Τρίτη , 19/03/2024

Γιώργος Πάγκαλος – Τόλης Κόκκινος: Οι καλλιτέχνες από τον Βόλο που έχουν καταφέρει να εντυπωσιάσουν και να αγαπηθούν πανελληνίως

Συνέντευξη:  Ιωάννα Βιολιτζοπούλου

Οι ταλαντούχοι καλλιτέχνες Γιώργος Πάγκαλος και Τόλης Κόκκινος, από τον όμορφο Βόλο, μιλούν στο Labelnews.gr για το νέο τους τραγούδι «Χίλια Μυστικά». Πρόκειται για ένα δροσερό τραγούδι με παραδοσιακές επιρροές στην μελωδία. Την μουσική και τους στίχους του τραγουδιού υπογράφει ο Τόλης Κόκκινος και το ραπ στίχο ο Lava. Επιπλέον, εκφράζουν την άποψή τους για τα μουσικά reality και talent shows, ενώ μιλούν για τα επόμενα επαγγελματικά τους βήματα.

  • Έχετε δραστηριοποιηθεί μουσικά στο χώρο της κρητικής παράδοσης. Πως προέκυψε η συνεργασία σας με το ράπερ LAVA, στο νέο σας τραγούδι «Χίλια Μυστικά»;

Γ.Π: Η Κρήτη και η μουσική της , λόγω DNA, βρίσκεται στις φλέβες μου. Παρότι γνώρισα την μουσική από πολύ μικρή ηλικία, μέσω άλλων μουσικών οργάνων, όταν στα δώδεκά μου χρόνια μου αγόρασε ο πατέρας μου τη λύρα μου, έγινε το «κλικ».. κατάλαβα τι επρόκειτο να γίνω όταν θα μεγάλωνα! Έτσι κι έγινε.. μπήκα αρχικά στο χώρο της επαγγελματικής μουσικής σαν λαουτιέρης, λυράρης και τραγουδιστής κρητικής μουσικής . Η περιοχή όμως που έμενα (Βόλος) και η περιοχή που δραστηριοποιήθηκα τα πρώτα δέκα περίπου χρόνια της μουσικής μου σταδιοδρομίας (Θεσσαλονίκη), μου έδωσαν σαφείς πληροφορίες, πως δεν έπρεπε να μείνω μόνο στην κρητική μουσική. Έτσι λοιπόν, πέρασα και στα υπόλοιπα είδη της Ελληνικής μουσικής (παραδοσιακά, λαϊκά, ροκ, έντεχνα) με τα οποία πορεύτηκα μουσικά για τουλάχιστον δύο δεκαετίες, λατρεύοντας τα σχεδόν με το ίδιο πάθος όσο την κρητική μουσική. Η συνεργασία μου με τον Lava προέκυψε, όταν περίπου πριν ένα χρόνο, αποφασίστηκε να κυκλοφορήσουμε από την WALNUT Entertainment Greece τα «Χίλια Μυστικά» μας, του εξαιρετικού δημιουργού και καλού φίλου, Τόλη Κόκκινου. Ο Τόλης ήταν λοιπόν ο άνθρωπος, που αρχικά «πίστεψε» σε αυτή την ξεκάθαρα ρηξικέλευθη και πολύ πρωτοποριακή ιδέα. Ο Lava μας προτάθηκε από την εταιρία και πιο συγκεκριμένα από τον ίδιο τον Μίλτο Καρατζά, ο οποίος απέδειξε για μια ακόμη φορά την τεράστια εμπειρία και διορατικότητα του, μιας και ο Lava ήταν η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσε να γίνει!

