Σάββατο , 27/04/2024

“Δήλωσε και εσύ ΠΑΡΟΥΣΑ” – “Πόλεμος” για το νέο τηλεοπτικό σποτ του Athens Pride που «ανάβει φωτιές» – Το ΕΣΡ και οι έντονες αντιδράσεις (VIDEO)

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Καράλης

Το νέο σύνθημα του Athens Pride αλλά και το διαφημιστικό σποτ, όπως κάθε χρονιά και πάλι “ανάβει” φωτιές.

Το κεντρικό σύνθημα για την φετινή παρέλαση των gay στην Αθήνα που θα γίνει στην Πλατεία Συντάγματος στις 9 Ιουνίου είναι δήλωσε “ΠΑΡΟΥΣΑ” απευθυνόμενο και στα δύο φύλα με το θηλυκό επίθετο, κάτι που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από αρκετούς ομοφυλόφιλους άνδρες καθώς θεωρούν ότι τους προσβάλει να τους αποκαλούν με θηλυκό επίθετο. 

Ακόμη “φωτιές άναψε” και το σποτ για το gay pride, που δείχνει άνδρες και γυναίκες να δηλώνουν ΠΑΡΟΥΣΕΣ.

Το σποτ που προβάλλεται στην ελληνική τηλεόραση, κόπηκε εν μέρη από το ΕΣΡ καθώς εκτίμησε ότι “η διατύπωση και η όλη παρουσίαση των μηνυμάτων γίνεται κατά τρόπο που μπορεί να προκαλέσει σε ανήλικα πρόσωπα κάτω των δεκαπέντε (15) ετών απορία και σύγχυση ως προς το πραγματικό νόημα των λεγομένων”. 

Για αυτόν τον λόγο αποφάσισε το σποτ να προβάλλεται μετά τις 22:30 το βράδυ.

Παρ’ όλα αυτά όμως αρκετοί Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων στην Ελλάδα αντιδρούν λέγοντας ότι το σποτ θα έπρεπε να κοπεί και να μην παίζει καθόλου στην ελληνική tv, καθώς είναι επικίνδυνο για τους ανήλικους που εκείνες τις ώρες είναι ξύπνιοι και βλέπουν τηλεόραση όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο Label News, ο Πρόεδρος Ανεξαρτήτων Γονέων και Κηδεμόνων κύριος Ντίνος Θεοδωρίδης. Και συνεχίζει λέγοντας, θα έπρεπε να ντρέπονται, τι παραδείγματα δίνουν σε ανήλικα παιδιά, ότι είναι φυσιολογικό οι άνδρες να αισθάνονται γυναίκες; Για ακόμη μια φορά, χτυπούν χυδαία την ελληνική οικογένεια. Το σποτ θα πρέπει να αποσυρθεί άμεσα!

Στην αντίπερα όχθη το Athens Pride απαντά και κάνει λόγο για λογοκρισία του ΕΣΡ με επίσημη ανακοίνωση.

Έπειτα από το αίτημα που κατατέθηκε από το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας – Athens Pride στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, με αριθμό πρωτοκόλλου 3010/24-05-2018, για την προβολή του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού μας σποτ ως κοινωνικού μηνύματος, πληροφορηθήκαμε με μεγάλη μας χαρά ότι εγκρίθηκε. Για τις επόμενες 9 ημέρες το μήνυμά μας θα μεταδίδεται από όλους τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας σε όλη τη χώρα.  

Προς απογοήτευση μας ωστόσο διαπιστώσαμε, ότι η έγκριση προβολής υπόκειται σε χρονικούς περιορισμούς, μιας και η ολομέλεια του Δ.Σ. του ΕΣΡ που εξέτασε το αίτημα,εκτίμησε ότι: “η διατύπωση και η όλη παρουσίαση των μηνυμάτων γίνεται κατά τρόπο που μπορεί να προκαλέσει σε ανήλικα πρόσωπα κάτω των δεκαπέντε (15) ετών απορία και σύγχυση ως προς το πραγματικό νόημα των λεγομένων”.  

Το φετινό σποτ του Athens Pride προβάλλει περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά πραγματικότητες που βιώνουν LGBTQI άτομα στην Ελλάδα. Σκοπός του είναι να ενημερώσει και να αποτελέσει έναυσμα συζητήσεων πάνω σε θέματα που αντιμετωπίζουν LGBTQI άτομα όλων των ηλικιών στη χώρα μας, με απώτερο σκοπό την μεγαλύτερη κατανόηση αυτών των θεμάτων από το ευρύ κοινό.   Φέτος, παρατηρήσαμε τα ΜΜΕ να γίνονται όχημα απαράδεκτων κορυφώσεων της ήδη υπάρχουσας συστηματικής και -δυστυχώς- απρόσκοπτης, έκφρασης ρητορικής μίσους στη δημόσια σφαίρα και τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε μια επιχειρηματολογία που κατά τα δεδομένα και την επικαιρότητα καταλήγει να είναι αντιφατική.

Συγκεκριμένα, ενώ από τη μια το αίσθημα προστασίας ανηλίκων κάτω των δεκαπέντε (15) από τη “σύγχυση και την απορία”, προτάσσεται ως λόγος χρονικού περιορισμού, δεν επιδεικνύεται η ίδια ευαισθησία από το Δ.Σ. του ΕΣΡ σε περιπτώσεις έκφρασης ρητορικής μίσους στα Μ.Μ.Ε. που προβαλλόταν σε όλες τις ώρες, οι οποίες όμως στην προκειμένη κρίθηκαν ως απαγορευτικές για την προβολή του δικού μας μηνύματος.   Σε συνέχεια των παραπάνω θα θέλαμε να καλέσουμε όλο τον κόσμο να κοινοποιήσει το φετινό μήνυμα του Athens Pride και να δηλώσει περήφανα “ΠΑΡΟΥΣΑ” στην πλατεία Συντάγματος στις 9 Ιουνίου. 

Αυτό είναι τι επίμαχο τηλεοπτικό σποτ 

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS Πράμαντα, Καλαρρύτες, Συρράκο: Γνωρίστε την άγρια ομορφιά, το μυστήριο και τον ρομαντισμό των Τζουμέρκων (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Kάμερα – Μοντάζ: Θοδωρής Μπίτσας Φωτογραφία: Χάρης Πετρίδης Αποστολή Label …