Παρασκευή , 22/11/2024

ΡΕΠΟΡΤΑΖ LABEL NEWS: Μοναδικής αξίας Αρχαιολογικά μνημεία στην Ελλάδα, που παραμένουν τουριστικά ανεκμετάλλευτα και παρακμάζουν!

Γνωστή παγκοσμίως για την πλούσια πολιτισμική της κληρονομιά η Ελλάδα εξακολουθεί να προσελκύει αέναα μέχρι σήμερα τουρίστες που επιθυμούν να θαυμάσουν από κοντά γνωστά αρχαιολογικά μνημεία που προδίδουν την μακραίωνη ιστορία της χώρας. Τι συμβαίνει όμως με τους θησαυρούς της Ελλάδας, οι οποιοι παραμένουν στην αφάνεια; Τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις γνωστά- άγνωστα μνημεία παραμένουν στο περιθώριο, ανεκμετάλλευτα και δυστυχώς για όλους μας, σε πολύ άσχημη κατάσταση. Ποιά είναι όμως η πραγματική ταυτότητα αυτών των σπάνιων μνημeίων που κοσμούν την πόλη μας; Πότε, από ποιούς και γιατί χτίστηκαν;

ΑΘΗΝΑ:

ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ

Βρίσκεται 325 μ. νοτιοανατολικά της Ακρόπολης και έχει χτιστεί το 131 μ.Χ  προς τιμήν του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Αδριανού. Θεωρείται πως οι Αθηναίοι ανέγειραν την συγκεκριμένη θριαμβευτική αψίδα για να εορταστεί η άφιξη του Αυτοκράτορα ο οποίος γνωστός ως φιλέλληνας με το εξής μνημείο τιμήθηκε για τις πολλές ευεργεσίες του στην πόλη.

ΠΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ (ΑΕΡΗΔΕΣ)

Χτισμένο περίπου το 50 μ.Χ στους βόρειους πρόποδες της Ακρόπολης, δηλαδή στην Πλάκα, είναι δημιουργία του Έλληνα Αστρονόμου Ανδρόνικου του Κυρρήστη με σκοπό να δείχνει την ώρα και την κατεύθυνση του ανέμου στους περαστικούς. Για την ακρίβεια στην κορυφή του οικοδομήματος περιστρεφόταν χάλκινος ανεμοδείκτης με μορφή Τρίτωνα, ο οποίος έδειχνε έναν από τους οκτώ κύριους ανέμους που απεικονίζονται ως φτερωτοί άνθρωποι σε κάθε πλευρά του μνημείου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ

Όλοι γνωρίζουμε τον ναό της Αγίας Σοφίας. Πόσοι όμως από εμάς ξέρουμε ότι κάτω από αυτόν τον σπουδαίο ναό υπήρχε ένας παλαιότερος; Με 115 μέτρα μήκος και 53 μέτρα πλάτος, η Βασιλική αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες της παλαιοχριστιανικής περιόδου και χρονολογείται στον 5ο αι. μ.Χ. Μάλιστα, ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι στην ανασκαφή που έγινε το 1961 – 62 στην οδό Πρίγκηπος Νικολάου 1, τη σημερινή Αλ. Σβώλου, βρέθηκε μέρος της κόγχης του ιερού, καθώς και τμήματα των θρόνων των ιερέων.

ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ένα οικοδόμημα με εντυπωσιακό μέγεθος, για την ακρίβεια με μήκος περίπου 450μ. και πλάτος 95μ., είναι γνωστός για τη σφαγή 7000 Θεσσαλονικέων μετά από εντολή του Θεοδοσίου Α΄.  Η κατασκευή του τοποθετείται στις αρχές του 4ου μ. Χ. αιώνα, ενώ σύμφωνα με τις γραπτές πηγές συνέχισε να λειτουργεί τουλάχιστον μέχρι τον 7ο αι. μ. Χ.

ΧΑΝΙΑ:

ΑΓΑΛΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Ύψους 17 μ., τοποθετημένο σε κλιμακωτό βάθρο που κατέληγε στην κορυφή του σε σχήμα οβίδας, το άγαλμα της Ελευθερίας φιλοτεχνημένο από τον γλυπτή Θ. Θωμόπουλο, καθηγητή Καλών Τεχνών του Πολυτεχνείου Αθηνών, αναγέρθηκε κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα προς τιμήν των Κρητικών που αγωνίστηκαν για την ελευθερία τους έναντι των Τούρκων. Υπήρξε σύμβολο για τα Χανιά για περισσότερα από 30 χρόνια μέχρι το 1968, οπότε ένας κεραυνός έπεσε στο κεφάλι του αγάλματος το οποίο και απέκοψε καθώς και μέρος του δεξιού βραχίονα στο οποίο κρατούσε το δόρυ. Σήμερα τμήματα του αγάλματος έχουν χαθεί και παρά τις προσπάθειες για αναστήλωση ή δημιουργία νέου αγάλματος φαίνεται πως η αποκατάσταση αυτού του μνημείου ,δυστυχώς, θα αργήσει πολύ ακόμη.

Δείτε επίσης

Ελίνα Παπαχριστοπούλου Υποψήφια δημοτική σύμβουλος – Αιγάλεω: «Η πόλη μας πιο σύγχρονη και φιλική απέναντι στους ανθρώπους της και στο περιβάλλον»

Οι εκλογές της 8ης Οκτωβρίου πλησιάζουν και οι υποψήφιοι δίνουν τον δικό τους αγώνα για …

Αφήστε μια απάντηση