Παρασκευή , 19/04/2024

ΘΕΜΑ LABEL NEWS: “Στην φυλακή μπαίνεις ερασιτέχνης και βγαίνεις ο μεγαλύτερος εγκληματίας. Τι έμαθα μέσα στην φυλακή” Ο πρώην Φυλακισμένος Erik μας εξομολογείται …

Ρεπορτάζ: Κυριάκος Θεοδοσίου

Είναι από τα σπάνια που σου συμβαίνουν στη ζωή και πολλές φορές κιόλας όταν τα βιώνεις, τα ζεις με επιφυλακτικότητα και κρατώντας μικρό καλάθι! Έτσι ένιωθα την ημέρα της συνάντησής μου με τον Erik, έναν 30χρονο νέο αλβανικής καταγωγής που από ανήλικος μένει στην Ελλάδα. Πέρα από την επιφυλακτικότητα, καθότι δεν συναντιέσαι και κάθε μέρα σε συνοικιακή καφετέρια με έναν άνθρωπο που έχει υπάρξει χρόνια κλεισμένος στη φυλακή, ήμουν περίεργος για όλα όσα θα μου εξομολογούνταν μια τέτοια προσωπικότητα που είχε δεχτεί, μετά από κάποια επιμονή βέβαια, να μου μιλήσει.

Έχω περάσει πολύ δύσκολα όπως σου είπα και στο τηλέφωνο“, ήταν μια από τις φράσεις του μετά τη χειραψία κι αφότου καθίσαμε. “Έζησα με φτώχεια και πολλή πείνα και στα 15 μου ήρθα από την Αλβανία στην Ελλάδα. Παράνομος και μαζί με δυο μεγαλύτερους Αλβανούς έφτασα στην Αθήνα. Έκανα διάφορες δουλειές, ό,τι έβρισκα. Καμιά φορά έκανα και δυο δουλειες και μπορεί ίσα ίσα να έβγαζα κάποια λίγα χρήματα, αλλά πάντα ήμουν σωστός. Μέχρι που έμπλεξα με τα ναρκωτικά. Ήταν μια φάση που ένιωθα πολύ μόνος, κουρασμένος από τη ζωή και τις δυσκολίες που δεν ζει ένας έφηβος και δεν μου έμεναν και λεφτά. Έτσι, επειδή δεν είχα λεφτά για τη δόση μου ξεκίνησα να κλέβω. Μέσα σε 6 μήνες άνοιξα σχεδόν 20 μικρά μαγαζιά και σπίτια και έκανα κάποιες μικρές παραβάσεις.“, ξεκίνησε ο Erik να μου εξομολογείται που τίποτα πάνω του δεν πρόδιδε ότι μιλάω με έναν άνθρωπο που έχει κάνει ληστείες, χρήση και τελικά φυλακή.

“Στη φυλακή γίνονται χειρότεροι εγκληματίες”

Μου την είχαν στημένη. Με κάρφωσε κάποιος γνωστός μου Αλβανός χωρίς να θέλω να σου πω γιατί και με συνέλαβαν στο δρόμο και λίγο μετά βρέθηκα στη φυλακή. Αυτά από βλακεία μου και λάθη που μετάνιωσα. Στην αρχή με είχαν από φυλακή σε φυλακή και τελικά με πήγαν στα Γρεβενά. Ζόρικη φυλακή για μένα που δεν είχα κάνει και κάτι. Εκεί όλοι ήταν κακοποιοί και πολλοί δολοφόνοι. Και να ξέρεις ότι στη φυλακή η ζωή είναι πολύ άγρια. Πολλοί από εκεί βγήκαν χειρότεροι εγκληματίες. Να φανταστείς ένας συγκρατούμενός μου που έκανα πολλή παρέα μαζί του μετά τη φυλακή έκανε έναν από τους πιο γνωστούς φόνους εδώ στη χώρα σας. Άσε που δεν πρέπει μεγάλοι εγκληματίες να βρίσκονται δίπλα με νεαρούς και άτομα που δεν είναι εγκληματίες όπως εγώ. Αντί να μαθαίνουν το σωστό δρόμο εκεί μαθαίνουν χειρότερα πράγματα γι’ αυτό κιόλας σου είπα κάποια στιγμή ότι το σύστημα της φυλακής στη χώρα σας είναι λάθος”, μου εξομολογούνταν χωρίς να χρειαστεί να ρωτήσω πολλά.

Εγώ ενώ η ποινή μου ήταν πιο μεγάλη σε ούτε 3 χρόνια ήμουν έξω και ευτυχώς γιατί δε θα άντεχα άλλο εκεί μέσα. Είχα μετανιώσει για τα λάθη μου, τα οποία παραδέχτηκα αμέσως και ήθελα να αλλάξω. Ξεκίνησα και κοινωνική εργασία όπου μπορούσα στις φυλακές. Φυσικά ήδη είχα σχεδόν ξεκόψει από τη χρήση. Είχα ακολουθήσει αγωγή ειδικών. Ήταν λάθη όλες μου οι πράξεις, όμως έμαθα.”

Φωτογραφία σου, γιατί να μη βάλουμε στο θέμα αφού πλέον είναι όλα καλά;“, τον ρώτησα. “Προσπαθώ να κάνω μια νέα αρχή με αξιοπρέπεια. Συζώ κιόλας με μια μεγαλύτερη Ελληνίδα και έχω βρει και μια δουλίτσα. Η ζωή μου έχει μπει σε μια σειρά, δεν θέλω να χαλάσω κάτι από τη νέα αρχή. Μείνε σε αυτά“, μου είπε σχεδόν παρακαλώντας.

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS Πράμαντα, Καλαρρύτες, Συρράκο: Γνωρίστε την άγρια ομορφιά, το μυστήριο και τον ρομαντισμό των Τζουμέρκων (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Kάμερα – Μοντάζ: Θοδωρής Μπίτσας Φωτογραφία: Χάρης Πετρίδης Αποστολή Label …