Παρασκευή , 29/03/2024

Το LABEL NEWS ταξίδεψε στην ΣΚΥΡΟ και σας Παρουσιάζει: To νησί των αντιθέσεων που συναρπάζει και γοητεύει (VIDEO – PHOTO)

Ρεπορτάζ – Παρουσίαση: Βαγγέλης Καράλης

Κάμερα – Φωτογραφία: Θοδωρής Αδαμόπουλος

Κάμερα: Γιάννης Μιχαηλίδης

Μοντάζ: Αλέξανδρος Μαχαίρας

Εταιρεία Παραγωγής: Artecniko

Μπορεί να μην είναι το πρώτο νησί που σκέφτεστε για τις διακοπές σας, ωστόσο είναι από τα καλύτερα στην Ελλάδα και αυτό είναι κάτι που λίγοι το γνωρίζουν. Ένα νησί στις Σποράδες με ιδιαίτερο χαρακτήρα και πολλές μοναδικότητες: Tο μικρό σκυριανό αλογάκι που θα δείτε μόνο εδώ, παραλίες για κάθε γούστο, άφθονοι φρέσκοι και φθηνοί αστακοί του νησιού που στολίζουν το πιάτο σας και μια χώρα που βάζει τα καλά της το βράδυ για να σας διασκεδάσει!

«Αγκαλιασμένη» από τα γαλάζια νερά του Αιγαίου, με πλούσια βλάστηση και εντυπωσιακή μορφολογία, η Σκύρος σας προκαλεί να ανακαλύψετε ένα εναλλακτικό καλοκαίρι που γοητεύει, ηρεμεί και σίγουρα θα μείνει βαθιά χαραγμένο στο μυαλό σας!

Η Σκύρος είναι το νοτιότερο νησί των Βορείων Σποράδων, πολύ κοντά στην Εύβοια. Εκεί συνυπάρχει σε απόλυτη αρμονία το πράσινο με το γαλάζιο, δημιουργώντας τοπία και εικόνες μαγευτικής ομορφιάς, λόφους με πεύκα, βραχώδη ορεινά τοπία, ειδυλλιακές απόμερες ακρογιαλιές, πανέμορφους ορμίσκους και θαλάσσιες σπηλιές.

Όλοι οι λαοί που πέρασαν από τη Σκύρο, άφησαν το σημάδι τους στον τόπο μέχρι και σήμερα, μέσα από την τέχνη, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του νησιού, ενώ στα μουσεία της θα βρείτε τεκμήρια και μνημεία του σπουδαίου παρελθόντος της.

Σύμφωνα μάλιστα με την αρχαία ελληνική Μυθολογία, η Θέτιδα, η θεά μητέρα του Αχιλλέα, είχε στείλει τον γιό της στην Σκύρο ο οποίος όταν μεγάλωσε ξεκίνησε από εδώ μαζί με τους γενναίους Μυρμιδόνες για τον πόλεμο της Τροίας.

 Εδώ πέρα θα βρείτε τα περίφημα σκυριανά αλογάκια. Μια θεωρία λέει ότι είναι απόγονοι μιας φυλής αλόγων που ήταν γνωστή στην Ελλάδα τον 5ο αιώνα π.Χ. Είναι τα σπάνια, λιλιπούτεια σκυριανά αλογάκια σήμα κατατεθέν του νησιού, τα οποία σήμερα είναι προστατευόμενο είδος, μαζί με τη φώκια monachus – monachus και τη χελώνα Caretta – Caretta.

Η Σκύρος είναι ένα νησί με πολύ πράσινο και πολλές φυσικές ομορφιές: Tα πεύκα φτάνουν μέχρι τα γαλαζοπράσινα νερά της θάλασσας, ενώ οι βράχοι και τα ερείπια του αρχαίου λατομείου, δημιουργούν ένα επιβλητικό και συνάμα γαλήνιο τοπίο.

 H Xώρα είναι αμφιθεατρικά χτισμένη στην πλαγιά ενός λόφου κάτω από την σκιά ενός πανύψηλου βράχου. Τα στενά, λιθόστρωτα σοκάκια και τα γραφικά, λευκά σπίτια, την κάνουν ιδιαίτερα γραφική και όμορφη.

