Παρασκευή , 29/03/2024

Συναγερμός από τους σεισμολόγους: “Οι πολίτες θα πρέπει να είναι ψυχολογικά έτοιμοι – Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός”

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 14:13 στην Αττική. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο και στην κεντρική Ελλάδα

Τα παραπάνω τόνισε ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διευκρινίζοντας ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα το ρήγμα που τον προκάλεσε, δηλαδή εάν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό του 1999 ή από κάποιο παρακλάδι αυτού.

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι θα πρέπει οι πολίτες για τις επόμενες ώρες να είναι ήρεμοι, ενώ επισήμανε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα μέχρι να βεβαιωθούν εάν ήταν ο κύριος σεισμός.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής ο σεισμός στην Αθήνα ακολουθήθηκε από τρεις μετασεισμούς (3,2 , 2,5 και 3,6 Ρίχτερ) «το οποίο θα χαρακτήριζα ως ενθαρρυντικό. Ομως ακόμα δεν μπορούμε να πούμε αν ο ισχυρός σεισμός ήταν ο κύριος ή όχι. Θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο και περισσότερα στοιχεία».

Στη συνέχεια, ο σεισμολόγος τόνισε ότι «προέχει η ψυχραιμία απ’ όλους, ιδίως στην περιοχή του κέντρου. Αν διαπιστώθηκαν εμφανείς βλάβες, πρέπει άμεσα να ζητείται η συμβουλή μηχανικού, του δήμου ή και ιδιώτη».

Καταλήγοντας, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι «θεωρούμε σχεδόν βέβαιο ότι θα επακολουθήσουν μετασεισμοί. Και οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι ψυχολογικά έτοιμοι».

Δείτε επίσης

Βαγγέλης Καράλης: «Θα δώσουμε μάχη κατά των νέων Lockdown του Χαρδαλιά» Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος, «Μάχη για την Αττική»

Ο Βαγγέλης Καράλης είναι δημοσιογράφος και απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ. Έχει …