Παρασκευή , 26/04/2024

Συνέντευξη Νάντια Ντούκα: Η γοητευτική σχεδιάστρια κοστουμιών για καλλιτεχνικό χορό και το φόρεμα με τα 6.000 Swarovski

Συνέντευξη: Αργυρώ Aρβανίτη

Έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη ενός μεγάλου ποσοστού αθλητών από τον καλλιτεχνικό χορό, η γνωστή και ταλαντούχα σχεδιάστρια κουστουμιών Νάντια Ντούκα μιλάει στο Label news για το πως ξεκίνησε όλη αυτή η επιτυχία στην ζωή της, αλλά και για το τι την έκανε να ξεχωρίσει.

Ονειρευόσασταν από μικρή να κάνετε μια καριέρα με ενδύματα για καλλιτεχνικό χορό;

Το θυμάμαι πολύ χαρακτηρίστηκα σαν σήμερα . Όταν ήμουνα 6 χρόνων ,καθώς έβλεπα στην τηλεόραση την επίδειξη μόδας ενός πολύ γνωστού Ρώσου σχεδιαστή τον Valery Udashkin όπου δήλωσα στους γονείς μου ότι θα γίνω σαν αυτόν.

Ποτέ αποφασίσατε να απευθύνεστε σε τόσο συγκεκριμένο κοινό και να δημιουργείται μόνο καλλιτεχνικά, θεαματικά κοστούμια;

Γενικά το επάγγελμα του σχεδιαστή αγγίζει άλλα δέκα τουλάχιστον, γιατί μπορεί να είσαι στο σχεδιαστικό κομμάτι, στα αξεσουάρ , στα κεντήματα , γούνα , εσώρουχα και αλλά πολλά. Εγώ πέρασα από τα 8 σίγουρα μέχρι να πω ότι μου αρέσει να σχεδιάζω θεατρικά κοστούμια και στολές για επαγγελματίες χορευτές και έτσι πριν από  δυο χρόνια δοκιμάζοντας  τις χορευτικές μου ικανότητες σε μια Σχολή στην Θεσσαλονίκη μου ήρθε αυτή η καταπληκτική ιδέα . Και τι ποιο όμορφο από το να συνεργάζεσαι με όμορφους ανθρώπους και κάθε φορά να δημιουργώ κάτι ξεχωριστό και μοναδικό.

Ποια ήταν τα πρώτα σας βήματα στον χώρο της μόδας;

Από τότε που με άφησε η μαμά μου να πιάνω βελόνα στα χέρια μου . Όταν  ήμουν 10 χρόνων ήδη έραβα φούστες για τις γειτόνισσες αυτό το θυμάμαι σίγουρα μετά ακολούθησαν σπουδές ( πάντα πάνω στο αντικείμενο) δουλειά σε διάφορες εταιρίες εσωρούχων, γούνας , τζιν και άλλα.

Ποιες είναι οι σπουδές σας πάνω στο αντικείμενο της μόδας;

Σπούδασα σχέδιο μόδας  στην Ελλάδα και σε μια από τις δυο σχολές,  ήμουνα με υποτροφία καθώς κέρδισα πανελλήνιο διαγωνισμό σχεδίου με έπαθλο δωρεάν σπουδές . Αλλά και μέχρι σήμερα «σπουδάζω « πιο επιλεκτικά και στενεμένα. Δηλαδή όταν  βλέπω πως κάποιες γνώσεις που μου λείπουν μπορούν να βελτιώσουν την δουλειά μου είτε εμένα την ίδια προσωπικά , ψάχνω ανάλογα σεμινάρια,  ανατρέχω στα βιβλία και τώρα το επόμενο μου βήμα είναι να  παρακολουθήσω σεμινάρια ανατομίας που είναι χρήσιμο για την δουλειά μου.

