φωτογραφία: Χάρης Πετρίδης Αποστολή Label …