Τρίτη , 19/11/2024

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ LABEL NEWS Σωματείο Υποστήριξης Γονιμότητας Κυβέλη: «H υπογονιμότητα δεν είναι ντροπή και υπάρχει λύση!»

Συνέντευξη: Ήρια Καρποδίνη

Το Σωματείο Υποστήριξης Γονιμότητας «Κυβέλη» αποτέλεσε μια ιδέα που έγινε πράξη από ανθρώπους που αντιμετώπισαν την υπογονιμότητα, ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο που την έκανε να θεωρείται ταμπού στην άλλοτε, αλλά και στη σημερινή εποχή.  Πρόκειται για ένα Σωματείο που λειτουργεί ως πομπός αγάπης, υποστήριξης, παρηγοριάς και δύναμης για τα υπογόνιμα ζευγάρια. Η πρόεδρος του «ΚΥΒΕΛΗ» κ. Δήμητρα Δρακοπούλου μας μιλά αποκλειστικά στο Label News.gr για τη δράση του Σωματείου και για την  διαδικασία της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

«Το Σωματείο ΚΥΒΕΛΗ είναι μια αγκαλιά για όλους. Είναι διαφορετικό να έχει κανείς την δυνατότητα να μιλήσει με ανθρώπους που έχουν περάσει το ίδιο πρόβλημα και τις ίδιες αγωνίες με τον ίδιο από το να μιλήσει απλώς με τους δικούς του ανθρώπους. Δεν είναι τυχαίο που τα μέλη του συλλόγου είναι τόσο ενωμένα μεταξύ τους».

 Πως πρόεκυψε η ιδέα για την ίδρυση του Σωματείου και ποιος ο σκοπός του;

Η ιδέα ήρθε πριν από 22 χρόνια από κάποιους υπογόνιμους που θεώρησαν ότι δεν θα είναι οι μοναδικοί αυτοί που συναντούν το πρόβλημα. Ήταν κάτι που προέκυψε πολύ απλά, μέσα σε μια στιγμή, όταν μέσα σε μια αίθουσα εμβρυομεταφοράς, ο γιατρός πρότεινε να ενώσουμε την δύναμή μας και τη φωνή μας, και να κάνουμε ένα σύλλογο, γιατί αν θωρήσουμε ότι η υπογονιμότητα είναι ασθένεια, όσοι πάσχουν από κάτι έχουν τον σύλλογό τους. Τόσο απλά λοιπόν, τι μια στιγμή οι ασθενείς περίμεναν στην αίθουσα και την άλλη προέκυψε η ιδέα αυτή και στη συνέχεια υλοποιήθηκε. Για την σύσταση του συλλόγου χρειαζόταν ορισμένος αριθμός υπογόνιμων μελών, τα οποία με δυσκολία βρέθηκαν, δεδομένου πως όπως και τώρα πόσο μάλλον τότε ειδικά η υπογονιμότητα δεν είναι κάτι που παραδέχονται εύκολα οι ασθενείς. Σκοπός του σωματείου ήταν να βοηθήσει τους υπογόνιμους να μην περνάνε μόνοι τους όλο αυτό, θέλανε να ενώσουνε όλες τις αγωνίες, τους φόβους και να φτιάξουν αυτή τη δυνατή ομάδα για να είναι αναμεταξύ τους και να το συζητάνε. Μέσα από την κουβέντα ανακουφίζονταν. Ήταν μια προσπάθεια που βρήκε και δυσκολίες αφού η  εξωσωματική ήταν ταμπού, κανείς δεν αναγνώριζε και δεν παραδεχόταν το πρόβλημά του από φόβο πως θα στιγματιστεί. Οπότε ο σκοπός ήταν αυτός, μέσα από την κουβέντα να μοιράζονται την αγωνία τους και την εμπειρία τους. Απώτερος σκοπός, να γίνει κατανοητό ότι η υπογονιμότητα δεν είναι ντροπή. Βοηθήστε μας να σας βοηθήσουμε κι εμείς σαν σύλλογος.

Υποβοήθηση αναπαραγωγής. Στην Ελλάδα είναι μια πρακτική που φοβάται ο κόσμος;

Ακόμη και σήμερα στο 2017, περνάνε από εμάς εκατοντάδες ζευγάρια για τα οποία είναι ένα θέμα ταμπού. Δεν το παραδέχονται ή ακόμη χειρότερα λένε ψέματα πως το πρόβλημα το έχει το ταίρι τους. Βρισκόμαστε 22 χρόνια μετά την ίδρυση του συλλόγου και υπάρχουν περιπτώσεις που ο άντρας δεν παραδέχεται το πρόβλημα υπογονιμότητας για να μην νιώσει ότι υποτιμάται έναντι της γυναίκας. Σε κάθε περίπτωση όλοι εμείς οι υπογόνιμοι αν δεν είχαμε αυτή τη δυνατότητα που δίνει η επιστήμη δεν θα είχαμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε παιδιά.

