Πέμπτη , 28/03/2024

Τα αδέσποτα ζωάκια έχουν πλέον του δικούς τους Αγγέλους – Ο «Βίκινγκ» των Αδέσποτων, Πρόεδρος Παναγιώτης Μήλας, μιλάει για την ομάδα εθελοντών Angels Team στο Label News

Ρεπορτάζ: Ήρια Καρποδίνη

Angels Team  ή με άλλα λόγια μια δυνατή ομάδα εθελοντών που δίνουν όλη τους την καρδιά στην προσπάθεια να προστατέψουν σκυλιά από κάθε είδους κακοποίηση. Με πρόεδρο της Angels τον Παναγιώτη Μήλα η ομάδα έχει καταφέρει να είναι αναγνωρίσιμη για το έργο της, ενώ στα σχέδια της προβλέπεται ένα  πανελλαδικό δίκτυο διάσωσης των αγαπημένων φίλων του ανθρώπου, των σκύλων.  Όποιος κι αν είσαι, μπορείς να προσφέρεις στα ζώα.

Στην ομάδα Angels είσαι ευπρόσδεκτος. Στο Label News  μιλήσαμε με τον Παναγιώτη Μήλα ο οποίος μας έλυσε τις απορίες μας σχετικά με την λειτουργία της ομάδας, μας εξήγησε το ‘πληγωμένο’  θέμα της φιλοζωίας στην Ελλάδα, ενώ ακόμη μας αποκάλυψε τα επόμενα και πολύ ενδιαφέροντα βήματα που θα γίνουν ώστε να φτάσει η ομάδα στον στόχο της.

«Βαρέθηκα να ακούω για κακοποιήσεις ζώων και αυτός που το κάνει να θεωρείται ο «μάγκας» που κάνει κακό σε ένα αθώο πλάσμα, ενώ θα έπρεπε να είναι ο περίγελος της κοινωνίας. Από την άλλη όσο φταίει αυτός τόσο φταίνε και όσοι γίνονται μάρτυρες του περιστατικού χωρίς να τολμήσουν να κάνουν κάτι για αυτό. Θεωρώ ότι η κατάσταση αυτή έχει ξεφύγει και έτσι, έχοντας ήδη μια φιλοζωική δράση, ξεκίνησα μια προσπάθεια να το αλλάξω αυτό και δημιούργησα την ομάδα Angels».

Η Angels Team ξεχωρίζει ανάμεσα σε άλλες φιλοζωικές ομάδες χάρη σε μια σημαντική διαφοροποίηση της. Υπάρχουν τέτοιες ομάδες ή ακόμη και ιδιώτες, όμως δεν είχε γίνει τίποτα έως τώρα που να έχει την δημοσιότητα ως όπλο. «Γιατί να μην προβάλλεται το καλό; Γιατί να φαίνεται μόνο το κακό»; 

Ο Παναγιώτης Μήλας διαφωνεί κάθετα με την αντίληψη πως το καλό πρέπει να κρύβεται γιατί αυτό είναι που θα δώσει παράδειγμα και κίνητρο. «Η δημοσιότητα είναι μεγάλο όπλο για εμάς και τον σκοπό μας, ενώ εκτός του ότι μας μαθαίνουν όσοι θέλουν να βοηθήσουν, μας μαθαίνουν και οι δράστες. Η δημοσιότητα αυτή βάζει τον φόβο στους δράστες, όσο ακούγεται πως τους φέρνουμε στη δικαιοσύνη με πρόστιμα που φτάνουν τα 30.000 ευρώ, οπότε η ομάδα αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα έχοντας βέβαια και τη συνεργασία της αστυνομίας η οποία έχει δει το έργο μας».

«Ο σκοπός της ομάδας πέρα από το να σώσουμε αθώες ζωές είναι να αλλάξουμε το πρόσωπο της φιλοζωίας. Το στενάχωρο είναι πως σε μεγάλο βαθμό η φιλοζωία στην Ελλάδα σχετίζεται με τον φανατισμό, με άτομα που δεν ενδιαφέρονται να ερευνήσουν καταστάσεις παρά μόνο να τιμωρήσουν ή ακόμη να λάβουν την αποδοχή του κόσμου εκμεταλλευόμενοι την φιλοζωική τους δράση.

Ο φανατισμός έχει ζημιώσει πολύ την φιλοζωία. Το ξεχωριστό που κάνει η ομάδα μας είναι να προσεγγίζει την κάθε περιστατικό με ευγένεια. Αντιπροσωπεύουμε το πρόσωπο της φιλοζωίας που θέλουμε να φτιάξει την Ελλάδα, θέλουμε ευγένεια, αξιοπρέπεια ισορροπία σκέψης και να καταλαβαίνουμε τι βλέπουμε.

Υπάρχουν περιπτώσεις που ο ιδιοκτήτης του σκύλου χρειάζεται βοήθεια και αυτό κάνουμε, δεν τον καταδικάζουμε αν για παράδειγμα του έτυχε και κληρονόμησε ένα σκυλάκι και δεν ξέρει να το φροντίσει, τον βοηθάμε. Επιπλέον ο κόσμος πρέπει να έχει στην αντίληψή του ότι εμείς είμαστε εθελοντές, δίνοντας από τον δικό μας χρόνο και από τα δικά μας χρήματα για να αντιμετωπίσουμε τόσο απλές συστάσεις όσο και βαριά περιστατικά».

Από την σύστασή της έως τώρα η ομάδα έχει κάνει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της. Τα περιστατικά πλέον μοιράζονται σε πολλές , μικρότερες ομάδες εθελοντών της Angels Team. Οι εθελοντές αυτοί έχουν εκπαιδευτεί μέσω σεμιναρίου στον νόμο και στον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζουν τους δράστες και θα συνεργάζονται μ ε την αστυνομία, έχοντας πάντα μαζί τους το όνομα της Angels. Στόχος είναι η δημιουργία ενός δικτύου, με δικούς του κανόνες, που θα μπορεί πραγματικά να αναλάβει  περιστατικά σε ολόκληρη την Αθήνα.

«Θέλουμε να αποτελούμε πρότυπο παράδειγμα, ώστε να περάσουμε ειδικά στους νέους την φιλοζωική συνείδηση. Η φιλοζωία σε κάνει… άλλο άνθρωπο, σου ξυπνάει κάτι που δεν ήξερες πως έχεις μέσα σου και αυτό δεν είναι κάτι ουτοπικό, αλλά γίνεται».

Μάλιστα η ομάδα έχει στα μελλοντικά της σχέδια να μπορέσει να μπει στα σχολεία, με φιλοζωικά σεμινάρια.

Η ομάδα Angels θα έχει παρουσία με δικό της περίπτερο στο φεστιβάλ Tattoo Convention  τον Οκτώβριο , καθώς και ετοιμάζει καμπάνιες με διάσημα ονόματα από τον καλλιτεχνικό χώρο, για να περάσει την ιδέα της φιλοζωίας μέσα από αγαπημένα πρόσωπα.

Ο Παναγιώτης Μήλας κλείνει τη συνομιλία μας με μια φράση : «δεν υπάρχει στον κόσμο πλάσμα σα τον σκύλο, είναι άγγελοι… με σάλια!»

 

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ: Μονή Κηπίνας – Το εντυπωσιακό Μοναστήρι που είναι χτισμένο μέσα σε βράχους!

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Φωτογραφία: Xάρης Πετρίδης, Θοδωρής Μπίτσας Το Label News ταξίδεψε στα …