Παρασκευή , 26/04/2024

Γ. Εμμανουηλίδης Personal Trainer: Διορθωτική άσκηση, αποκατάσταση τραυματισμών και ορθοσωμία μέσα από το fitness

Συνέντευξη: Βαγγέλης Καράλης

Γιάννης Εμμανουηλίδης – Personal Trainer

Ο Γιάννης Εμμανουηλίδης ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τον αθλητισμό και την γυμναστική εν γένει από τα 7 του χρόνια ως αθλητής της αγωνιστικής αναρρίχησης με σημαντικότερη διάκριση την 2η θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στην κατηγορία παίδων. Στη συνέχεια τον κέρδισε ο χορός και πιο συγκεκριμένα το Breakdance , με το οποίο και ασχολήθηκε εντατικά από τα 13 εως τα 18. Έπειτα, θέλοντας να κάνει την αγάπη του επάγγελμα και μετά από εξετάσεις, έγινε δεκτός και σπούδασε επαγγελματικά χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης καθώς και στην ιδιωτική επαγγελματική σχολή Ραλλού Μάνου. Ως επαγγελματίας χορευτής και χοροδιδάσκαλος δούλεψε τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Βαρκελώνη και στο Παρίσι.  Αναζητώντας όμως μια πιο βαθιά κατανόηση του σώματος και μετά από μυοσκελετικούς τραυματισμούς που δυσκόλευαν σημαντικά την συνέχιση της χορευτικής του καριέρας, αποφάσισε να στραφεί επαγγελματικά στον τομέα του Fitness με ειδικό ενδιαφέρον στην αποκατάσταση τραυματισμών και την ορθοσωμία. Είναι απόφοιτος την σχολής BASE TRAINING με εξειδίκευση στο PERSONAL TRAINING , καθώς και κάτοχος των διεθνώς αναγνωρισμένων τίτλων του Αμερικανικού Κολλεγίου Άθλησης και Υγείας (ACSM-CPT ) και της Αμερικανικής Ακαδημίας Άθλησης και Υγείας με εξειδίκευση στην Διορθωτική Άσκηση (NASM – Corrective Exercise Specialist). Ακολουθεί μια ολιστική προσέγγιση στον τρόπο εκγύμνασης προσεγγίζοντας τον Άνθρωπο και το σώμα σφαιρικά με κύριους άξονες την ευρωστία ,την ορθοσωμία και την λειτουργικότητα του σώματος ,μαζί φυσικά με το κομμάτι της βελτίωσης του αισθητικού αποτελέσματος. Τέλος έχει δημιουργήσει στο Youtube το καναλι WELLNESS 360, μέσα από το οποίο παρουσιάζει προγράμματα γυμναστικής,ασκήσεις για βελτίωση της στάσης σώματος και άλλα θέματα που αφορούν το FITNESS και την σωματική ευεξία.

Ασχολείσαι επαγγελματικά με το fitness, με ειδικό ενδιαφέρον στην αποκατάσταση τραυματισμών και την ορθοσωμία. Μίλησέ μας για το συγκεκριμένο είδος γυμναστικής.

Το ενδιαφέρον σχετικά με την αποκατάσταση τραυματισμών και την ορθοσωμία μου “γεννήθηκε” από τους πολλούς τραυματισμούς που μέσα στα χρόνια είχα αποκομίσει ως επαγγελματίας χορευτής ,που ήταν  και η πρώτη μου επαγγελματική ιδιότητα πριν μεταπηδήσω στον χώρο του fitness. Οι πολύωρες πρόβες σε συνδυασμό με την ελλιπή γνώση προπονητικής ,μιας και πολλά πράγματα στον χορό γίνονται εμπειρικά,οδήγησαν σε τραυματισμούς τόσο έμενα ,όσο και συγχορευτές μου και τελικά στην συνειδητοποίηση του πόσο σημαντικό είναι στο “τέλος της μέρας” να έχουμε ένα σώμα λειτουργικό και χωρίς πόνο ,που να μας επιτρέπει να χαρούμε την ζωή.Εδώ έρχεται και “δένει” το κομμάτι της ορθοσωμίας ,μιας και ένα σωστά ευθυγραμμισμένο και λειτουργικό σώμα,έχει λιγότερες πιθανότητες  να τραυματιστεί.

Επίσης ως Personal Trainer, εξειδικεύεσαι στην διορθωτική άσκηση. Περί τίνος πρόκειται;

Όταν αναφερόμαστε στον όρο “Διορθωτική Άσκηση” εννοούμε αυτό το είδος άσκησης που επαναφέρει μυοσκελετικά το σώμα στην πιο λειτουργική του κατάσταση . Συνήθως αντιμετωπίζουμε κάποια πολύ συγκεκριμένα “εσφαλμένα” κινητικά και στατικά πρότυπα όπως η κύφωση,η λόρδωση,η σκολίωση,η έσω στροφή των γονάτων,ο πρηνισμός και υπτιασμός του πέλματος και άλλες μυοσκελετικές ανισορροπίες ,που συνήθως οφείλονται στην λάθος στάση σώματος και στην έλλειψη άσκησης.

