Ρεπορτάζ: Αργυρώ Αρβανίτη
Η Ρούμελη θέλει πάντα να ξεχωρίζει την Πρωτοχρονιά από τις υπόλοιπες περιοχές της Φθιώτιδας και τα καταφέρνει καθώς τηρεί τις δικές της παραδόσεις. Τα ξημερώματα της πρωτοχρονιάς υπάρχει το πάντρεμα της φωτιάς όπου την παραμονή ο νοικοκύρης του σπιτιού τοποθετεί δύο μεγάλα ξύλα στο τζάκι τα οποία φροντίζει να είναι ακριβώς ίδια και να καίγονται το ίδιο.
Σύμφωνα με την παράδοση ο συμβολισμός των δύο ίδιων ξύλων είναι η αλλαγή της μέρας αλλά και του χρόνου. Η παράδοση επιμένει πως εκείνη την μέρα όποιος κάνει μια ευχή ή ακόμα και κατάρα αυτή θα πιάσει. Στις υπόλοιπες περιοχές αυτό έχει αντικατασταθεί με το σπουρνί, όπου μπροστά στο αναμμένο τζάκι κάθεται σταυροπόδι ένα μικρό παιδί και κάνει ευχές για όλη την οικογένεια, για την υγεία και την τύχη τους, ρίχνοντας αλάτι πάνω στη φωτιά. Ένα έθιμο που σύμφωνα με τους ντόπιους πιάνει τόπο. Στο τέλος για να ευχαριστήσουν το μικρό παιδί του δίνουν το καλύτερο κομμάτι μπακλαβά που φτιάχνουν οι νοικοκυρές.
Μεγάλος ανταγωνισμός για τις νοικοκυρές στη Ρούμελη είναι το γλυκό που φτιάχνουν για την Πρωτοχρονιά. Είτε με καρύδια είτε με αμύγδαλα κάθε σπίτι έχει το παραδοσιακό γλυκό γι’αυτούς, τον περιβόητο μπακλαβά. Τι ψυχή έχει μπροστά στην πρωτιά λίγο ξενύχτι πριν την πρωτοχρονιά ανοίγοντας χειροποίητα φύλλα, τσεκάροντας το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουν αλλά και το ύψος που θα δώσουν στο γλυκό τους ώστε να αναδειχτεί ο καλύτερος μπακλαβάς της περιοχής.
Αυτό που ξεχωρίζει περισσότερο είναι το βασιλόψωμο και οι βασιλοκουλούρες όπου έχουν πάρει το όνομα τους από τον Άγιο Βασίλη και τρώγονται ανήμερα της ονομαστικής του εορτής. Σε ορισμένες περιοχές οι νοικοκυρές εκτός από αλεύρι χρησιμοποιούν και ρεβύθι αλεσμένο, η ακόμα και ντόπιο καλαμπόκι.
Επίσης χρησιμοποιούν βασιλικό και διάφορα μυρωδικά όπου πάνω τους δημιουργούν ορισμένα σχήματα και παραστάσεις τα οποία συμβολίζουν την καθημερινότητα τους είτε αυτό έχει να κάνει με την υγεία και τα ακίνητα είτε με την παραγωγή στα χωράφια τους είτε με την ίδια την οικογένεια.Όταν πλέον είναι ψημένο το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς κατά την διάρκεια του φαγητού είναι έτοιμο για να κοπεί.