Καθίστε σε κάποιο από τα μαγαζάκια στην κεντρική πλατεία της Χώρας και απολαύστε το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα από την πλατεία Μπρουκ. Στη Χώρα θα βρείτε επίσης ποικιλία από καφέ, ταβερνάκια και μπαρ.

Η Σκύρος έχει όμορφες και παρθένες παραλίες για όλα τα γούστα, με γνωστότερες τα Μαγαζιά (μεγάλη και οργανωμένη παραλία κάτω από τη Χώρα), το Μώλο, την Ατσίτσα, την Καλαμίτσα και τον Πεύκο. Πεντακάθαρα νερά, όμορφα τοπία και σε πολλές περιπτώσεις πεύκα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε.

(Bαγγέλης Καράλης, Simone Arnaboldi – Επιχειρηματίας, Γιώργης Λαμπαθάκης – Παρουσιαστής, Μίλτος Χατζηγιαννάκης – Δήμαρχος Σκύρου)

Αξιοθέατα

Μουσείο Μάνου Φαλτάιτς

Το Μουσείο Μάνου Φαλτάιτς , ιδρύθηκε το 1964 από το Μάνο Φαλτάιτς και είναι ένα από τα πρώτα τοπικά ιστορικά και λαογραφικά μουσεία της Ελλάδας. Στεγάζει μεγάλο αριθμό αντικειμένων του πολιτισμού και της παραδοσιακής τέχνης της Σκύρου κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, αλλά και της Ελλάδας γενικότερα.

Θα το βρείτε στο παλαιό αρχοντικό των «Φαλνταήδων», που οι ρίζες τους χάνονται στο Βυζάντιο, στο ΒΑ άκρου της Σκύρου, χτισμένο πάνω στον μεγαλύτερο πύργο των πανάρχαιων Πελασγικών τειχών του νησιού – τον Παλαιόπυργο, όπως τον ονομάζουν οι νησιώτες.

 Άγιος Γιώργης Σκύρου

Λίγο χαμηλότερα από το Κάστρο της Σκύρου, επάνω στην κορυφή του δυσπρόσιτου βράχου, πάνω από το Χωριό , δεσπόζει με την παρουσία του το μοναστήρι του Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρου Αγίου Γεωργίου. Το 1447 με απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου η μονή υπήχθη στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους και έως σήμερα αποτελεί μετόχι της.

Σύμφωνα με τον θρύλο τα κύματα κάποτε, την εποχή που το Βυζάντιο μαστιζόταν από την διένεξη μεταξύ εικονολατρών και εικονομάχων, έβγαλαν στις ακτές της Σκύρου την θαυματουργή εικόνα του Αι-Γιώργη.  Η εικόνα γλύτωσε την καταστροφή από τους εικονομάχους και διάλεξε αυτό εδώ το νησί να γίνει ο πολιούχος και προστάτης του.

Σε πολύ λεπτό ασημένιο φύλλο έχει απεικονιστεί η εικόνα του Αγίου, όρθιος χωρίς άλογο, και γύρω τα θαύματά του. Το φύλλο είναι απλωμένο σε ξύλο που έχει σχήμα σταυρού και μοιάζει με σημαία. Το πρόσωπο του Αγίου από την πολυκαιρία έχει μαυρίσει και για αυτό από τους Σκυριανούς ονομάζεται «Αράπης».

(Βαγγέλης Καράλης, Γιώργης Λαμπαθάκης – Παρουσιαστής, Αρχιτέκτονας)

Όλο το Ρεπορτάζ, Συνεντεύξεις, Αξιοθέατα και Μαγευτικές Εικόνες από την Σκύρο στο βίντεο που ακολουθεί

ΣυνεντεύξειςMίλτος Χατζηγιαννάκης (Δήμαρχος Σκύρου), Γιώργης Λαμπαθάκης (Παρουσιαστής – Αρχιτέκτονας), Αναστασία Φαλτάϊτς (Σύζυγος Μάνου Φαλτάϊτς), Γιώργης και Κωστής Χιώτης (Επιχειρηματίες – Chef ‘’Ιστορίες του Μπάρμπα’’)

Δείτε επίσης

Κάρλος Καρβαλιάλ: Αυτό είναι το στέκι του προπονητή του Ολυμπιακού για φαγητό στο Κουκάκι

Ανάμεσα στις υποχρεώσεις που έχει με την ομάδα του Ολυμπιακού, ο Κάρλος Καρβαλιάλ βρήκε λίγες …