Τρίτη , 23/04/2024

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Άλκηστη Ζαλοκώστα: «Οι Σαρακατσάνοι είναι μαχητικοί, επίμονοι και ανυπότακτοι» Το φετινό Πανελλήνιο αντάμωμα των Σαρακατσάνων θα έχει “γυναικείο άρωμα” με την εντυπωσιακή παρουσιάστρια να είναι το κεντρικό πρόσωπο

Συνέντευξη: Αργυρώ Αρβανίτη

Ταλαντούχα , έξυπνη και δυναμική Σαρακατσάνα είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που μπορεί να αναφέρει κάποιος για την λαμπερή παρουσιάστρια του Αρτ Άλκηστη Ζαλοκώστα η οποία μας μιλάει για την παρουσίαση που θα κάνει στην φετινή πανελλήνια ομοσπονδία Σαρακατσάνων.

Σας απολαμβάνουμε κάθε Σάββατο βράδυ μέσα από την συχνότητα της τηλεόρασης του Αρτ στην εκπομπή ”Πανόραμα΄΄. Ως κεντρική παρουσιάστρια και έχοντας αναλάβει την ευθύνη μιας εκπομπής αντιμετωπίσατε ποτέ κάποια δυσκολία;

Λοιπόν να ξεκινήσω αποκαλύπτοντας σας ένα μυστικό μου. Ο χειρότερος εχθρός μας είναι πάντα ο κακός εαυτός μας. Το άγχος και το στρες δε λείπουν ποτέ από μια ζωντανή παρουσίαση διότι έρχεσαι αντιμέτωπος με το απρόοπτο. Τα πάντα μπορεί να συμβούν, από τεχνικής φύσεως. Να συμβεί ένα έκτακτο γεγονός, αλλάζοντας όλη τη ροή, να σε «κρεμάσει» όπως λέμε, κάποιος καλεσμένος, να τσακωθείς με κάποιο συντελεστή και πολλά άλλα. Επομένως τα καλά αντανακλαστικά είναι απαραίτητα, η ψυχραιμία και κυρίως το να βρίσκεις άμεσα λύσεις. ..Δεν σας είπα όμως το μυστικό. Κάθε φορά στο ξεκίνημα βγαίνω με φόρα σαν να ξεκινώ μαραθώνιο. Και λέω στον κακό μου εαυτό λοιπόν εννοώντας το άγχος δεν θα με καταπιείς εσύ, θα σε καταπιώ εγώ!! και όλα πάνε ρολόι!

Η παρουσίαση ήταν κάτι το οποίο θέλατε να έρθει στην ζωή σας από μικρή;

Για να είμαι ειλικρινής από μικρή μου άρεσε να πρωταγωνιστώ. Σε παραστάσεις, στο δεκαπενταμελές του σχολείου, σε κάθε μορφή κοινωνικής δραστηριότητας. Από μικρή επίσης είχα και διαμόρφωνα άποψη για όλους και για όλα. Τώρα δεν θα πω ψέματα ότι σε όλο αυτό δεν υπάρχει μια μορφής ματαιοδοξία…Όμως υπάρχει ένα αντίβαρο σε αυτό. Αφού έχω αποφασίσει ότι θα εκτίθεμαι, θέλω και προσπαθώ να μην προσβάλλω με αυτό που προσφέρω ως προϊόν, καταρχήν τον εαυτό μου. Αν μπορούμε να περάσουμε ένα τόσο δα μηνυματάκι, σε αυτόν που βλέπει, σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, δεν είναι απλά κέρδος, είναι ευτύχημα για μένα!!! Για αυτό και δε σταματώ να λέω να παλεύουμε και να μην το βάζουμε κάτω. Η ζωή είναι απρόβλεπτη και τα πάντα μπορούν να συμβούν!

Σας έγινε η πρόταση να παρουσιάσετε το πανελλήνιο αντάμωμα Σαρακατσαναίων στις 24 Ιουνίου. Πως προέκυψε αυτή η πρόταση;

Είμαι καταρχήν ίδια μια περήφανη Σαρακατσάνα όπως συνηθίζω να λέω. Με τον δραστήριο Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσάνων γνωριζόμαστε από παλαιότερες συνδέσεις στο κανάλι που έχουμε κάνει. Ένα πρωινό λοιπόν με κάλεσε ζητώντας μου να παρουσιάσω το φετινό Αντάμωμα που θα πραγματοποιηθεί αυτή την Κυριακή στις 24 του Ιούνη στα πανέμορφα Περτουλιώτικα Λειβαδιά!

Πείτε μου λίγα λόγια για την εκδήλωση.

