Σάββατο , 23/11/2024

ΕΡΕΥΝΑ: Ποσοστό ΡΕΚΟΡ στην μείωση της πλαστικής σακούλας μετά τον νέο Νόμο – Ποιες οι θετικές επιπτώσεις για το Περιβάλλον

Σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, 52 χρόνια μετά τη «γέννηση» της πλαστικής σακούλας, η αλόγιστη εξάπλωσή της έχει βάλει «βόμβα» στα θεμέλια του οικοσυστήματος και της ζωής μας. Στους ωκεανούς βρίσκονται 150 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων ενώ κάθε χρόνο δημιουργούνται 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών σκουπιδιών.

Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται 4,3 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες, 2 δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια και 300 εκατομμύρια πλαστικά ποτήρια του καφέ. Για την ακρίβεια, το 2010 σ’ ολόκληρη την Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν 98,6 δισ. πλαστικές σακούλες.

Μάλιστα, υπερβολικά αλλά προληπτικά για το περιβάλλον μέτρα έχουν θέσει χώρες όπως η Κένυα, η οποία έχει την αυστηρότερη νομοθεσία για τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης καθώς επιβάλλει φυλάκιση έως 4 έτη ή πρόστιμα 40.000 δολάρια σε όποιον καταπατήσει τον νόμο.

Για να περιοριστεί ,λοιπόν, η μάστιγα της πλαστικής σακούλας, το 2015 η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε οδηγία με στόχο τον περιορισμό της ετήσιας κατανάλωσής της σε 90 πλαστικές σακούλες ανά πολίτη μέχρι το 2019 και σε 40 έως τα τέλη του 2025.

Σήμερα, η χρήση της πλαστικής σακούλας έχει περιοριστεί σε ποσοστό το οποίο υπερβαίνει το 70%! Παράλληλα, τα καταστήματα έχουν εξαντλήσει όλα τα αποθέματά τους στις επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες και δίνουν συνεχώς νέες παραγγελίες προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους. Το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει πρακτικά 2,5-3 εκατ. νέες τσάντες πολλαπλών χρήσεων στην αγορά , γεγονός που σημαίνει ότι πάνω από 2 στα 3 νοικοκυριά επιλέγουν τη λύση αυτή για τις αγορές τους, έναντι της πληρωμής για πλαστική σακούλα μίας χρήσης.

Ωστόσο δεν επιτυγχάνεται ο στόχος που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για 90 λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς κατά κεφαλήν το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Στόχος της ΕΕ είναι τα κράτη μέλη με λάβουν μέτρα «που εξασφαλίζουν ότι το ετήσιο επίπεδο κατανάλωσης δεν θα υπερβαίνει τις 90 λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς κατά κεφαλήν το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και τις 40 λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς κατά κεφαλήν το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2025».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Νόμο 4496/2017 από 1/1/2019 το περιβαλλοντικό τέλος αυξάνεται από 0,03€ συν ΦΠΑ σε 0,07€ συν ΦΠΑ, ποσό που ίσως αποδειχθεί επαρκές για την επίτευξη των στόχων (σε συνδυασμό πάντα με την ανάλογη ενημέρωση), ενώ σύμφωνα με τον ΕΟΑΝ ο οποίος είναι και ο αρμόδιος φορέας δεν αποκλείεται αργότερα ακόμα και η απαγόρευση της πλαστικής σακούλας προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι.

Δείτε επίσης

“Terror”: Ένα δυνατό δικαστικό θρίλερ με τους θεατές στον ρόλο των ενόρκων

TERROR η μεγάλη θεατρική επιτυχία συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά κάθε Δευτέρα και Τρίτη  στο θέατρο …