Από την στιγμή της απόφασης έως την πραγματοποίηση της διαδικασίας, πρόκειται για ένα θέμα που σχετίζεται άμεσα με την ψυχολογία του ζευγαριού. Πώς αναλαμβάνετε να τους βοηθήσετε στο ψυχολογικό αυτό κομμάτι;

Έχουμε 2-3 φορές τον μήνα στα γραφεία μας ανοιχτή ομάδα, δηλαδή ομαδική ψυχολογική συνεδρία με τον ψυχολόγο που είναι εξειδικευμένος στα θέματα αυτά. Η αλήθεια είναι ότι τόσο ο άντρας όσο και η γυναίκα αντιμετωπίζουν πολλά ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα, η μεγαλύτερη ταλαιπωρία ωστόσο αντιμετωπίζεται από την γυναίκα, αφού αυτή είναι που θα δεχτεί την εξωσωματική με όσα επιφέρει στο σώμα της και φυσικά θα επιβαρυνθεί σε μεγαλύτερο βαθμό. Ο ρόλος του ψυχολόγου είναι να ισορροπήσουν αυτές οι γυναίκες να μπουν όσο το δυνατόν πιο δυνατές και έτοιμες σε μια προσπάθεια. Ο μεγαλύτερος βέβαια ρόλος για εμάς είναι στη περίπτωση που βγει η γυναίκα από τη διαδικασία με ένα αρνητικό αποτέλεσμα, να είμαστε εκεί, να την στηρίξουμε, να είμαστε κοντά της και να έχει μια αγκαλιά που θα την κάνει να σταθεί και πάλι στα πόδια της και θα της δώσει δύναμη να προχωρήσει, γιατί δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί πως με μια εξωσωματική θα αποκτήσει παιδί.

Πως θα μπορούσε να περιγράφει απλοϊκά η διαδικασία μιας εξωσωματικής;

Η διαδικασία ξεκινάει μετά την περίοδο της γυναίκας, ξεκινώντας με ενέσεις και συνεχή παρακολούθηση από τον γιατρό, γίνεται στη συνέχεια η ωοληψία την κατάλληλη μέρα που κρίνει ο γιατρός, μετά προχωρά στην γονιμοποίηση στο εργαστήριο και μετά από περίπου δύο μέρες γίνεται η εμβρυομεταφορά. Μετά, από την εμβρυομεταφορά μέχρι και το τεστ κυήσεως, δηλαδή για περίπου 12 ημέρες ξεκινάει το δύσκολο κομμάτι όσον αφορά την ψυχολογία της γυναίκας και μαζί του ζευγαριού. Έχω περάσει αυτή τη διαδικασία πέντε φορές στη ζωή μου, καταλαβαίνω απόλυτα τις γυναίκες που το περνάνε και δε θα μπορούσα παρά να στηρίζω εδώ και 13 χρόνια το σωματείο. Έχω αποκτήσει 3 παιδιά , παρόλα αυτά επειδή το έχω νιώσει θέλω να βοηθάω.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι έως τώρα το μεγαλύτερο κατόρθωμα του Σωματείου;

Όταν καταφέρνουν τα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδί και έρχονται μετά στο σωματείο με το παιδί τους, η δική μου αμοιβή είναι το χαμόγελο και αυτό που εκπέμπουν τα μάτια τους από τη χαρά τους. Αυτό είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμα του Σωματείου, γιατί έχουν περάσει εκατοντάδες ζευγάρια και έχουν βοηθηθεί τα περισσότερα. Όσοι έχουν περάσει από εμάς, με σωστή καθοδήγηση, με ψυχολογική υποστήριξη, με κέντρα που μπορούμε να τους βοηθήσουμε να πάνε με εκπτώσεις, με δωρεάν προσπάθειες που διαθέτουμε, αυτό είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμα. Κάθε χρόνο που κάνουμε την πίτα και έρχονται τα παλιά μέλη με τα παιδιά τους, βλέπεις στο πρόσωπό τους την ευτυχία και είναι τότε που ο ίδιος πληρώνεσαι με την καλύτερη αμοιβή. Αυτό που θέλουμε είναι να βοηθήσουμε να καλοξεκινούν τα ζευγάρια , να τους δώσουμε τις σωστές πληροφορίες και τη στήριξη ώστε να ξεκινήσουν την διαδικασία της εξωσωματικής με καλές προϋποθέσεις. Μάλιστα οι ημερίδες και οι συνεδρίες μπορεί να λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα, το Σωματείο όμως προσπαθεί με κάθε τρόπο να επεκτείνει την προσφορά της βοήθειάς του, στηρίζοντας υπογόνιμους και στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, μέσω τηλεφωνικής υποστήριξης και εκπτώσεων σε κέντρα, κατεβάζοντας έτσι το κόστος και βοηθώντας τα ζευγάρια να καταφέρουν αυτό που τόσο επιθυμούν, να αποκτήσουν και εκείνοι τα δικά τους παιδιά.

Δείτε επίσης

“Terror”: Ένα δυνατό δικαστικό θρίλερ με τους θεατές στον ρόλο των ενόρκων

TERROR η μεγάλη θεατρική επιτυχία συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά κάθε Δευτέρα και Τρίτη  στο θέατρο …