Πέμπτη , 28/03/2024

Νίκος Λαγός Κινάλ: “Η θέση του Βενιζέλου για το τσιπάκι στους Έλληνες ήταν επιστημονική και όχι πολιτική. Παρουσιάστηκε ως fake news”

Συνέντευξη: Βαγγέλης Καράλης

Ο Νίκος Λαγός έχει σπουδάσει Νομική και είναι στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής. Είναι μέλος της Τοπικής Οργάνωσης στο Ίλιον και μέλος του τομέα της προστασίας του Πολίτη στο Κινάλ. Ως νέος άνθρωπος και πολιτικός μιλάει στο Label News, για τις αποφάσεις που πάρθηκαν από την κυβέρνηση για τον κορονοϊό, αλλά και τις προβλέψεις του για την επόμενη ημέρα στην χώρα μας.

–  Πώς βιώνεις την πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε με τον κορονοϊό;

Βλέποντας ταινίες επιστημονικής φαντασίας κανείς δεν πίστευε ότι στη ζωή μας θα ζούσαμε πρωτοφανείς συνθήκες. Το σοκ σίγουρα είναι μεγάλο ωστόσο προσπαθώ να είμαι απομονωμένος αλλά όχι αποξενωμένος από τους γύρω μου. Η διαδικασία αυτή είναι ένα μάθημα για να εκτιμήσουμε τα απλά πράγματα που έχουμε στη ζωή αλλά και να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητες μας ως άνθρωποι και ως κοινωνία. Συντροφιά ,μου κρατάνε τα βιβλία ,οι σειρές, η μουσική και οι ταινίες.

Θεωρείς ότι η κυβέρνηση καλώς πήρε τα αυστηρά μέτρα με την απαγόρευση της κυκλοφορίας;

Το ζήτημα δεν είναι αν έπραξε η κυβέρνηση ορθά. Ήταν αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό του ιού όπως αποφάνθηκε το επιστημονικό προσωπικό της χώρας. Οποιαδήποτε ευφυολογήματα περί συστολής των ατομικών ελευθεριών δεν υπάρχει καμία μομφή διότι το δημόσιο συμφέρον είναι υπεράνω, υπάρχει όμως μομφή ως προς την εργοδοτική αυθαιρεσία, ως προς το επιστημονικό προσωπικό που έμεινε απροστάτευτο και ακάλυπτο στην πανδημία όπως οι δικηγόροι οι μηχανικοί κλπ.

Ποια πιστεύεις ότι θα είναι η επόμενη μέρα και τι θεωρείς ότι θα πρέπει να γίνει για να μην καταρρεύσουμε οικονομικά;

Η επόμενη μέρα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό η απάντηση δεν μπορεί να είναι ατομική σε συλλογικά ζητήματα που υπερβαίνουν κατά πολύ την έννοια του κράτους. Χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ ένα πλαίσιο συνεργασίας, ανάπτυξης και αλληλεγγύης απέναντι στις επιπτώσεις μιας επικείμενης παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης αλλά και στο ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης στη δημόσια υγεία. Χρειάζεται αναθέρμανση της οικονομίας και ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων. Την αναθεώρηση του κυρίαρχου οικονομικά μοντέλου σε λογικές που θα συνάδουν με την Κοινωνική Δικαιοσύνη την φιλική προς το φυσικό περιβάλλον ανάπτυξη και τέλος την δημόσια υγεία διότι είναι προφανές ότι ο covid 19 δεν θα είναι μια θλιβερή ανάμνηση από το παρελθόν αλλά μια εικόνα από το μέλλον.

Ως μέλος του τομέα της προστασίας του πολίτη πώς κρίνεις την στάση και την θέση του Χαρδαλιά;

Στην μικρή μου ενασχόληση με τα κοινά δεν έχω μάθει να κρίνω πρόσωπα αλλά Πολιτικές και αποτελέσματα. Συνεπώς δεν θα ήθελα να κρίνω τον κύριο Χαρδαλιά ως προς την υφολογική του προσέγγιση με την οποία έχω διαφορές ουσίας και αισθητικής. Είναι μέλος μιας κυβέρνησης ο οποίος θα κριθεί δυνάμει της πολιτικής που υλοποιεί στο σύνολό της.