Πως πήρατε την απόφαση να αφήσετε μια χώρα σαν την Ρωσία , όπου αποτελεί νούμερο ένα στο επαγγελματικό πατινάζ και να έρθετε για μια καριέρα στην Ελλάδα;

Μένω 17 χρόνια στην Ελλάδα οπότε όταν ήρθα δεν το αποφάσισα εγώ αλλά για μένα .Τώρα όμως που μπορώ να επιλέξω , θα πω ότι και η Ελλάδα έχει επίσης πολλά ταλέντα και ανθρώπους που παίρνουν συμμετοχή στο εξωτερικό και κάνουν πρωταθλητισμό, απλά οι ελάχιστοι από αυτούς έχουν προβολή . Εδώ μου αρέσει το φαγητό, η διασκέδαση και το κλίμα. Η αλήθεια είναι όμως  ότι πάντα προκαλώ συνεργασίες με την χώρα μου γιατί απλά την αγαπώ, βέβαια στην μέση είναι και οι οικονομικοί λόγοι αλλά αν δε ξεκινάνε αυτά από την αγάπη δύσκολα να φτάσουν στην επιτυχία .

Πως αισθάνεστε όταν  οι πρωταθλητές επιλέγουν να φτιάξουν σε σας τα κοστούμια τους, 

Είμαι ευγνώμων που μου εμπιστεύονται ένα κομμάτι της επιτυχίας τους  γιατί σε έναν αγώνα βαθμολογούνται όλα. Συνεργάζομαι με τους πρωταθλητές της Ελλάδας τον Αργυρή Αργυρόπουλο και την Ani Jajanidze οι οποίοι αυτοί την στιγμή ξεκίνησαν να διδάσκουν και στις σχολές του Hong Kong . Αυτό από μόνο του είναι σημαντικό , όταν σε μια χώρα όπως η Κίνα με 1,5 δις. πληθυσμού αναζητήσανε παιδιά από την Ελλάδα . Η Ani ήταν και για δυο σεζόν στο you can think you can dance της Γεωργίας, ενώ και οι δυο παίρνουν συμμετοχή στους παγκοσμίους αγώνες οπότε καταλαβαίνετε ότι η συνεργασία με τέτοιου είδος αθλητές έχει πολλές απαιτήσεις και πολλές ώρες δουλειάς γιατί κάθε κοστούμι είναι μια καινούρια ξεχωριστή εμπειρία. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ξοδεύουν πολύ χρόνο στις προπονήσεις αλλά και χρήματα να το πούμε και αυτό! Γιατί είναι από τα αθλήματα που χρειάζεται να επενδύεις συνέχεια. Εδώ πάλι θα αναφερθώ στην Ani , που φέτος μαζί με τον προπονητή της σχεδιάσανε ένα φόρεμα με 6000 Swarovski, 5000 χάντρες ,πούπουλα και αυτό το φόρεμα το ράβαμε πάνω στην Ani . Δεν μπορώ να σας πω πόσες ώρες και μέρες δουλειάς είναι, απλά μπορώ να εγγυηθώ ότι το αποτέλεσμα άξιζε τον κόπο! Πολύ  ενδιαφέρον και μεγάλη πρόκληση για μένα είναι  οι συνεργασίες  με μικρά παιδιά γιατί παρακολουθείς χρόνο με χρόνο την πορεία του παιδιού μαζί με τις αποτυχίες και τις επιτυχίες του. Από πέρσι για παράδειγμα ξεκινήσαμε συνεργασία με την Σοφία Ιωανίδου ( μάλλον περισσότερο με την μαμά της ) λόγω ηλιακίας. Μόνο για φέτος η Σοφία συμμετείχε στον παγκόσμιο μουσικό διαγωνισμό «Σλαβιάνσκι Μπαζάρ» στην Λευκορωσία, στην Λετονία στο “Riga Symphony” και στην Ιταλία στο “SanremoJunior” με 2η και 3η θέση στην κατηγορία world hit and folk song , πρώτη θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό στο “Mediterranean Sea 2016” στο Ισραήλ  και πολλά άλλα.