Πρόκειται μια εκστατική εμπειρία και την πλέον κορυφαία υπαίθρια πολιτιστική διοργάνωση της χώρας! Σκεφτείτε ότι από το 1980 και έπειτα χιλιάδες Σαρακατσάνοι από όλα τα μήκη και πλάτη των Βαλκανίων συρρέουν σε ένα τρίμερο μαγευτικό ταξίδι στο Περτούλι Τρικάλων για να ανταμώσουν όπως λέμε εμείς, να χορέψουν, να κονέψουν, να συγκινηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι!  Οι εκδηλώσεις ξεκινούν από την Παρασκευή το βράδυ με το φεστιβάλ Σαρακατσάνικης Νεολαίας & Σαρακατσάνικου τραγουδιού το Σάββατο πρωί ακολουθεί τουρνουά ποδοσφαίρου, ενώ το Σάββατο απόγευμα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιείται το Βιωματικό Καρακόλι- Καραβάνι της Σαρακατσάνικης Ζωής προσφέροντας μοναδικές στιγμές στους επισκέπτες με τα περίφημα κονάκια και το στήσιμο των τσατούρων. Ακολουθεί το καθιερωμένο γλέντι, και την Κυριακή το πρωί είναι ημέρα αποκορύφωσης των εκδηλώσεων με πλήθος δραστηριοτήτων όπως βραβεύσεις αριστευσάντων, τμήμα αναβίωσης του Μακεδονικού Αγώνα φέτος, σαρακατσάνικα αθλήματα, ο κορυφαίος χορός των γερόντων, χοροί από τους πολιτιστικούς συλλόγους και τέλος τον τρανό χώρο με τη συμμετοχή όλων των παρευρισκόμενων!

Θα ήθελα να μου πείτε τα συναισθήματα σας όσο αφορά την εμπιστοσύνη που σας έδειξαν οι διοργανωτές για την παρουσίαση της εκδήλωσης.

Συγκίνηση ασφαλώς και ανείπωτη τιμή! Δεν πρέπει να παραλείψω να πω ότι κάθε χρόνο η διοργάνωση έχει μια σημειολογία, μία αλληγορία. Φέτος είναι αφιερωμένη στον Σαρακατσάνο Μακεδονομάχο Καπετάν Γαρέφη για αυτό και θα συμμετέχει τμήμα αναβίωσης του Μακεδονικού Αγώνα με πλήρεις στολές Μακεδονομάχων της Παμμακεδονικής Ένωσης Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδας – Αυστραλίας.

Είστε μια πολύ όμορφη γυναίκα… πιστεύετε πως πέρα από τις γνώσεις και το ταλέντο σας, η εξωτερική σας εικόνα λειτούργησε ως θετικό στοιχείο στην δουλειά σας;

Καταρχήν ευχαριστώ για την φιλοφρόνησή σας… Η εμφάνιση ανοίγει πάντα μια πόρτα και δέκα προβλήματα μαζί.. ούτε ο ανταγωνισμός, ούτε κάποιας μορφής ρατσισμός λείπει από αυτό το επάγγελμα. Όμως σκεφτείτε ότι χιλιάδες όμορφα μάτια υπάρχουν αλλά ελάχιστα ακτινοβολούν. Η λάμψη λοιπόν σε κάθε όμορφο πλάσμα του Θεού έρχεται από την ψυχή, τη δύναμη, τη γνώση και την αντοχή. Και οι αρετές αυτές θέλουν δουλειά για να κατακτηθούν. Ο δρόμος λοιπόν είναι μακρύς.

Πιο είναι το μότο σας στη ζωή;

Αχ.. έχω πολλά! η γνώση είναι δύναμη καταρχήν και όσο ζεις μαθαίνεις. Και όταν παλεύεις και αγωνίζεσαι η ζωή βρίσκει τον τρόπο να σε ανταμείβει. Βλέπετε είμαι του ρητού ο επιμένων νικά, και πως θα μπορούσα άλλωστε να μην είμαι! οι Σαρακατσάνοι είναι μαχητικοί, επίμονοι και ανυπότακτοι. Στη νομαδική ζωή τους, φορτωμένοι χίλια βάσανα, σήκωναν το βλέμμα, κοιτούσαν τον ήλιο κατάματα και προχωρούσαν..

Δείτε επίσης

Εντυπωσιακά γενέθλια για το μοντέλο Γλυκερία Τσολπίδου με θέμα το «Dubai»

Εντυπωσιακά γενέθλια για το μοντέλο Γλυκερία Τσολπίδου που γιόρτασε τα 21 της χρόνια. Το θέμα …