Παρασκευή , 26/04/2024

Γιατί τα κρούσματα νευρικής ανορεξίας αυξάνονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια; Πώς εξηγείται επιστημονικά

Αυξητική τάση παρουσιάζουν τα κρούσματα νευρικής ανορεξίας τα τελευταία χρόνια προκαλώντας ανησυχία καθώς αποτελεί μία ψυχική ασθένεια η οποία έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από όλες συνολικά τις ψυχικές ασθένειες. «Πιο ευάλωτα στη νευρική ανορεξία (περιοριστικού ή βουλιμικού τύπου) παραμένουν τα κορίτσια που εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα στην τρυφερή ηλικία των 11 ετών», εξηγεί η ψυχολόγος Μαρία Τσιάκα, διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών.

Όπως εξηγεί η ειδικός, τα αγόρια πλήττονται λίγο αργότερα, κοντά στα 16 και παρ’ ότι αριθμητικά οι νεαροί ανορεξικοί παραμένουν λιγότεροι από τα κορίτσια, τα κρούσματα νευρικής ανορεξίας στο ανδρικό φύλο παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση τα τελευταία χρόνια. Τα αγόρια που κινδυνεύουν περισσότερο να πληγούν από τη μάστιγα της νευρικής ανορεξίας είχαν παραπανίσια κιλά μικρότεροι, οπότε έπεφταν συστηματικά θύματα σχολικού bullying (σχολικής βίας) από τους συμμαθητές τους.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τα αίτια της διόγκωσης του φαινομένου της νευρικής ανορεξίας κρίσιμο θα ήταν να εστιάσουμε στον σύγχρονο τρόπο ζωής και τις επιπτώσεις που αυτός επιφέρει. Η αρχή των διατροφικών διαταραχών συνδέεται συχνά με ένα αγχωτικό γεγονός στη ζωή. Οι γυναίκες είναι συχνά πιο ευάλωτες στις διατροφικές διαταραχές από τον γενικό πληθυσμό.

Οι διατροφικές διαταραχές είναι κυρίως ψυχολογικές. Οι άνθρωποι με διατροφικές διαταραχές πειραματίζονται με διάφορες δίαιτες ελέγχου του βάρους και έχει προταθεί ότι η ίδια η αλόγιστη  δίαιτα μπορεί να είναι η αιτία. Είναι, όμως, πλέον αποδεκτό ότι η δίαιτα είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της διαταραχής, αλλά όχι και αίτιό της. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να υπάρχει κάποιος γενετικός παράγοντας στην ανάπτυξη τόσο της ανορεξίας όσο και της βουλιμίας.

Παράλληλα, όσοι πάσχουν από ανορεξία είναι τελειομανή άτομα που θέλουν να πετυχαίνουν υψηλούς στόχους, γεγονός που προκαλεί η ίδια η κοινωνία με ποικίλους τρόπους. Οι πάσχοντες τείνουν επίσης να είναι καταθλιπτικοί, αποκομμένοι κοινωνικά και απρόθυμοι να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Η ίδια η πράξη της αυστηρής δίαιτας τούς παρέχει μια ψευδαίσθηση ελέγχου και οι ανορεκτικοί μπορεί να αναπτύξουν παράξενα τελετουργικά σχετικά με το φαγητό, δείχνοντας συχνά άρνηση να φάνε στην παρουσία άλλων.

Φυσικά η εικόνα που έχουν για το σώμα τους και την πραγματικότητα είναι παντελώς διαστρεβλωμένη, καθώς η διαρκής ασιτία από την ανορεξία προκαλεί συρρίκνωση του εγκεφάλου.

Σημαντική ,λοιπόν, εν γνώσει της εξάπλωσης της μάστιγας της νευρικής ανορεξίας, είναι η έγκαιρη διάγνωση με σκοπό την άμεση και ουσιώδη θεραπεία. Πέρα από την ιατρική φροντίδα, ιδιαίτερα σημαντικές κρίνονται και οι ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις με κύριο στόχο την βαθμιαία αποκατάσταση της ορθής διατροφικής συμπεριφοράς. Παρά την πολυπλοκότητα των διατροφικών διαταραχών, οι πάσχοντες έχουν μεγάλη πιθανότητα πλήρους αποκατάστασης, ειδικά εάν η ασθένεια εντοπιστεί νωρίς.

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS Πράμαντα, Καλαρρύτες, Συρράκο: Γνωρίστε την άγρια ομορφιά, το μυστήριο και τον ρομαντισμό των Τζουμέρκων (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Kάμερα – Μοντάζ: Θοδωρής Μπίτσας Φωτογραφία: Χάρης Πετρίδης Αποστολή Label …