Αν αποφάσιζε κανείς να μετρήσει τους εργαζόμενους που σχολιάζουν με κάθε ευκαιρία πως έμειναν άϋπνοι εξαιτίας της δουλειάς τους, θα χρειαζόταν παραπάνω από 24 ώρες. Πόσοι και πόσοι έχουμε χάσει τον ύπνο μας για θέματα της δουλειάς και πόσοι από εμάς κάθε πρωί ξυπνούν με μία κούραση που κανείς δεν ξέρει πού οφείλεται…
Μία νέα έρευνα λοιπόν έρχεται να δώσει μία απάντηση που όλοι θα κουβαλάμε στον εργασιακό μας χώρο και πιο συγκεκριμένα, έρχεται να αποκαλύψει την λίστα με τους εργαζόμενους που κοιμούνται λιγότερο ανάλογα με την δουλειά τους.
Στη νέα έρευνα που πραγματοποίησε η βρετανική εταιρεία “Hillarys”, ρωτήθηκαν 4.596 άτομα αν πιστεύουν ότι λαμβάνουν αρκετό ύπνο τη νύχτα. Τα αποτελέσματα, ήταν θεαματικά. Το 11% απάντησε θετικά, ενώ το υπόλοιπο 89% πιστεύει ότι δεν κοιμάται όσο θα έπρεπε. Από τα αποτελέσματα λοιπόν προκύπτει, ότι το 89% κοιμάται λίγες ώρες χωρίς να απολαμβάνει ύπνο και μόνο το 11% κοιμάται επαρκώς.
Οι εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα, απάντησαν ότι το στρες και το άγχος τους εμποδίζουν από το να έχουν έναν καλό ύπνο, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι ευθύνονται οι καφέδες που καταναλώνουν όταν βρίσκονται στη δουλειά τους.
Πιο αναλυτικά, όσοι δουλεύουν στον τομέα της υγείας, κοιμούνται περίπου 4 ώρες και 15 λεπτά. Εκείνοι που ασχολούνται με την επιβολή του νόμου ξεκουράζονται 4 ώρες και 30 λεπτά, ενώ όσοι ασχολούνται με τη διδασκαλία περίπου 4 ώρες και 35 λεπτά. Οι δημοσιογράφοι κοιμούνται λιγότερο από 5 ώρες και οι εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού 5 ώρες.
Φυσικά, δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε και τα επαγγέλματα που απολαμβάνουν τον ύπνο και αυτά είναι: Αυτοί που απασχολούνται στον τομέα της ομορφιάς, κοιμούνται περίπου 10 ώρες ημερησίως. Οι υπάλληλοι που κάνουν τελεμάρκετινγκ κοιμούνται σχεδόν 9 ώρες, ενώ οι εργαζόμενοι που παρέχουν υπηρεσίες ασφαλείας 8 ώρες και 30 λεπτά. Και οι κατασκευαστές κοιμούνται σχεδόν 8 ώρες και 10 λεπτά.
Υπενθυμίζουμε ότι η έρευνα έγινε στη Μεγάλη Βρετανία, όπου βέβαια οι κλιματικές συνθήκες, αλλά και οι εργασιακές σχέσεις είναι διαφορετικές σε σχέση με άλλες περιοχές της Ευρώπης. Αξίζει όμως να σημειωθεί πως ένα μεγάλο μέρος των ερωτηθέντων, αποδίδει την αϋπνία σε προβλήματα υγείας.