Γιατί κάποιος να επιλέξει το Personal Training σε σύγκριση με τα παραδοσιακά γυμναστήρια;

Η μαζικότητα του γυμναστηρίου δεν δίνει την ευκαιρία για προσωπική φροντίδα,ενδιαφέρον και εξατομικευμένη προσέγγιση στην άσκηση,στοιχεία πολύ σημαντικά μιας και κάθε ασκούμενος είναι διαφορετικός με άλλες ανάγκες. Από την άλλη,αν και το personal training  είναι σαφώς και πιο ακριβό,ωστόσο προσφέρει τον χρόνο για προσωπική επαφή μεταξύ γυμναστή και ασκούμενου και την εφαρμογη ενός προγράμματος κομμένου και ραμμένου στις προσωπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες του κάθε ανθρώπου.Προσωπικά θεωρώ πως αν κάποιος ξεκινά την γυμναστική και θέλει να πετύχει κάποιο στόχο ή έχει κάποιο τραυματισμό,το personal training είναι μονόδρομος.

Το Personal είναι απαραίτητα ακριβό σπορ;

Όχι,δεν θεωρώ πως είναι ακριβό “Σπορ” ή υπηρεσία.Νομίζω πως είναι περισσότερο θέμα προτεραιότητας και λιγότερο θέμα κόστους.Αν κάποιος θέλει να φροντίσει την υγεία του με στοχευμένη και μεθοδική σωματική άσκηση,τότε το personal training είναι είναι ο πιο σωστός δρόμος.Ένα μάθημα personal training μπορεί να κοστίσει από 10-50 ευρω ανα ώρα προπόνησης.Αυτό είναι τουλάχιστον το εύρος τιμών που έχω υπόψη μου αυτή τη στιγμη. Οπότε καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν λύσεις για όλους ανάλογα με την οικονομικη τους δυνατότητα.

Σε πόσο καιρό θα δει κάποιος αποτελέσματα από την στιγμή που θα ξεκινήσει να κάνει personal;

Αυτή είναι ίσως η πιο συνηθισμένη ερώτηση που καλούμαι να απαντήσω στην αρχή κάθε νέας συνεργασίας personal training  και ειλικρινά το μόνο που μπορώ να απαντήσω είναι ότι “εξαρτάται”. Και αυτό ,διότι είναι πολλές οι παράμετροι που παίζουν ρόλο στην εμφάνιση ενός θετικού και επιθυμητού αποτελέσματος.Οι παράμετροι αυτοί είναι:η συχνότητα,η διάρκεια και η ένταση της προπόνησης,η ηλικία ,το φύλο,η σύσταση σώματος ,η προηγούμενη προπονητική εμπειρία (δλδ, το εάν κάποιος έχει ασχοληθεί ξανά στο παρελθόν με την σωματική άσκηση),πιθανοί τραυματισμοί ,που μπορεί να δυσκολεύουν την προπονητική διαδικασία κ.α.Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι δεν είναι εύκολο να δοθεί μια απάντηση με ακρίβεια.Προσωπικά πιστεύω ότι με μια συντονισμένη και στοχευμένη προσπάθεια σε διάρκεια 6 μηνών μπορεί κάποιος να δει σημαντικές αλλαγές στο σώμα του.Μπορεί και πιο σύντομα.Ωστόσο,όπως είπαμε …εξαρτάται.

Πλέον οι ρυθμοί μας είναι πολύ γρήγοροι και ο προσωπικός χρόνος ελάχιστος. Μπορεί κάποιος να βρει χρόνο για να γυμναστεί;

Όπως είπα και πριν,πιστεύω πως είναι θέμα προτεραιότητας.Η εβδομάδα έχει σύνολο 168 ώρες.Αν κάποιος ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να βρει 2 – 3 φορές τη βδομάδα από 30 λεπτά – 1 ώρα να αφιερώσει στο σώμα και στην υγεία του,τότε μάλλον δεν το θέλει αρκετά .Προσωπικά πιστεύω πως όλοι μας βρίσκουμε τον απαραίτητο χρόνο για αυτά που θεωρούμε σημαντικά.Άρα,το ερώτημα δεν θεωρώ πως είναι αν υπάρχει χρόνος ή όχι ,αλλά αν  τελικά θεωρούμε και κατά πόσο σημαντική την σωματική άσκηση,έτσι ώστε να βρούμε χρόνο γι’αυτή.

Τέλος μίλησε μας για το πετυχημένο κανάλι σου στο You Tube, WELLNESS 360.

Το κανάλι WELLNESS 360 το δημιούργησα φέτος  με σκοπό να μοιραστώ τις γνώσεις,τις απόψεις ,τα βιώματα και όποιες πληροφορίες έχω  πάνω στο κομμάτι του fitness,της αποκατάστασης τραυματισμών και της διορθωτικής άσκησης  με τον πλέον απλό και κατανοητό τρόπο. Είναι ένας τρόπος για μένα να παρουσιάσω τη δική μου προσέγγιση ,που όπως και το όνομα του καναλιού δηλώνει, χαρακτηρίζεται από μια ολιστική και σφαιρική ματιά σε ό,τι αφορά την υγεία,το σώμα και την άσκηση.

 

Δείτε επίσης

Patricia Sundari: Tantric massage (VIDEO)

Massage is a therapeutic practice that has been around for centuries and is known for …