Τρίτη , 19/03/2024

Ο Σωτήρης Παπασκουλής μας μιλά για το βιβλίο του «Δυο ποτά και μια φτηνή ατάκα»

Συνέντευξη:  Ιωάννα Βιολιτζοπούλου 

Ο Σωτήρης Παπασκουλής, μας μιλά για το πρώτο του βιβλίο, «Δυο ποτά και μια φτηνή ατάκα», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή. Ο ίδιος, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Αρτάκη, Χαλκίδας. Σπούδασε οικονομικά στην Πάτρα και έκανε μεταπτυχιακό στη Λογιστική. Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως λογιστής. Θα προτιμούσε να μην το κάνει. Ωστόσο, ο άνθρωπος πρέπει να φάει.

-Ποια ήταν η έμπνευση του βιβλίου σας;

Καταρχάς, το είχα γράψει το βιβλίο πριν πέντε χρόνια περίπου, όταν είχα έρθει στην Αθήνα. Ένιωθα μοναξιά, γιατί μόλις είχα έρθει στην πόλη και δεν είχα πολλούς φίλους. Επίσης, η τότε μου σχέση ήταν εξ αποστάσεως, καθώς έκανε μεταπτυχιακό στο εξωτερικό. Οπότε υπήρχε μπόλικη μοναξιά. Είχα κάποιες σκέψεις που ήθελα να καταγράψω. Απλά δεν ήξερα πως και τι. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ξεκίνησα την αρχική εξάσκηση, κατά κάποιον τρόπο. Τελικά, έγινε ιστορία όλο αυτό και κατέληξε να ολοκληρωθεί.

-Πόσο χρονικό διάστημα σας πήρε να το ολοκληρώσετε;

Ξεκίνησα το 2016. Μερικούς μήνες έκανα μία παύση, γιατί δεν μπορούσα να γράψω αυτό το χρονικό διάστημα. Δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ καθόλου. Οπότε το ολοκλήρωσα το 2017. Δεν έγραφα αφοσιωμένα, δεν είχα πειθαρχία. Έγραφα όταν είχα έμπνευση.

– Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να περάσετε μέσω του βιβλίου σας;

Να πω την αλήθεια δεν είχα κάποιο μήνυμα στο μυαλό μου. Δεν ήταν ο σκοπός μου να περάσω συνειδητά κάποιο μήνυμα. Όμως αν το διαβάσει κάποιος τώρα ένα μήνυμα σίγουρα είναι τα προβλήματα που δημιουργούν τα παιδικά χρόνια κάποιου στην ενήλικη ζωή του. Ένα ακόμα, είναι ότι οι καταχρήσεις είναι ένα επιφανειακό «κουκούλωμα» των προβλημάτων και τέλος ότι το σεξ δεν είναι αγάπη. Αυτά είναι τα τρία μηνύματα που μου έρχονται στο μυαλό, όταν καμία φορά το πιάνω στα χέρια μου και το διαβάζω.

-Αν ήταν κάποιο τραγούδι το βιβλίο σας, ποιο θα ήταν;

           Η μουσική που ακούω συνήθως είναι ροκ. Κάποιες φορές έτεινα να ξεκινάω με το τραγούδι «R U Mine?», των Arctic Monkeys. Το είχα κάνει σαν ιεροτελεστία, κάποιες φορές να το ξεκινάω με αυτό το τραγούδι. Οπότε θα μπορούσε αυτό.

-Ποιο είναι το επόμενο επαγγελματικό σας βήμα;

Γράφω κάτι, το οποίο έχω ξεκινήσει από πέρσι τον Απρίλιο. Το ξεκίνησα ενώ δούλευα κάτι πιο πριν, το οποίο παράτησα γιατί δεν το ένιωθα καθόλου. Όμως δεν το έχω διαγράψει. Το έχω αφήσει στην άκρη και έχω πάρει κάποια αποσπάσματα που θεωρώ ότι αξίζουν. Στις απαρχές της καραντίνας περίπου άρχισα να γράφω κάτι καινούριο, με το οποίο ασχολούμαι τακτικά από πέρσι. Δεν έχει καμία σχέση με το προηγούμενό μου βιβλίο, «Δυο ποτά και μια φτηνή ατάκα». Είναι τελείως διαφορετικού ύφους. Δε σχετίζεται δηλαδή με το σεξ, αλκοόλ και θλίψη, λέξεις με τις οποίες θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει το πρώτο μου βιβλίο. Είναι διαφορετικό, καθώς και η δική μου έκφραση γραπτώς έχει μεταβληθεί τελείως, σχετικά με το πως ήταν πριν τέσσερα με πέντε χρόνια. Επιπλέον, και λόγω των ερεθισμάτων που έχω δεχθεί τα τελευταία δύο με τρία χρόνια καλλιτεχνικά από ταινίες που έχω δει, βιβλία που έχω διαβάσει, από ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Έχω τελείως διαφορετική αντίληψη της πραγματικότητας, συγκριτικά με τότε.

Δείτε επίσης

To μοντέλο Dana Nesteriuk παρουσιάστρια της νέας εκπομπής «Gallery Monaco»

Το μοντέλο και διευθύντρια σε διεθνή φαρμακευτική εταιρία  Dana Nesteriuk θα παρουσιάσει τη νέα εκπομπή …