Σάββατο , 27/04/2024

Γιάννης Διακονικόλας: Ενεργός και φέτος στην εκστρατεία κατά του HIV

Η 1η του Δεκέμβρη έχει καθιερωθεί ως η «Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS» από το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (Π.Ο.Υ.) και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.).

Ο ιός HIV (όπως αποκαλούν επιστημονικά το aids) είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Π.Ο.Υ., από το 1981 όπου και παρατηρήθηκε κλινικά στις Η.Π.Α., περίπου 75 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν προσβληθεί απ’ αυτόν τον ιό και πάνω από 32 εκατ. άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Το 2018 που είχε γίνει η τελευταία καταμέτρηση, 37,9 εκατ. άνθρωποι είναι φορείς του aids.

Εδώ και 16 χρόνια πολλοί άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο κυρίως του καλλιτεχνικού χώρου και από άλλους κύκλους έχουν ευαισθητοποιηθεί απ’ αυτή τη θανατηφόρα επιδημία και μετέχουν (κάποιοι μάλιστα πολύ ενεργά) σε διάφορες καμπάνιες με σκοπό την ευαισθητοποίηση για πρόληψη, αλλά και τη βοήθεια προς τους ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV. Κι αυτό γιατί πάρα πολύς κόσμος δεν γνωρίζει τι ακριβώς είναι η αυτή η ασθένεια, το πως μπορεί να μεταδοθεί ή τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στην υγεία ενός ανθρώπου.

Δεν είναι λιγες οι φορες που και στη χώρα μας έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις HIV και πολλές φορές μάλιστα δεν δίνουμε (κακώς) σημασία. Για το λόγο αυτόν λοιπόν πολλοί καλλιτεχνες, αθλητες κ.α. στην Ελλάδα έχουν φωτογραφηθεί για διάφορες καμπάνιες προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουν το κοινό τους, αλλά και άλλο κοσμο. Επίσης έχουν μαζέψει και πολλά χρήματα για τον αγώνα ενάντια στο ύπουλο Aids, με στόχο ένα καλύτερο αύριο για τους ανθρώπους που πάσχουν απ’ αυτή τη φονική ασθένεια.

Ένας απ’ τους Έλληνες καλλιτέχνες που συμμετέχουν ενεργά στην καμπάνια κατά του aids είναι ο ηθοποιός Γιάννης Διακονικόλας. Ο ταλαντούχος νεαρός, που φέτος επέστρεψε ξανά στο θεατρικό σανίδι με την παράσταση «Άγιος Φονιάς» στο θέατρο ”Χώρος Τέχνης Ασωμάτων” & ήταν ο κεντρικός παρουσιαστης του απόλυτου φεστιβάλ τέχνης & πολιτισμού “Athens Art Festival 2022“, είναι ενεργός εδώ και 4 χρόνια στην καμπάνια κατά του HIV. Δεν είναι λίγες άλλωστε οι φορές που έχει δείξει την ευαισθητοποίηση του για θέματα και ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και όχι μόνο. Για άλλη μια χρόνια «πόζαρε» γυμνός μεν με καλλιτεχνική διάθεση δε που άλλωστε τον εκφράζει. Ο Ροδίτης ηθοποιός “πέταξε” τα ρούχα του και χωρίς αμηχανία, αλλά με θάρρος και άνεση έστειλε το δικό του μήνυμα για αυτή την ιδιαίτερη μέρα γράφοντας «#..Μην παραγκωνίζετε κανέναν..Το στίγμα δεν μας κάνει ανήμπορους και δυσλειτουργικούς.. Μηδενίστε τις διακρίσεις..Όσο υπάρχει φως υπάρχει ελπίδα..#⭕️Οι φορείς του /δυστυχώς “εμποδίζονται” στην πλήρη απόλαυση των δικαιωμάτων τους. Κι αυτό όχι λόγω συμπτώματος του ιού, αλλά ελέω της προκατάληψης καθώς και της άγνοιας που συνεχίζει να υπάρχει γύρω απ’ αυτή την κατάσταση…⭕️Οι οροθετικοί ζουν όπως κάθε άνθρωπος.. Η άγνοια μεταδίδει τον ιό.. Απλά ενημερωθείτε δίχως φόβο.. Η πρόληψη μπορεί να καταφέρει ν’ αποστιγματοποιήσει τη φονική αυτή ασθένεια…». Μήνυμα με νόημα και φωτογραφία με καλλιτεχνική πινελιά, αφού άλλωστε δεν παραλείπει ποτέ να εκφράζει και την αγάπη του για την τέχνη που την υπηρετεί με σύνεση.

Να θυμηθούμε επίσης ό,τι ο Γιάννης Διακονικόλας αυτή τη σεζόν θα υποδυθεί έναν δύσκολο και απαιτητικό ρόλο σε μια κοινωνική ταινία μεσαίου μήκους που θα προβληθεί σε λίγους μήνες στη μεγάλη οθόνη. Και για τους φίλους του ραδιοφώνου να ενημερώσουμε πως κάθε Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή και ώρα 6-8μ.μ. ακούμε τον Δωδεκανήσιο ηθοποιό στον Fresh Athens iRadio και την δική του εκπομπή με τίτλο «Πες τα όλα με τον Διακονικόλα».

 

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS Πράμαντα, Καλαρρύτες, Συρράκο: Γνωρίστε την άγρια ομορφιά, το μυστήριο και τον ρομαντισμό των Τζουμέρκων (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Kάμερα – Μοντάζ: Θοδωρής Μπίτσας Φωτογραφία: Χάρης Πετρίδης Αποστολή Label …