Παρασκευή , 26/04/2024

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Οι Έλληνες της Ισπανίας μας εξηγούν γιατί η Καταλονία μπορεί να είναι αυτόνομη και δυνατή ως Ανεξάρτητο Κράτος, επενδύοντας στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό της

Τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στην Ισπανία, που βρίσκεται στο χείλος της μεγαλύτερης πολιτικής κρίσης που έχει γνωρίσει η Ευρώπη εδώ και περίπου μία δεκαετία. Οι εξελίξεις είναι απρόβλεπτες μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία και όλοι αναμένουν εναγωνίως τις επόμενες κινήσεις των τοπικών αρχών, που σίγουρα θα σηματοδοτήσουν και την νέα οικονομικοπολιτική διαχείριση της Καταλονίας.

Το αποτέλεσμα όμως διχάζει ακόμη. Μπορεί η χώρα να κόπηκε στα δύο με αποτέλεσμα κάποιοι να θέλουν ακόμη την ένωσή τους με την Ισπανία και άλλοι να χορεύουν στους δρόμους για την ανεξαρτησία τους. Μύθος ή πραγματικότητα το αποτέλεσμα της επιτυχίας και της ανόδου; Αυτό θα το δείξει μόνο η ιστορία που γράφεται κάθε δευτερόλεπτο στην Ευρώπη και με επίκεντρο την νέα τάξη πραγμάτων στην Καταλονία.

Οι εκλογές παίρνουν την θέση του δημοψηφίσματος, ενώ οι ανακατατάξεις είναι τρομερές, μιας και οι τοπικές αρχές αλλάζουν καθημερινά, μέχρι να παραμείνει ο κατάλληλος πολιτικός, αλλά και αρχηγός της αστυνομίας, που θα μπορέσει να καθορίσει την νέα αρχή της Καταλονίας. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ελληνισμός της Ισπανίας έχει ως βάση του την Καταλονία, με αποτέλεσμα η ανεξαρτησία να επηρεάζει θετικά ή αρνητικά και ομογενείς.

Μπορεί πολλά τηλεοπτικά δίκτυα ή γενικότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης, να κάνουν λόγο για μία καταστροφική ψήφιση της ανεξαρτησίας, τα πράγματα όμως είναι πολύ διαφορετικά. Στο Label News, έχουμε αποδείξει ότι δεν γράφουμε μόνο όσα λέγονται, αλλά κάνουμε και ρεπορτάζ, για να μπορούμε να αποδείξουμε όσα λέμε και γράφουμε, με κάθε αποτέλεσμα που παρουσιάζουμε στους αναγνώστες μας.

Το ρεπορτάζ μας λοιπόν ξεκινά από την οικονομία, συνεχίζει στην πολιτική, αλλά και στην εσωτερική διαβάθμιση της Καταλονίας. Τί συμβαίνει όταν ένα διαμέρισμα μία χώρας που παράγει πολιτισμό, αυξάνει τα επίπεδα της οικονομίας και προσελκύει τουρίστες, θέλει να φύγει από αυτή τη χώρα; Μα φυσικά θα γίνουν τα πάντα για να μην γίνει τίποτα τέτοιο. Αυτό ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση της Καταλονίας.

Αν αναρωτιέστε ακόμη, γιατί είδαμε ανθρώπους να βρίσκονται ξαπλωμένοι στους δρόμους, ομάδες να διαδηλώνουν και πολίτες να τρέχουν να ψηφίσουν σε ένα δημοψήφισμα με κίνδυνο της ζωής τους, η απάντηση είναι μία. Η Ισπανία ποτέ δεν ήθελε να χάσει την Καταλονία από δίπλα της για λόγους οικονομίας και τουρισμού.

Χωρίς καμία αμφιβολία, τα στατιστικά των χωρών που παρουσιάζονται κάθε χρόνο σε forum της Ευρώπης, υποδεικνύουν πως η Καταλονία είναι ένας από τους δείκτες οικονομίας της χώρας, διότι έχει πλάι της τον Τουρισμό. Κατά την διάρκεια του δημοψηφίσματος, μπορεί πολλοί να ακύρωσαν τα ταξίδια τους στην Ισπανία και οι εταιρείες να απέφευγαν το λιμάνι της Καταλονίας, αλλά από την 27η Οκτωβρίου όλα άλλαξαν και για κάποιον περίεργο λόγο, κανείς δεν το παραδέχθηκε ποτέ.

Ο τουρισμός ξεκίνησε πάλι να ανθεί στην ανεξάρτητη πλέον Καταλονία, κάτι το οποίο σημαίνει πως είναι έτοιμη να αντέξει το οικονομικό βάρος της ανεξαρτησίας, ενώ παράλληλα ήδη έχει δώσει σωστά δείγματα πολιτικής, με τον τρόπο που χειρίζονται οι τοπικές αρχές το δημοψήφισμα. Από την ημέρα της απόφασης της ανεξαρτησίας, τα πολιτικά γρανάζια της Καταλονίας πήραν και πάλι θέση και αν σήμερα περπατήσει κανείς στους δρόμους της θα μπορεί να νιώσει τον αέρα ανεξαρτησίας από το πρώτο δευτερόλεπτο.

Αυτό νιώθουν και οι Έλληνες της Καταλονίας, μιας και όπως οι ίδιοι αναφέρουν στο Label News, “η Καταλονία, έχει γίνει πια κανονική χώρα και μπορεί να διαχειριστεί με τον σωστό τρόπο την οικονομία και την πολιτική της”. Χωρίς αμφιβολία, η Καταλονία δεν μπορεί να βασιστεί μόνο στον τουρισμό της. Εκεί λοιπόν έρχεται να δέσει το τρίπτυχο της διαβίωσης, ο πολιτισμός. Αν θεωρείται πως η Ισπανία είναι χώρα πολιτισμού, τότε καλό είναι να μάθετε σήμερα, πως όλα ξεκινούν από την Καταλονία.

Σύμφωνα με Έλληνες που μένουν στην Καταλονία, ο πολιτισμός και τα έσοδα που μπορεί να φέρει στον οικονομικό προϋπολογισμό, μπορεί να αγγίξει και το 60% του συνόλου μίας οικονομικής στήριξης που άλλες χώρες θα ζητούσαν από Ευρωπαϊκά Ταμεία. Αυτό θα πει ανεξαρτησία λοιπόν. Οικονομία, Πολιτισμός, Πολιτική σε μία διαρκή συνεννόηση, με τους Έλληνες της χώρας να βγαίνουν μαζί με του Ισπανούς και να πανηγυρίζουν για την ανεξαρτησία τους. “Είμαστε επιτέλους ελεύθεροι να κάνουμε τη σωστή διαχείριση”, δηλώνουν.

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS Πράμαντα, Καλαρρύτες, Συρράκο: Γνωρίστε την άγρια ομορφιά, το μυστήριο και τον ρομαντισμό των Τζουμέρκων (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Kάμερα – Μοντάζ: Θοδωρής Μπίτσας Φωτογραφία: Χάρης Πετρίδης Αποστολή Label …