  • Πως εμπνευστήκατε το νέο σας τραγούδι «Χίλια Μυστικά»;

Τ.Κ : Τα «Χίλια Μυστικά» δεν προέκυψαν πρόσφατα. Τα έγραψα αρκετό καιρό πριν, και φυσικά όπως και τα περισσότερα τραγούδια μου εμπεριέχουν βιώματα , προσωπικές ιστορίες, αλλά και ιστορίες που έχω ακούσει από άλλους και με ενέπνευσαν. Μέσα λοιπόν από αυτά τα «φίλτρα», ήρθε η έμπνευση και έγραψα αυτό το τραγούδι που αρχικά είχε την μορφή μπαλάντας. Όμως, μπορεί να θεωρηθεί καινούριο γιατί , η επιθυμία μου να συμπεριλάβω τις κρητικές καταβολές του Γιώργου και η ανάγκη μας να το κάνουμε λίγο πιο δροσερό , λίγο πιο χαρούμενο, γιατί η παραγωγή έγινε μέσα στο πρώτο lockdown, με οδήγησαν στην ενορχήστρωση που ακούτε σήμερα, δηλαδή, κρητική λύρα και λαούτο από την μία και pop ήχος και φυσικά ο «εκρηκτικός» Lava από την άλλη!

  • Από τον όμορφο Βόλο καταφέρατε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα , το τραγούδι σας και εσείς ως καλλιτέχνες να αγαπηθείτε σε όλη την Ελλάδα. Περιμένατε αυτή τη γρήγορη ανταπόκριση από το κοινό;

Γ.Π: Θα τολμήσω να απαντήσω θετικά.. Προσωπικά η ελπίδες που είχα να συμβεί κάτι τέτοιο ήταν πολύ μεγάλες .. και ο κύριος λόγος είναι, ότι πρόκειται για μια μίξη κορυφαίων συντελεστών και προφανώς.. για ένα μοναδικό τραγούδι! Η καραντίνα ωστόσο και η μουσική απαγόρευση του νέου μοντέλου ζωής, που κάποιοι ενδεχομένως να σχεδιάζουν για εμάς, με άγχωσε αρχικά αρκετά και με προβλημάτισε πολύ για το αν θα καταφέρναμε τελικά το στόχο μας, μιας και το να μην μπορείς να μετακινηθείς και να τραγουδήσεις παρέα με τους φίλους σου, που αγαπούν εσένα και το τραγούδι σου, είναι ένα σημαντικό πλήγμα ως προς την προώθηση του . Παρ’ όλα αυτά, αν κάποιος πιστεύει στα θαύματα και στους αγγέλους, ίσως κάποιος από αυτούς να εμφανιστεί στο δρόμο του και παίρνοντάς τον από το χέρι, να καταφέρει να ξεπεράσει όλα τα προβλήματα και να καταφέρει πολλά περισσότερα από όσα είχε φανταστεί!

Τ.Κ: Για να είμαι ειλικρινής , όχι. Ξέραμε ότι είχαμε ένα ωραίο τραγούδι όμως οι συγκυρίες, λόγω covid δεν ευνοούσαν την προώθηση του. Δεν μπορούσαμε να μετακινηθούμε , να κάνουμε συναυλίες , να πάμε σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και τηλεοπτικά κανάλια , οπότε χρειάστηκε να καταβάλλουμε διπλάσια προσπάθεια. Με πολλή δουλειά , τύχη αλλά πάνω από όλα με ανθρώπους που μας αγαπούν και μας στηρίζουν καταφέραμε, να το κάνουμε να φτάσει στα αυτιά του κόσμου και απ’ ότι φαίνεται αρέσει , πράγμα που μας δίνει μεγάλη χαρά !

  • Έχετε αφιερώσει τις ζωές σας, στις σπουδές πάνω στην μουσική. Πόσο σημαντικό είναι οι νέοι καλλιτέχνες να έχουν παιδεία πάνω στην μουσική;

Τ.Κ : Πολύ σημαντικό γιατί μέσω της παιδείας χτίζουν γερά θεμέλια και ανεβάζουν τον πήχη ψηλά. Η επιτυχία έρχεται και φεύγει, αλλά η παιδεία σε συντροφεύει σε όλη σου τη ζωή και σε κάνει να πατάς γερά στα πόδια σου. Σε κάνει αυτόνομο και αυτόφωτο!

Γ.Π: Θεωρώ πως είναι ανήκουστο, ανυπόστατο και ασόβαρο να ασχοληθεί κάποιος με την τέχνη της μουσικής , ένα τόσο απαιτητικό επάγγελμα, χωρίς πρώτα να έχει μελετήσει σοβαρά το αντικείμενο, αποκτώντας τις γνώσεις εκείνες που θα του επιτρέπουν να σταθεί με αξιοπρέπεια στο δύσκολο αυτό χώρο. Όπως δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να ανέβει στο πιλοτήριο ενός αεροπλάνου και να το πιλοτάρει, χωρίς πρώτα να έχει ολοκληρώσει μια δύσκολη, πολύχρονη και απαιτητική εκπαίδευση, έτσι και δεν μπορεί να πιάσει ένα μουσικό όργανο ή ένα μικρόφωνο , αν δεν έχει πρώτα εκπαιδευτεί για αυτό.

  • Ποια είναι η γνώμη σας για τα μουσικά reality και talent shows;

Γ.Π: Τα talent shows υπήρχαν από πολύ παλιά στη ζωή μας. Μεγάλοι τραγουδιστές , όπως η Γλυκερία και ο Αδαμαντίδης έχουν γίνει γνωστοί από αυτά και άφησαν σπουδαίο αποτύπωμα στο ελληνικό τραγούδι. Ωστόσο, ανέκαθεν εμφανιζόταν και κάποιοι που για λόγους τηλεθέασης και δημιουργίας εντυπώσεων και καυστικών από τους τηλεθεατές, σχολίων, είχαν εμφανώς κακή απόδοση ως «τραγουδιστές». Τα τελευταία χρόνια όμως, δεδομένου ότι η μουσική βιομηχανία έχει δεχτεί σοβαρότατο πλήγμα, μιας και σχεδόν κάνεις πλέον δεν αγοράζει το πανάκριβο προϊόν μας, αλλά το βρίσκουν δωρεάν στο διαδίκτυο, τα reality αποτελούν για πολύ κόσμο το βασικό τρόπο ανάδειξης ενός νέου καλλιτέχνη. Γεγονός που φυσικά εκ των αποτελεσμάτων, δεν ισχύει. Βλέπουμε συχνά, βέβαια εξαιρετικά ταλέντα σε αυτά , που ωστόσο δεν καταφέρνουν να φτάσουν στο όνειρο. Με λίγα λόγια θεωρώ τα reality στις μέρες μας και τα shows γενικά , υπερεκτιμημένα!

Τ.Κ: Το συμπέρασμα που έχω βγάλει είναι, ότι όλα αυτά τα shows μπορούν να δώσουν μία σύντομη προβολή και πρόσκαιρη αναγνωρισιμότητα, αλλά μέχρι εκεί. Φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, δηλαδή, άνθρωποι που έχουν κάνει καριέρα μέσα από τα talent και reality shows αλλά αυτές είναι σπάνιες περιπτώσεις. Το μυστικό για την επιτυχία είναι ταλέντο , παιδεία και πολύ σκληρή δουλειά !

  • Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια;

Γ.Π:  Τα «Χίλια Μυστικά» σε λίγο καιρό θα έχουν «αδερφάκι»! Δουλεύουμε ολοταχώς για το επόμενο μας μουσικό βήμα που ελπίζουμε να σας αρέσει. Παράλληλα αναμένουμε κι εμείς , όπως και όλος ο κόσμος , τη μέρα που θα ξανατραγουδήσουμε και θα γλεντήσουμε παρέα με τους φίλους μας.. μια αυτονόητη διαδικασία, ένας τρόπος ζωής που βίαια και άδικα επωμίστηκε το βαρύ φορτίο της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Τ.Κ: Καινούρια τραγούδια, που ήδη ετοιμάζω και πολλά live όταν καλυτερέψουν τα πράγματα !

 

Δείτε επίσης

Κάρλος Καρβαλιάλ: Αυτό είναι το στέκι του προπονητή του Ολυμπιακού για φαγητό στο Κουκάκι

Ανάμεσα στις υποχρεώσεις που έχει με την ομάδα του Ολυμπιακού, ο Κάρλος Καρβαλιάλ βρήκε λίγες …