Πολλοί νέοι έχουν μείνει άνεργοι και πολλές επιχειρήσεις έχουν «τιναχτεί στον αέρα» λόγω της κατάστασης. Πώς θα μπορούσε να αποφευχθεί αυτό;

Η κυβέρνηση γρήγορα προχώρησε στην απαγόρευση της κυκλοφορίας, άργησε όμως να νομοθετήσει την προστασία όχι μόνο των νέων αλλά όλων των εργαζομένων. Από τις απολύσεις που έλαβαν χώρα αμέσως πριν από την λήψη των προαναγγελμένων μέτρων της απαγόρευσης. Επίσης η αναστολή εργασίας και η μείωση κατά 50% της μισθοδοσίας δεν είναι πολιτική ελάφρυνσης των επιχειρήσεων αλλά πολιτική επιβάρυνσης των εργαζομένων. Καθώς μπορεί ο μισθός να περικόπτεται κατά 50%  αυτό που δεν περικόπτεται είναι το κόστος διαβίωσης για την μέση οικογένεια. Το καλάθι Της νοικοκυράς, το φαρμακείο, το ανοιχτό στεγαστικό δάνειο παραμένουν σταθερά. Ουσιαστική ελάφρυνση των επιχειρήσεων θα ήταν μέσα από την απορρόφηση και εύκολη πρόσβαση σε προγράμματα του ΕΣΠΑ, την αναστολή ταμειακών υποχρεώσεων έναντι του Δημοσίου και η μακροπρόθεσμη φοροαπαλλαγή.

Σε πρόσφατη συνέντευξη του έκαναν εντύπωση οι δηλώσεις του Βενιζέλου για τσιπάκι που θα εμφυτεύεται στους πολίτες. Ποια η άποψη σου;

Θα πρέπει να πάρουμε πολύ σοβαρά την έννοια της ενημέρωσης και να πολεμήσουμε τα fake news τα οποία στην Ελλάδα της κρίσης ανέδειξαν όχι μόνο νοσηρές νοοτροπίες αλλά και κυβερνήσεις. Προσωπικά δεν υπήρξα πολιτικός φίλος του Ευάγγελου Βενιζέλου ωστόσο ουδέποτε ειπώθηκε αυτό που διακινείται από αμφιβόλου εγκυρότητας ιστοσελίδες. Αντιθέτως αναφέρθηκε ότι η δύναμη του υφιστάμενου εθνικού και ευρωπαϊκού πλαισίου, της Συνταγματικής τάξης της  χώρας , δεν είναι δυνατό να ληφθούν τέτοια μέτρα που περιλαμβάνουν την παρακολούθηση των νοσούντων συμπολιτών μας καθώς παραβιάζουν πλείστες διατάξεις του Συντάγματος και των διεθνών συμβάσεων που έχει κυρώσει η χώρα μας. Ήταν μια θέση επιστημονική και όχι πολιτική. Γι’ αυτό το λόγο ξανά τονίζω ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τα fake news και να κάνουμε πραγματική αντιπολίτευση στα ουσιαστικά ζητήματα και όχι σε δηλώσεις ή φήμες σε τηλεπαράθυρα.

Ποια θεωρείς ότι θα είναι η επόμενη μέρα μετά τον κορονοϊό στην χώρα μας; Είσαι αισιόδοξος;

Η στάση κάθε προοδευτικά σκεπτόμενου ανθρώπου μπροστά σε μία τέτοιου Μεγέθους κρίση μπορεί να συνοψιστεί μόνο με ένα τρόπο. Από το νόημα της φράσης του Ρομαίν Ρολλάν που έκανε ευρέως γνωστή ο Αντόνιο Γκράμσι ότι η προοδευτική σκέψη χαρακτηρίζεται από την απαισιοδοξία της νόησής και την αισιοδοξία της βούλησης. Συνεπώς οι πρώτες προβλέψεις είναι δυσοίωνες, η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί την ύφεση που θα προκαλέσει, η πτώση της εγχώριας αλλά και διεθνούς ζήτησης. Τα αναιμικά και ανύπαρκτα έσοδα του καλοκαιριού, την κρίση της εργασίας αλλά και το διεθνές δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Παρόλα αυτά παραμένω αισιόδοξος διότι οι προοδευτικοί πολίτες θα κληθούμε να δηλώσουμε για άλλη μια φορά παρόντες απέναντι σε πολιτικές που ευνοούν τους λίγους και όχι τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και αυτό, όχι με ένα στείρο και μονότονο καταγγελτικό λόγο αλλά μέσα από προτάσεις και μία συνολική πολιτική ατζέντα που θέλει να αλλάξει τη χώρα μας προς το καλύτερο για όλους. Ώς τότε μένουμε σπίτι παραμένουμε υγιείς και συνεχίζουμε να σκεφτόμαστε προοδευτικά.

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ: Μονή Κηπίνας – Το εντυπωσιακό Μοναστήρι που είναι χτισμένο μέσα σε βράχους!

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Φωτογραφία: Xάρης Πετρίδης, Θοδωρής Μπίτσας Το Label News ταξίδεψε στα …