Παρασκευή , 29/03/2024

Οι καλύτεροι τρόποι για να χαλαρώσεις μετά την δουλειά και να γεμίσεις εποικοδομητικά τις «μπαταρίες σου»

Δουλειά, υποχρεώσεις και πίεση. Το αποτέλεσμα είναι κάθε φορά να γυρνάμε σπίτι γεμάτοι ένταση, στρες και μια αίσθηση ότι δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε με τίποτα.

Η υπερένταση αυτή είναι φυσιολογική και είναι αυτή που μας κρατά σε εγρήγορση όλη την υπόλοιπη μέρα. Το βράδυ όμως ταιριάζει καλύτερα με την ηρεμία και τη ξεκούραση και υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να καταφέρουμε να χαλαρώσουμε και να φορτίσουμε τις μπαταρίες μας για την επόμενη ημέρα.

Πολλοί είναι εκείνοι που πριν ακόμη βάλουν το κλειδί στην πόρτα του σπιτιού έχουν ήδη σκεφτεί τι θα παραγγείλουν και απλά ξέρουν ότι θα κάτσουν στον καναπέ να περιμένουν το delivery. Δημιουργικό; Όχι. Χαλαρωτικό; Καθόλου αφού και πάλι σε ένα άγχος βάζουν τον εαυτό τους για το πότε θα φτάσει το φαγητό. Μια εναλλακτική είναι να μαγειρέψετε οι ίδιοι κάτι. Η διαδικασία θα είναι γρηγορότερη απ’ ότι φαντάζεστε, εξάλλου για βράδυ θα φτιάξετε κάτι ελαφρύ. Οι μυρωδιές και η θερμοκρασία που θα είναι πιο ζεστή στη κουζίνα θα σας χαλαρώσουν, συν ότι θα νιώσετε πως φροντίζετε τον εαυτό σας.

Στη κορυφή των πραγμάτων που μπορεί να κάνει κάποιος για να αποβάλλει την ένταση της ημέρας είναι ένα χαλαρωτικό μπάνιο-αφρόλουτρο. Χρόνια δοκιμασμένη συνταγή που θα σας χαρίσει εκτός από καθαρό σώμα και ένα καθαρό πια μυαλό.

Ακόμη, επιλέξτε και πιείτε ένα χαμομήλι, λίγο κρασί ή το αγαπημένο σας λικέρ. Σε κάθε περίπτωση θα νιώσετε πιο ανάλαφροι και έτοιμοι για έναν ήρεμο ύπνο.

Αν από την άλλη δεν μπορείτε να αποβάλλετε την ένταση, «κουράστε» λίγο ακόμη τον εαυτό σας. Αυτό θα πει ότι μπορείτε να ασχοληθείτε με μικροδουλειές του σπιτιού, ή να κάνετε μια μικρή προετοιμασία για την επόμενη ημέρα, όπως να οργανώσετε τι θα πάρετε μαζί σας ή τι θα φορέσετε, διευκολύνοντας έτσι την επόμενη  πρωινή διαδικασία. Είναι πράγματα που γίνονται σχεδόν μηχανικά κάνοντας το μυαλό να αδειάζει και το σώμα να χρειάζεται γρηγορότερα τον ύπνο.

Ανάλογα μπορείτε να αφιερώσετε και κάποιο χρόνο σε ένα σύντομο πρόγραμμα γυμναστικής, καλύτερα όχι cardio αλλά κάποιο με περισσότερες διατάσεις ή ακόμη καλύτερα yoga.

Ξοδέψτε κάποιον χρόνο στα social media, είναι η κατάλληλη στιγμή να το κάνετε αλλά μην ξεφύγετε και καταλήξετε να κάνετε scroll μέχρι το ξημέρωμα. Εναλλακτικά και πιο ποιοτικά, ένα βιβλίο που θα μεταφέρει τη σκέψη σας σε άλλο τόπο και χρόνο, ξεφεύγοντας από την υπόλοιπη μέρα που περάσατε θα σας κάνει πολύ καλό.

Βέβαια υπάρχουν κι εκείνοι που μετά τη δουλειά χρειάζονται λίγη διασκέδαση για να ηρεμήσουν. Τα afterwork meetings είναι τα καλύτερα για πολλούς, αφού είναι η στιγμή που θα βρεθούν με ανθρώπους που πραγματικά θέλουν και θα μιλήσουν για οτιδήποτε άλλο εκτός από τη δουλειά. Γενικότερα σαν tip, μετά τη δουλειά απλά σταματήστε να μιλάτε για τη δουλειά. Τα afterwork meetings μπορούν βέβαια να είναι και άλλης φύσεως, ερωτικής. Μετά τη δουλειά βρεθείτε με τον ερωτά σας και περάστε τη νύχτα μαζί. Ο ευκολότερος τρόπος να αποφορτιστείτε και να έρθετε πιο κοντά.

Σε κάθε περίπτωση, δεν έχει σημασία πόσο δύσκολη ήταν η ημέρα σας, αρκεί στο τέλος να βρείτε έναν λόγο για να νιώσετε χαρούμενοι και ευγνώμονες  για όσα έχετε. Μη ξεχνάτε ότι εκτός από τη δουλειά έχετε και τους φίλους σας, που θα είναι εκεί για να σας υπενθυμίσουν ότι η ζωή θέλει γέλιο. Μην τους παραμελείτε, ένα τηλεφώνημα ή μερικά μηνύματα μπορούν αμέσως να σας φτιάξουν τη διάθεση. Στα επιπλέον, σχέδια που θα κάνετε για τις επόμενες ημέρες που θα σας κάνουν να ξεφύγετε και να πέσετε για ύπνο χαρούμενοι και ανυπόμονοι.

Δείτε επίσης

Τα οφέλη του μασάζ σε δύσκολες εποχές γεμάτες άγχος – Από την Patricia Sundari

Ζούμε σε εποχές που απαιτούν πολλά από εμάς σε ψυχικό επίπεδο. Βομβαρδιζόμαστε συνεχώς με ερεθίσματα, …