Σάββατο , 20/04/2024

Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά να γίνεται κάποιος γονέας σε μεγάλη ηλικία;

Τα τελευταία χρόνια, η απόφαση για δημιουργία οικογένειας, που ουσιαστικά ολοκληρώνεται με την απόκτηση ενός παιδιού, αποτελεί δύσκολη απόφαση κυρίως λόγω της παρούσης οικονομικής κατάστασης. Τα περισσότερα ζευγάρια, για την ακρίβεια, αποφασίζουν να κάνουν το μεγάλο βήμα αφού είναι σίγουροι πως έχουν αποκατασταθεί και οι δύο επαγγελματικά σε βαθμό που θα τους επιτρέψει να στηρίξουν μια οικογένεια.

Παράλληλα, δεν είναι λίγες οι γυναίκες που επιθυμούν όχι μια απλή επαγγελματική αποκατάσταση αλλά εκπλήρωση μεγαλύτερων στόχων ζωής, όπως η καριέρα και γενικότερα η προσωπική ανέλιξη. Αποτέλεσμα αυτού, τα περισσότερα ζευγάρια γίνονται γονείς σε προχωρημένη συγκριτικά με προηγούμενες δεκαετίες ηλικία με συνέπειες θετικές αλλά και αρνητικές επι τούτου.

Όσον αφορά τα πλεονεκτήματα οφείλουμε να επικεντρωθούμε στο βασικότερο που δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι όσοι αποφασίζουν να γίνουν γονείς σε μεγάλη ηλικία είναι συνήθως, περισσότερο συνειδητοποιημένοι καθώς έχουν αναλογιστεί τις ευθύνες, δυσκολίες αλλά και υποχρεώσεις που μια οικογένεια συνεπάγεται.

Έχοντας ,μάλιστα, ζήσει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής τους και πιθανότατα έχοντας εκπληρώσει προσωπικές επιθυμίες, είναι σαφώς πιο έτοιμοι να αναλάβουν τον ρόλο του γονέα χωρίς να αισθάνονται πως στερούνται νέες εμπειρίες. Επιπλέον, απόρροια των προαναφερθέντων είναι το γεγονός ότι οι γυναίκες και μητέρες μεγαλύτερης ηλικίας είναι ,συνήθως, πιο ασφαλείς οικονομικά με αποτέλεσμα να μπορούν να επικεντρωθούν στην οικογένεια εστιάζοντας στην ανατροφή του παιδιού τους.

Από την άλλη, όπως σε κάθε περίπτωση, έτσι και στη προκειμένη φαίνεται πως δεν υπάρχουν μόνο θετικές εκφάνσεις επι του θέματος. Κάθε γυναίκα που αποφασίζει να γίνει μητέρα σε μεγάλη ηλικία πρέπει να είναι έτοιμη πέρα από τις αυξημένες πιθανότητες προβλημάτων υγείας να αντιμετωπίσει τον περίγυρο αλλά και γενικότερα πολιτιστικά σημεία αναφοράς, τα οποία ανανεώνονται με ταχείς ρυθμούς ανα δεκαετία.

Ωστόσο, πέρα των θεμάτων υγείας, το θέμα κοινωνία, περίγυρος και συμπεριφορά πλέον είναι κάτι που μπορεί να διαχειριστεί αν υπάρχει θέληση από τις ίδιες τις μητέρες. Εξάλλου, τα ενδιαφέροντα πλέον των νέων δεν έχουν τεράστια απόσταση από εκείνα ενός μεσήλικα, όπως συνέβαινε σε παλαιότερες εποχές. Έτσι, είναι πιο δύσκολο ένας μεγαλύτερος γονιός να νιώσει αποκομμένος ή ασύμβατος συγκριτικά με άλλους νεότερης ηλικίας.

Δείτε επίσης

Νεφέλη Αγκυρίδου: Η διευθύντρια των διαδικτυακών μέσων του Star Channel υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη Ραφήνα με την παράταξη «Δύναμη Ανάπτυξης»

Η διευθύντρια των διαδικτυακών μέσων του Star Channel Νεφέλη Αγκυρίδου κατεβαίνει υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη …