Πέμπτη , 25/04/2024

Οι Άγιοι γέροντες Παϊσιος και Πορφύριος συμβουλεύουν για το άγχος: «Για τίποτε να μην έχετε άγχος. Όταν βλέπετε άγχος, να ξέρετε ότι εκεί έχει βάλει την ουρά του το ταγκαλάκι (ο διάβολος)»

Οι Άγιοι γέροντες Παϊσιος και Πορφύριος αντιλαμβανόμενοι τις ανησυχίες, το άγχος και την κατάθλιψη που ταλαιπωρούν την καθημερινότητα του ανθρώπου, είχαν να δώσουν κάποιες συμβουλές.

«Για τίποτε να μην έχετε άγχος. Όταν βλέπετε άγχος, να ξέρετε ότι εκεί έχει βάλει την ουρά του το ταγκαλάκι» είχε πει ο γέροντας Παϊσιος, δίνοντας το νόημα πως όταν νιώθουμε άγχος για κάτι σημαίνει πως δεν το κάνουμε έχοντας εμπιστοσύνη στο Θεό, ενώ στη πραγματικότητα θα έπρεπε να είμαστε ήρεμοι πως με τη βοήθεια Του θα τα καταφέρουμε.

«Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει διάβολος σ’ όλα αυτά. Δεν υποτασσόμεθα στον Χριστό με αγάπη. Μπαίνει ο διάβολος και μας ανακατεύει» έλεγε και ο γέροντας Πορφύριος.

«Αυτά (τα πάθη) βέβαια δεν απομακρύνονται με χάπια ούτε με ηλεκτροσόκ, αλλά με το μυστήριο της Γενικής Εξομολόγησης».

 Ο Γέροντας Παϊσιος, συμφωνώντας με τον Γέροντα Πορφύριο πίστευε πως τα αίτια των περισσοτέρων ψυχικών ασθενειών είναι πνευματικά. Τα «ψυχοφάρμακα» δεν θεραπεύουν, αλλά έχουν μόνο κατασταλτικό χαρακτήρα, και μπορεί να χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις πασχόντων «ψυχασθενών», αλλά δεν είναι αυτά που θα λύσουν το πρόβλημα. Η ψυχική ηρεμία θα έρθει με τη Θεία Χάρη, μέσω της ταπεινότητας. Στα λόγια του γέροντα Παϊσιου, «Πάνε να ηρεμήσουν οι άνθρωποι είτε με ηρεμιστικά είτε με θεωρίες γιόγκα, και την πραγματική ηρεμία, που έρχεται, όταν ταπεινωθεί ο άνθρωπος, δεν την επιδιώκουν, για να έρθει η Θεία παρηγοριά μέσα τους»

Το νόημα που λαμβάνει κανείς από τις συμβουλές του είναι ταυτόχρονα τόσο απλό όσο και περίπλοκο. «Όταν συλλάβει ο άνθρωπος το βαθύτερο νόημα της ζωής της αληθινής, τότε φεύγει όλο το άγχος του και έρχεται η Θεία παρηγοριά, και θεραπεύεται.»

Δείτε επίσης

Νεφέλη Αγκυρίδου: Η διευθύντρια των διαδικτυακών μέσων του Star Channel υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη Ραφήνα με την παράταξη «Δύναμη Ανάπτυξης»

Η διευθύντρια των διαδικτυακών μέσων του Star Channel Νεφέλη Αγκυρίδου κατεβαίνει υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη …