Τρίτη , 19/03/2024

Μυστικά για να μην πάρεις κιλά μέσα στις διακοπές χωρίς να στερηθείς

Οι γιορτές πλησιάζουν και ξεκινά μια περίοδος γεμάτη γευστικούς πειρασμούς, γλυκούς ή αλμυρούς.

Οσο πλησιάζουμε στα Χριστούγεννα, μπαίνουμε σε άλλους ρυθμούς: χαλαρώνουμε και αφήνουνε τον εαυτό μας να κάνει «παρασπονδίες» είτε στο σπίτι είτε σε καλέσματα. Ώσπου, όλη αυτή η «χαλαρότητα» κορυφώνεται στο τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς: παραδινόμαστε χωρίς αντιστάσεις σε γιορτινά πιάτα και οι θερμίδες κάνουν κι αυτές «πάρτι» μαζί με το αλάτι, τη ζάχαρη και τα λιπαρά.

Ολα είναι μέσα στο μυαλό. Υπάρχουν τρόποι να κρατήσουμε σε απόσταση τα παραπανίσια κιλά των γιορτών. Αρκεί να διατηρήσουμε το μέτρο και να ακολουθήσουμε χρήσιμες συμβουλές που εγγυώνται αποτέλεσμα, χωρίς στερήσεις. Αλλωστε, οι γιορτές είναι μια περίοδος, σαν διάλειμμα από την καθημερινότητα. Ας τις χαρούμε, προσέχοντας παράλληλα τη γραμμή μας.

Με ποιους τρόπους μπορούμε να κρατήσουμε μακριά τα κιλά των γιορτών, χωρίς να στερηθούμε αρώματα και πλούσιες γεύσεις;

1) Μην παραλείπεις τα κύρια γεύματα της ημέρας (το πρωινό και το μεσημεριανό) θέλοντας να φυλάξεις την όρεξή σου για το βράδυ. Αν πας σε οποιοδήποτε κάλεσμα με (σχεδόν) άδειο στομάχι θα καταλήξεις να θες να φας ό,τι βλέπεις μπροστά σου, χωρίς μέτρο. Επίλεξε ένα πρωινό με πρωτείνες που θα σου δημιουργήσει αίσθημα κορεσμού για αρκετές ώρες μέσα στη μέρα.

2) Βάλε μικρές ποσότητες στο πιάτο σου: Προσπάθησε να φας λίγο απ’όλα. Έτσι θα δοκιμάσεις και θα απολαύσεις όλες τις γιορτινές γεύσεις, χωρίς στερήσεις και χωρίς να νιώσεις λίγο μετά το στομάχι σου, έτοιμο να εκραγεί.

3) Λαχανικά: Τα λαχανικά θα σου χαρίσουν σε μεγάλο βαθμό το αίσθημα κορεσμού χωρίς να σε επιβαρύνουν με θερμίδες. Φρόντισε να βάλεις στο πιάτο σου μια αρκετά μεγάλη ποσότητα σαλάτας (πχ. Με ψητά λαχανικά) και θα δεις ότι θα χορτάσεις γρηγορότερα.

4) Ναι λες και «όχι»: Είναι πολύ πιθανό φίλοι και συγγενείς να σε πιέσουν για να γεμίζεις συνεχώς το πιάτο σου. Ομως, έχε τον αποκλειστικό έλεγχο στο τι θα φας και μην παρασύρεσαι. Με ευγενικό και διακριτικό τρόπο μπορείς να αρνηθείς, χωρίς να καταπιεστείς.

5) Πιες αρκετή ποσότητα νερού: Αντί για αναψυκτικά, σόδα και συμπυκνωμένους χυμούς, πιες νερό. Θα σου δημιουργήσει το αίσθημα κορεσμού και βέβαια δεν θα σε επιβαρύνει με «κενές θερμίδες». Εννοείται ότι δεν πρέπει να στερηθείς ένα ποτήρι κρασί, αλλά μην το παρακάνεις με την ποσότητα.

6) Μην αφήσεις στην άκρη την γυμναστική: Είπαμε να χαλαρώσεις για να απολαύσεις με την καρδιά σου τις γιορτινές ημέρες, αλλά μην βγεις εντελώς εκτός προγράμματος. Η γυμναστική θα κρατήσει σε καλά επίπεδα το μεταβολικό σου ρυθμό και θα νιώθεις ευεξία ακόμα κι αν φας λίγο παραπάνω.

7) Nα κοιμάσαι καλά: Προσπάθησε να αποφύγεις όσο μπορείς τα άσκοπα ξενύχτια. Δεν είπαμε να είσαι η πρώτη που θα φύγει από το κάλεσμα, αλλά την περίοδο των γιορτών μην στερείσαι συνεχώς τον ύπνο. Ερευνες έχουν συνδέσει τον κακό ύπνο με την αύξηση βάρους. Οταν κοιμάσαι λίγο πεινάς περισσότερο, τρως περισσότερο.

8) Φάε σαλάτα ή σούπα πριν το κύριο εορταστικό γεύμα: Έτσι θα δημιουργηθεί πιο σύντομα αίσθημα κορεσμού και δεν θα φας τόσο μεγάλη ποσότητα φαγητού στη συνέχεια.

Δείτε επίσης

To μοντέλο Dana Nesteriuk παρουσιάστρια της νέας εκπομπής «Gallery Monaco»

Το μοντέλο και διευθύντρια σε διεθνή φαρμακευτική εταιρία  Dana Nesteriuk θα παρουσιάσει τη νέα εκπομπή …