Πως νιώθετε που ένα μεγάλο ποσοστό των κουστουμιών, έχουν αποσπάσει χρυσά μετάλλια;

Τα κοστούμια είναι ένα μέρος της επιτυχίας σε έναν αγώνα . Αλλά όλα ξεκινάνε από την δουλειά των αθλητών και το κοστούμι είναι ένα «περιτύλιγμα « που ολοκληρώνει την εμφάνιση .

 Γιατί πιστεύεται ότι κάποιος πρέπει να ασχοληθεί με τον χορό ;

Ένας από τους πολύ απλούς λόγους είναι ότι ο Χορός σου ανεβάζει την διάθεση . Δεν χορεύουμε όταν είμαστε στεναχωρημένοι. Άρα ο χορός είναι ένας τρόπος να αλλάζουμε την ψυχολογία μας. Ακόμα και όταν βλέπουμε κάποιον να χορεύει καλά,  μαγευόμαστε. Άρα γιατί να  μην είμαστε εμείς αυτοί που θα  δίνουμε χαρά στους άλλους; Ο καθένας αξίζει να δοκιμάσει να κάνει μερικά μαθήματα στο είδος που του ταιριάζει γιατί πέρα και από την χαρά είναι και υγεία.  Όταν φτάνουμε στο επίπεδο πρωταθλητισμού πρέπει να γνωρίζετε πως υπάρχουν και αλλά πολλά θετικά  στοιχεία .

Τι μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για εσάς;

Τα πάντα και στον ανύποπτο χρόνο . Εκεί που σου δίνει ο προπονητής  ένα concept και σπας το κεφάλι σου,  μπορεί να σε εμπνεύσει από μια εικόνα μιας διαφήμισης στο δρόμο.

Τι πιστεύεται πως σας κάνει ξεχωριστεί στην δουλειά σας  και σας εμπιστεύονται;

Ο  χρόνος που αφιερώνω για τον καθένα ξεχωριστά και ότι πολλές φορές μπορώ να «διαβάσω« την ιδέα που έχει κάποιος και να την αναπτύξω όπως το έχει στο μυαλό του. Και αυτό είναι και το πιο  δύσκολο, διότι να ράβουνε ξέρουνε πολλοί, αλλά να δώσουνε έμφαση εκεί που πρέπει σε ένα κοστούμι, λίγοι.

Τι προσόντα πρέπει να έχει κάποιος για να πετύχει στο χώρο σας ;

Αγάπη , πάθος , στόχο , επιμονή και υπομονή και πάνω από όλα εμπιστοσύνη στον εαυτό του . Τίποτα άλλο. Κι αυτό πιστεύω πως ισχύει για όλες τις δουλειές.

Τα σχέδια σας για το μέλλον της καριέρας σας σε αυτό το χώρο; Τι θα ήταν το ιδανικό για εσάς;

Όπως σας είπα αυτό που κάνω το ξεκίνησα πριν από δυο χρόνια, οπότε στα σχέδια μου είναι να μεγαλώσω αυτό το «μωρό» που λέγεται εταιρία . Στα σχέδια μου επίσης είναι  να αναπτύξω τη  συνεργασία μου με την Ρωσία και να δημιουργήσω πιο στενή σχέση με τα θέατρα. Τώρα μου έχει γίνει μια πρόταση από την Αμερική, όπου είναι μεγάλη πρόκληση για μένα αλλά και το επόμενο μεγάλο βήμα στην καριέρα μου αυτό όμως  είναι στα σχέδια των επόμενων χρόνων γιατί θέλει σωστό προγραμματισμό .

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS Πράμαντα, Καλαρρύτες, Συρράκο: Γνωρίστε την άγρια ομορφιά, το μυστήριο και τον ρομαντισμό των Τζουμέρκων (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Kάμερα – Μοντάζ: Θοδωρής Μπίτσας Φωτογραφία: Χάρης Πετρίδης Αποστολή Label …