Παρασκευή , 22/11/2024

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε εντυπωσιακά και πρωτότυπα έθιμα από όλη την Ελλάδα για την Πρωτοχρονιά

Η Ελλάδα είναι μια χώρα πλούσια σε έθιμα που ποικίλουν ανά περιστάσεις και περιοχές. Έτσι, δε θα μπορούσε παρά να έχει μια σειρά από έθιμα που αναβιώνουν κατά τη διάρκεια  των Χριστουγεννιάτικων γιορτών και κυρίως της Πρωτοχρονιάς.

Κοινό σημείο στα πρωτοχρονιάτικα έθιμα είναι να μπει καλά ο νέος χρόνος και έτσι να συνεχίσει έως το τέλος του.

Η Βασιλόπιτα

Το πιο διαδεδομένο πρωτοχρονιάτικο έθιμο είναι ένα παιχνίδι τύχης, καθώς εκείνος που θα πετύχει το κρυμμένο φλουρί θα είναι καλότυχος για το υπόλοιπο της χρονιάς. Το έθιμο έχει τις ρίζες του απ’ όταν ο Μέγας Βασίλειος ήταν επίσκοπος στη Καισαρεία και ο έπαρχος της περιοχής θέλησε να τη λεηλατήσει. Για να προφυλάξει τους κατοίκους της πόλης, ο Μέγας Βασίλειος μάζεψε τα τιμαλφή τους και τα έκρυψε μέσα σε ζύμες οι οποίες αφού πήραν τη μορφή ψωμιού μοιράστηκαν ξανά στους ίδιους. Επειδή δεν θα μπορούσε να γνωρίζει τι ανήκει σε ποιόν επέλεξε αυτόν τον τρόπο ώστε αυτά να μοιραστούν στη τύχη.

Το ρόδι

Ένα ακόμη γνωστό γιορτινό έθιμο είναι αυτό του σπασίματος του ροδιού. Σύμφωνα με τη παράδοση, ο σπιτονοικοκύρης πάει στην εκκλησία, στη λειτουργία της Πρωτοχρονιάς, κρατώντας στη τσέπη του ένα ρόδι. Όταν γυρίσει σπίτι του πρέπει να χτυπήσει την πόρτα και όχι να την ανοίξει ο ίδιος με τα κλειδιά του. Όταν του ανοίξουν ρίχνει με δύναμη το ρόδι στην είσοδο του σπιτιού ώστε να σπάσει και οι σπόροι του να σκορπιστούν, ενώ ταυτόχρονα λέει την ευχή του για το νέο έτος. Σε παραλλαγή του εθίμου, λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος τα μέλη της οικογένειας σπάνε ένα ρόδι στην είσοδο του σπιτιού και μπαίνουν μέσα με το δεξί, κάνοντας ποδαρικό.

Το ποδαρικό

Από τα πιο συνηθισμένα ελληνικά, γιορτινά  έθιμα είναι το ποδαρικό. Όλοι προσπαθούν ώστε ο πρώτος που θα μπει στο σπίτι τους μετά την αλλαγή του χρόνου να είναι  γουρλής, με σκοπό να τους φέρει καλή τύχη για όλη τη χρονιά. Το έθιμο γίνεται μπαίνοντας στο σπίτι με το δεξί πόδι, ώστε όλα να πάνε δεξιά, δηλαδή καλά, στην οικογένεια. Συνήθως για το ποδαρικό επιλέγεται το νεότερο ή το γηραιότερο μέλος της οικογένειας, αν όχι κάποιος καλός φίλος.

Τα κάλαντα

Από τα παλαιότερα και πιο αγαπημένα έθιμα είναι τα κάλαντα που λέγονται τη παραμονή των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων. Αποτελούν κάθε φορά τη προαναγγελία για τη γιορτή που έρχεται. Από νωρίς το πρωί τα παιδιά τραγουδούν τα κάλαντα από σπίτι σε σπίτι κυρίως με συνοδεία σιδερένιων τριγώνων αλλά και άλλων μουσικών οργάνων. Η ανταμοιβή τους για τα κάλαντα είναι ένα συμβολικό χρηματικό ποσό ή και κεράσματα.

Κάλαντα με φωτιές

Ένα τοπικό έθιμο, συγκεκριμένα της Καβάλας, είναι τα κάλαντα που λέγονται από τα αγόρια που σκοπεύουν να μπουν στο στρατό από τον νέο χρόνο. Τα ίδια τα αγόρια συγκεντρώνουν μεγάλες στοίβες από ξύλα στη πλατεία, τα οποία τα έχουν μαζέψει κατά τη διάρκεια του χρόνου. Τη παραμονή ανάβουν με αυτά μια μεγάλη φωτιά και ψέλνουν τα κάλαντα.

Βρύση που τρέχει

Μετά από την αλλαγή του χρόνου συνηθίζεται σε κάποιες περιοχές να ανοίγουν οι νοικοκύρηδες μια βρύση ώστε να τρέχει το νερό. Αυτό συμβολίζει πως όπως τρέχει άφθονο το νερό έτσι άφθονα θα είναι και τα πλούτη τους για τον χρόνο που έρχεται.

Η καλή χείρα

Πρόκειται για ένα έθιμο από το Ηράκλειο της Κρήτης, σύμφωνα με το οποίο οι παππούδες ή οι θείοι δίνουν ένα χρηματικό ποσό στα παιδιά που θα επισκεφτούν το σπίτι τους τη Πρωτοχρονιά.  Στο Ηράκλειο ισχύει ακόμη ένα έθιμο, αυτό της κατανάλωσης μπουγάτσας τη μέρα της Πρωτοχρονιάς, ώστε η πρώτη γεύση του χρόνου να είναι γλυκιά.

Το γύρισμα των φύλλων

Ένα άγνωστο σε πολλούς έθιμο είναι το γύρισμα των φύλλων, που γίνεται στη Θάσο. Σύμφωνα με αυτό, η οικογένεια και οι φίλοι κάθονται γύρω από το αναμμένο τζάκι. Στη θράκα του ρίχνουν ο καθένας από ένα φύλλο ελιάς και κάνουν από μέσα τους μια ευχή. Εκείνου που το φύλλο γυρίσει περισσότερο, θα πραγματοποιηθεί και η ευχή του.

Οι κολόνιες

Ένα έθιμο από τα Επτάνησα και κυρίως από τη Κεφαλονιά είναι οι κολόνιες, σύμφωνα με το οποίο το βράδυ της παραμονής Πρωτοχρονιάς οι κάτοικοι του νησιού βγαίνουν στους δρόμους κρατώντας μπουκαλάκια με κολόνιες και ραίνουν ο ένας τον άλλον τραγουδώντας: «Ήρθαμε με ρόδα και με ανθούς να σας ειπούμε χρόνους πολλούς» Το πρωί της Πρωτοχρονιάς η φιλαρμονική  του δήμου περνάει απ’ τα σπίτια τραγουδώντας καντάδες και κάλαντα.

Δείτε επίσης

Ελίνα Παπαχριστοπούλου Υποψήφια δημοτική σύμβουλος – Αιγάλεω: «Η πόλη μας πιο σύγχρονη και φιλική απέναντι στους ανθρώπους της και στο περιβάλλον»

Οι εκλογές της 8ης Οκτωβρίου πλησιάζουν και οι υποψήφιοι δίνουν τον δικό τους αγώνα για …

Αφήστε μια απάντηση